Paylaş
Kurban Kesmenin Dini Hükmü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kurbanın Dini Hükmü
Kurban (624) yılında dini bir yükümlülük olarak konulmuştur. Bu husus âyetler, hadisler ve İslam âlimlerinin ittifakı ile yani Kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Dinen belirli şartları taşıyan kimselerin kurban kesmesi Hanefi mezhebinde ağırlık kazanan görüşe göre vâcip, Şafiiler başta olmak üzere fakihlerin çoğunluğuna göre müekked sünnettir (Hz. Peygamber’in farz ve vâcibin dışında devamlı yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği davranış ve uygulamalardandır).
Kur’an’da Hz. Peygamber’e hitaben, “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyurulması, müslümanları da kapsar ve gereklilik bildirir. Hz. İbrâhim ve oğlu İsmail hakkındaki, “Oğlunun canına bedel olarak, ona büyük bir kurbanlık verdik” (es-Sâffât 37/107) âyeti de kurbanın önem ve gerekliliğinin bir diğer dayanağıdır. Ayrıca Resûl-i Ekrem birçok hadisinde imkânı yerinde olanların kurban kesmesini emretmiş veya tavsiyede bulunmuştur. “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Edâhi”, 2); “Kurban kesilen günü bayram yapmakla emrolundum. Aziz ve celil olan Cenâb-ı Hak, kurban bayramını bu ümmete tahsis etti” (Ebû Dâvûd, “Edâhi”, 1) hadisleri bunlardandır. Hz. Peygamber Arafat’ta vakfede iken bir hutbesinde de, “Ey insanlar! Her sene her ev halkına kurban kesmek vâciptir” (Tirmizi, “Edâhî”, 18; İbn Mâce, “Edâhi”, 2) buyurarak kurbanın gerekliliğine tekrar dikkat çekmiştir. Öte yandan kendisi de hayatı boyunca, kurban kesmeyi hiç terketmemiştir (Tirmizi, “Edâhi”, 11).
İster vâcip kabul edilsin ister sünnet kabul edilsin, kurban Allah’ın rızasına ulaştıran ibadetlerden biridir. İmkânı olan bir müminin, kendisine yakın olmayı ve rızasına ulaşmayı hedeflediği Cenâb-ı Hakk’ın bu talebini hafife alması, en azından dinî duyarlılığa (takvā) uygun bir yaklaşım olmayacaktır.
Adak kurbanı, kırân ve temettu haccı yapanların kestiği şükür kurbanı ile haccın ve umrenin ceza kurbanları vaciptir. Akîka kurbanı Hanefiler’e göre mendup, diğer üç fikih mezhebine göre sünnettir. Herhangi bir nimete ya da arzu edilen bir neticeye
ulaşılmış olması dolayısıyla Allah için kesilen kurban (şükür kurbanı), nafile olarak kabul edilebilir.
Kurban kesilmesi konusunda vasiyetinin veya adağının bulunması halinde ölen kimsenin vasiyeti ya da adağının kendi malından yerine getirilmesi gerekir. Bu kurbanın etinin tamamı fakirlere sadaka olarak dağıtılır. Ölen kişinin vasiyet yahut adakta bulunmaması halinde de mirasçıları isterlerse onun adına kurban kesebilirler. Çünkü bir kişi ölen yakını adına sadaka verme, kurban kesme gibi özellikle mali yönü bulunan ibadetleri yapabilir ve sevabını onlara bağışlayabilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kurban kesmenin dini hükmü, İslam dini açısından vacip (zorunlu) bir ibadettir. Kurban ibadeti, Allah’a yaklaşmak, sevap kazanmak ve paylaşma duygusunu pekiştirmek amacıyla yerine getirilen önemli bir ibadettir.
Kurban kesme ibadeti, İslam dininin emirlerinden biri olarak Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendimiz Muhammed’in (s.a.v.) hadislerinde belirtilmiştir. Müslümanlar, kurban kesme ibadetini Allah’a bir adak olarak sunarlar ve bu ibadeti yerine getirmenin sevabını umarlar.
Kurban kesmenin birçok hikmeti vardır. Bu ibadet, Allah’a teslimiyeti, fedakarlığı ve paylaşma duygusunu pekiştirir. Aynı zamanda kurban kesme ibadeti, İbrahim Peygamber’in Allah’a olan teslimiyetini ve sadakatini anmak amacıyla da gerçekleştirilir.
Kurban kesme ibadeti, zengin Müslümanlar için bir mali ibadettir. Kişinin malının bir kısmını Allah yolunda harcaması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi önemlidir. Aynı zamanda bu ibadet, toplumda dayanışma ve paylaşma ruhunu pekiştirir.
Ancak kurban kesme ibadeti, her Müslüman için zorunlu değildir. Sahip olunan maddi imkanlara göre yapılır. İslam dini, kişinin kendi ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılaması ve borçlarını ödemesi gibi öncelikleri olduğunu da belirtir.
Sonuç olarak, kurban kesmek İslam dini açısından önemli bir ibadettir ve vacip kılınmıştır. Kurban kesmek, Allah’a yaklaşmak, sevap kazanmak, paylaşma duygusunu pekiştirmek ve İbrahim Peygamber’in sadakatini anmak amacıyla gerçekleştirilen bir eylemdir. Ancak bu ibadet, kişinin maddi imkanlarına uygun olarak yerine getirilir ve her Müslüman için zorunlu değildir.