Paylaş
Kurban Kesmenin Fazileti
Question
Kurban kesmenin fazileti nedir ile ilgili hadisler
KURBAN İBADETİNİN FAZİLETİ
Kurban; bütün peygamberlerin insanlık âlemine tebliğ ettiği hak dinin ibadetleri arasında var olan bir ibadettir. Yüce rabbimiz, bu gerçeği Hac suresinin otuz dördüncü ayetinde şöyle bildirmektedir: ‘ Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.’
Kurban ibadeti, Yüce Allah’a manen yaklaşmanın, O’nun emrine boyun eğmenin ve kulluk bilincini canlı tutmanın bir örneğidir.
Kurban ibadeti, kurban bayramında yerine getirilen dinî bir görevdir. Yüce Rabbimiz,“Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”[1]emriyle, sevgili Peygamberimiz, “Kurban Bayramında müminin yaptığı ibadetlerin Allah’a en sevimli olanı kurban kesmektir”[2] buyruğu ile bu ibadeti teşvik etmiştir. Sevgili Peygamberimiz de, hicretin ikinci yılından itibaren vefat edinceye kadar her yıl düzenli olarak kurban kesmiş ve imkânı olan her Müslüman’ın bu ibadeti yerine getirmesini istemiştir. Zira sevgili Peygamberimiz, ‘Kim imkân bulur da kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın’[3] buyurarak kurban kesmenin zenginler için bir sorumluluk olduğunu vurgulamış ve kesilen kurbanın kanı yere düşmeden, Allah katında yüksek bir mevkiye çıkacağını[4] bu nedenle gönül hoşnutluğu ile bu ibadetin yerine getirilmesini istemiştir.
Bütün ibadetler, Yüce Yaratıcı’ya yaklaşma ve O’nun rızasını kazanma isteğiyle yapılır. Kurban ibadetinin hedefi de Allah’a karşı sorumluluk ve bağlılık duygusunu geliştirmektir. Kuran’da kurbanların kan ve etinin değil, kesenlerin takvasının Allah’a ulaşacağının belirtilmesi[5] böyle bir anlam taşır.
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar sağlayan bir ibadettir. Kurban, müslümanı Allah’a yaklaştırarak, onu günahların kirlerinden temizler. Toplumda kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma ve fedakârlık ruhunu geliştirir. Toplumda sosyal adaletin gerçekleşmesine yardım eder. İnsanlar arasında sevgi ve saygı duygularını güçlendirir. Zengin kişiyi, malını Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için vermeye alıştırır. Böylece onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır.
Yüce Rabbimizin bize lütfettiği nimetlerin şükrünü eda etmemiz ve O’nun emirlerine uymamız Müslüman olmamızın gereğidir. Kurban ibadeti de bu görevlerimizden biridir. Varlıklı Müslüman kardeşlerimizin İslam’ın bir şiarı olan kurban ibadetini mutlaka yerine getirmelidir. Diğer ibadetlerimizde olduğu gibi kurban ibadetlerimizi de iyi, sağlam, güzel ve şartlarına uygun yapmalı ve bu konuda duyarlı olmalıyız.
Peygamberimizin şu sözü ile bitirmek istiyorum: “ Kurban bayramı günü yapacağımız ilk görev bayram namazını kılmak, sonra kurban kesmektir.”[6]
————————-
[1].Kevser,108/2
[2].Tirmizi, Edahi, 1
[3] . Tirmizi, Edahi, 18.
[4] . Tirmizi, Edahi, 1
[5] .Hac, 22/ 37
[6] .Buhari, Edahi, 1
Answer ( 1 )
Kurban kesmek bir ibadettir ve bu ibadet çok faziletli olan bir ibadettir. Kurban ibadeti, Yüce Allah’a manen yaklaşmanın, O’nun emrine boyun eğmenin ve kulluk bilincini canlı tutmanın bir örneğidir. Kurban ibadeti, kurban bayramında yerine getirilen dinî bir görevdir. Yüce Rabbimiz,“Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” emriyle, sevgili Peygamberimiz, “Kurban Bayramında müminin yaptığı ibadetlerin Allah’a en sevimli olanı kurban kesmektir” buyruğu ile bu ibadeti teşvik etmiştir