Kurban nedir, Kurban hakkında bilinmesi gerekenler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurban nedir, Kurbanın hükmü, kesim zamanı, Kurban olabilecek ve olmayan hayvanlar ile kurban eti dağıtımı

Kurban nedir Kurbanin hukmu kesim zamani Kurban olabilecek ve olmayan hayvanlar ile kurban eti dagitimi

KURBAN BAHSİ

Udhiye Kurbanı: Allah’a yakınlaşmak gayesiyle Kurban bayramı günlerinde. kesilen kurbanlık hayvandır. Ayrıca söz konusu hayvanı kesme fiiline de “udhi ye” adı verilir. Toplumumuzda bu kurbanlık hayvan ve bu hayvanı kesme fiili,

“Kurban” sözüyle ifade edilir.

Udhiye kurbanı, hicretin ikinci senesinde dinî bir ibadet olmuştur.

tanım

UDRİYE KURBANININ HÜKMÜ

Udhiye kurbanı, Hanefi mezhebine göre vacip; Şafii mezhebine göre ise müekked sünnet bir ibadettir. Yüce Allah Müslümanlara bu ibadeti şöyle emretmiştir: “0 Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes.” Sahabeden Enes b. Malik (r.a.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kurba nını şöyle anlatmaktadır: “Peygamber (s.a.v.) iki beyaz boynuzlu koç kurban etti. Onları kendi elleriyle boğazladı. Besmele çekip tekbir getirdi. Ayağını da boyunlarına koydu.”

UDHIYE KURBANININ KESİM ZAMANI

Udhiye kurbanının kesim zamanı, eyyâm-ı nahr denilen bayramın birinci günü (10 zilhicce) sabah namazından sonra başlar, Bayramın üçüncü günü (12 zilhicce) güneşin batışına kadar devam eder.

UDHIYE KURBANINDA YETERLİ SAYI

Bir koyun, yani küçükbaş kurbanlık hayvan, bir kişiye yeterli gelir. Bu kimse, dilediği kişiyi kurbanın sevabına ortak edebilir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendi kurbanını kesmek istediği zaman şöyle dua etmiştir: “Bismillah! Ey Allah’ım! Bunu Muhammed’den, Muhammed’in ailesinden ve Muhammed ümmetinden kabul et.”

Bir deve veya bir sığır, yani büyükbaş kurbanlık hayvan, yedi kişiye yeterli gelir. Yedi kişi, bir deve veya sığıra ortak olabilirler. Sahabeden Cabir b. Abdullah (r.a.) şöyle demektedir:

“Resûlullah (s.a.v.) bize deve ile sığıra ortak olmamızı emretti. Bizden her yedi kişi, bir deveye ortak olacaktı

YAS BAKIMINDAN KURBAN OLMAYA UYGUN HAYVANLAR

Kurbanlık hayvan, ancak süt dişlerini değiştirdiğinde kurban edilebilir. Bu da genel olarak, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

KESİLMESİ EN FAZİLETLİ KURBANLIK HAYVAN

Kesilmesi en faziletli kurbanlık hayvan, devedir; çünkü fiyat olarak diğer kurbanlıklardan daha pahalı, fakir ve yoksullara da en faydalı budur. Deveden sonra ikinci sırada sığır, üçüncü sırada da koyun gelir. Koçun kurban edilmesi koyuna göre daha faziletlidir.

HAYVANIN KURBAN OLMASINA ENGEL KUSURLAR

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz.

Sahabeden Berå b. Azib (r.a.) şöyle demiştir: “Allah Resûlü (s.a.v) aramızda ayağa kalktı ve şöyle buyurdu: “Şu dört çeşit hayvan kurban olmaz 1. Tek gözü tamamen kör olmuş 2. Hastalığı tamamen belli olan hayvan 3. iyice topal 4. İlikleri kurumuş (derecede) zayıf ve cılız olan.”

HAYVANIN KURBAN OLMASINA ENGEL TEŞKİL ETMEYEN KUSURLAR

Hayvanın doğuştan boynuzsuz, kuyruksuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.

Kurban hakkında sayılan bu özellik ve şartlar, hedy ve fidye kurbanları için de geçerlidir.

KURBAN ETLERİNİN PAY EDİLMESİ

-Siz de bunlardan yiyin, çaresiz kalmış yoksulu da doyurun.” İslam âlimlerinin çoğunluğu kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesini, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir salanca görülmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur. Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi, ikram etmesi hem de fakirlere dağıtması esastır. Bunun ölçü ve şeklini her mükellef kendi konum ve imkânını, başkalarının durum ve imkânını ayrı ayrı gözden geçirerek bizzat belirlemeli ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmelidir.

Kurban Konusunda Tavsiyeler

1) Müslüman şahsiyet. kurbanıyla alabileceği en büyük sevabi almaya gayret etmelidir. Kurbanın üçte birini kurban kesmeyen fakir ve yoksullara dağıtmalı, üçte birini de eş, dost ve akrabalara dağıtmalıdır. Kurbanın çoğunu ya da en güzel parçalarını sadece kendisine ayırmamalıdır. 2) Müslüman şahsiyet, kurbanın bütün organlarından faydalanmalı, hiçbir parçasını heder etmemelidir. Derisini, kafasını ve iç yağını atmamalıdır. Şayet kendisi kullanamayacaksa, bunları, fakir ve yoksullara ulaştıracak hayır kurumlarına vermelidir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-06-21T16:36:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    KURBAN

    Kurban Nedir?

    Allah’ın emrini tutmak ve rızasını kazanmak için, kesilen hay vana kurban denir.

    Kurban kesmek, Hak yolunda fedakârlığın göstergesi; Allah’ın verdiği nimetlere şükrün ifadesidir. Allah’ın elbette kur bana ihtiyacı yoktur. Ancak bu emirle O, kullarının ilâhî buyruklara ne derece itaatli olduklarını denemektedir.

    Kurban bayramı vesilesiyle, fakirlerin et yeme fırsatına kavuşmaları da kurbanın sosyal bir faydasıdır.

    Peygamberimiz, kurbanların Sırat köprüsünde sahibine bineklik edeceğini beyan buyurmuştur.

    Kurban Kesmenin Şartları Nelerdir?

    Kurban kesecek kimsede şu şartların bulunması gereklidir:

    1. Müslüman olmak.

    2. Yolcu olmamak.

    3. Zekât ve fitre verecek derecede zengin bulunmak…

    Bu şartları taşıyan herkese kurban kesmek vacibdir.

    Kesilen kurbanın makbul olması için de, ayrıca 2 şart gereklidir.

    1. Vakit. Kurbanın, bayramın 1. günü sabahından itibaren, 3. günü güneş batışına kadar kesilmesi gerekir. Gece zaruret olma dan kurban kesmek uygun olmaz. Mekruhtur.

    2. Kesilecek hayvan kusursuz ve ayıpsız olmalıdır.

    Körlük, yürüyemeyecek derecede topallık, kulaklarından biri kesik olmak, dişlerinin çoğu dökülmüş olmak, boynuzlarından bi ri kökten kırılmış olmak, kuyruğun 3’te birinden fazlası kesik bu lunmak, doğuştan kulaksız, kuyruksuz olmak, zaptedilemeyecek derecede deli olmak, son derece zayıf ve düşkün olmak gibi büyük sayılan kusurlar hayvanın kurban olmasını engeller.

    Bu hallerin dışında kalan şaşılık, zayıf görme, aksak yürüme, benzeri gibi küçük kusurlar ise, hayvanın kurban edilmesine engel değildir. Fakat böyle hayvanı kesmek mekruhtur.

    Hangi Hayvanlardan Kurban Kesilir?

    Kurban şu 3 cins hayvandan olur:

    1. Koyun ve keçi: 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. 2. Sığır-manda: 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.

    3. Deve: 5 yaşını doldurmuş olmalıdır.

    Sığır ve deveyi 7’ye kadar kişi ortaklaşa kurban edebilirler. Or tak kesimde hepsi de kurbana niyet etmelidir. Kurban hisselerini tartarak ayırmalıdır. Götürü usulü paylaşmak sakıncalı görülmüş tür.

    Kurbanı Keserken Dikkat Edilecek Husus Nedir?

    Hayvanın nefes ve yemek boruları ile boynun iki yanında bu lunan şah damarının birlikte kesilmesidir. Bu dört organ kesilme den, kurban işlemi tamam olmaz. Binaenaleyh hayvanın boynu nu kırarak karnını akıtmadan öldürmek dinimizce geçerli olmaz. Böyle bir hayvanın eti yenmez.

    Kurban kesen kimsenin, hayvanı keserken besmele çekmesi gerekir. Kesenin Müslüman olması şart değildir. Allah’a inanan Ya hudi ve Hristiyanlardan, yani kitap ehlinden biri de olabilir. Putperest veya Allah’ı inkâr ettikleri bilinen kimselerin kestiği hayvanın eti yenmez.

    Kurban keserken:

    الله أكبر الله أكبر لا اله الا الله والله أكبر الله أكبر و الله الحمد

    Allahü Ekber Allahü Ekber, Lâ ilâhe illâllahü vallahü ekber. Allahü Ekber ve lillâhi’l-hamd… şeklinde hafif sesle tekbir getiril mesi sünnettir.

    Kurbanın kesim esnasında,

    الله الله اکبر

    Bismillahi Allahü Ekber denilerek bıçağın hayvanın boynuna sürülür. Kurban Keserken Allah’ı zikretmek şarttır. Genellikle yukarıdaki gibi yapılır. Kasten terkedilirse hayvanın eti yenmez.

    Kurban etinin 3 parçaya bölünmesi tavsiye edilmiştir. 3’te bi ri ev halkı için ayrılır. 3’te biri akraba ve komşulara dağıtılır. Kalan 3’te biri ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Kalan üçte biri de fakir ve muhtaçlara yollanır. Çoğunu fakirlere dağıtmakta sakınca olmadığı gibi ihtiyaç varsa hepsini evde alıkoymak da mümkündür.

    En iyi cevap

Cevapla