Paylaş
Kurban ortaklığı şartları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kurbana ortak olmanın şartları nelerdir?
Beş kişi kurbana girdi bir kisi kurban parasının yarısını verse kurbanın tam ortadan kesip yarısını ben alırım kalan yarısını da siz aranızda bölüşüm demesi doğru olur mu.
Misafir kardeşimiz lütfen keseceğiniz kurbanın cinsini yazınız
Keseceksiniz kurbanın cinsi devemi korunma geçimi sığır mi
Sizinle ortak olan kişi amacı et almak mı yoksa o da kurban ortaklığına mı giriyor
————————-
Kurban ortaklığı hakkında soru ve cavaplar
Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi?
Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin ibadet niyeti taşıması gerekir. Fakat bu niyetin aynı tür kurban için olması şart değildir. Buna göre ortaklardan bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka veya nafile kurbanı niyetiyle bir büyükbaş hayvana hissedar olarak katılabilirler.
Ortaklaşa kesilen kurbanda bir kişinin et niyetiyle ortak olması kurban ibadetinin sıhhatine zarar verir mi?
Hanefi mezhebine göre kurbanlık hayvana ortak olanların tamamı kurbanı ibadet niyeti ile kesmelidir. Buna göre kurban hisselerine ortak olanlardan biri veya birkaçı et niyetiyle ortak olmuşsa, o hayvana ortak olan herkesin kurbanı geçersiz sayılır. Şâfiî mezhebine göre ise bunda bir sakınca yoktur.
Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi?
Büyükbaş hayvanlara kurban niyetiyle yedi kişiye kadar ortak olunabilir. Böyle bir hayvan, başta ortak olarak satın alınabileceği gibi, alındıktan sonra bu hayvana yedi kişiyi geçmemek kaydıyla başkaları da ortak edilebilir. Fakat alınırken ortak bulma niyeti yoksa sonradan ortak bulunması bazı âlimlerce mekruh görülmüştür.
Kurbanlık olarak alınan büyükbaş hayvana ortak olanlardan bir kısmının, sonradan bir başkasını kendi hisselerine dâhil etmeleri caiz midir?
Büyükbaş bir hayvana ortak olan hissedarlardan birinin hissesi yedide iki veya daha fazla ise kendi hisselerinden birini veya daha fazlasını başka birine bedelli ya da bedelsiz devredebilir
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da kurban ortaklığı, birden fazla kişinin bir kurban hayvanını ortaklaşa kesmeyi ve etini paylaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Kurban ortaklığı için aşağıdaki şartlar göz önünde bulundurulmalıdır:
Kurban ortaklığı, insanlar arasında dayanışma, paylaşma ve yardımlaşma ruhunu güçlendiren bir uygulamadır. Ancak yukarıda belirtilen şartlar dikkate alınmalı ve İslam’ın hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
Kurban ortaklığı veya herhangi bir dini uygulama hakkında daha spesifik hükümler için İslam’da yetkinliği olan dini otoritelerle veya ilim sahipleriyle danışmanız önerilir.