Paylaş
Kurbanı bayramdan sonra kesmek caiz midir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kurban Hakkında
SORU: Kurban kes imini-bayramdan sonrasına bırakmak caiz midir?
CEVAP: İslâm fıkhında kurban koyun, keçi, sığır ve deve nevniden hayvanları, kesim gününde yani kurban bayramımın akabinde, Allah’a yakınlık için kesilen hayvan demektir. Kurban hicretin ikinci senesinde meşru kılınmıştır. Allah Teâlâ kurbanla ilgili olarak şöyle buyuruyor:
Rasûlüm! Kuşkusuz biz sana kevseri verdik, şimdi sen rabbine kulluk et ve kurban kes, asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir. (Kevser/1-3)
Enes (r.a) rivayet ediyor ki, Rasûlullah (s.a) iki tane beyaz ve boynuzlu koçu, besmele ve tekbir getirerek, ayaklarını boyunlarına koyarak kesti.
Bütün müslümanlar kurbanın meşru olduğunda icma etmişlerdir. Onun meşru olduğu kitap ve sünnetle sabittir.
Kurban müekked sünnettir, onu kesen sevap kazanır, terkeden günahkâr olmaz, o gücü yetenlere sünnettir, yani kendisinin çoluk çocuğunun ve nafakası kendisine vacib olanların ihtiyacından fazla mala sahip olanlar kurban kesebilirler. Kurbanlığın bütün kusurlardan beri olması lazımdır.
Fukahaya göre kurban, bayram namazının akabinde kesilmelidir. Bayram namazının kılınmadığı yerlerde yaşayanlar ise zamanı takdir ederek kurbanlarını keserler. Bu vakitte kesmek en evla olanıdır. Ancak bayramın ilk üç gününde kesmek de caizdir. Bayramın dördüncü günü kesilebileceğini söyleyenler de vardır. Kurbanı gündüz kesmek daha evladır. Fakat bir meşguliyet veya maslahattan ötürü gece de ke-silebiUr. Zamanında kesilmeyen/kesilemeyen kurbanlık, canlı olarak tasadduk edilir. Hanefî mezhebinin görüşü böyledir.
Bazı fakihler kurbanı kesenin müslüman olmasını şart koştular. Bir gayr-i müslim onu keserse, kurban yerini bulmaz. Ancak onun eti yenilebilir. Kurban keserken besmele çekilmesi lazımdır. Kim bilerek besmeleyi terkederse, onun kestiği yenmez. Fakat unutarak besmeleyi terkedenin kestiği yenir. Besmeleden sonra RasûluUah’a salat u selam ve üç defa tekbir getirilir. Ve şöyle söylemek de sünnettir:
Allahım! Bu senden yine sanadır. Onu bizden kabul buyur.
Benzer Konular:
- Askerlik bitince kesilen adak Kurbanı
- Hz. İsmail (a.s.) ile Kurban ibadeti arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Kurban ibadetini, İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem açısından değerlendiriniz.
- Dinimizde kaç çeşit Kurban vardır? Araştırıp öğreniniz.
- Kurban ibadetinin önemini belirten bir ayet ve bir hadis öğrenerek bunları defterinize yazınız.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kurbanın bayramdan sonra kesilmesi İslam’da mümkün olabilir, ancak belirli şartlara tabidir. İslam’da, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde kurban kesimi önceliklidir ve tercih edilir. Bu üç gün, kurban kesiminin gerçekleştirilmesi için özel olarak belirlenmiş günlerdir.
Kurbanı bayramdan sonra kesmek isteyen bir kişi, belirli hukuki ve dini kriterleri göz önünde bulundurmalıdır. İslam’da kurban kesimi için geçerli olan bir zaman sınırı bulunmamaktadır. Bu nedenle, bayramın sonrasında da kurban kesimi gerçekleştirilebilir.
Ancak, bazı alimler, Kurban Bayramı’ndan sonra kurban kesmenin tavsiye edilen bir uygulama olduğunu belirtmiştir. Bayramın hemen ardından yapılması önerilen kurban kesimini, zaman veya mali sebeplerle gerçekleştiremeyen kişiler, daha sonraki günlerde de kurbanlarını kesmek için imkan bulabilirler.
Özet olarak, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde kurban kesimi önceliklidir ve tercih edilir. Ancak bayramdan sonra da kurban kesimi mümkün olabilir, özellikle zaman veya mali sebeplerle gerçekleştirilemediği durumlarda. Her durumda, kurban kesimi için İslam’ın hükümlerine ve yerel yasalara uyulması önemlidir.