Kurbanın ibadeti ve önemi kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurbanın ibadeti ve önemi

Kurbanin ibadeti ve onemi

Kurban; bütün peygamberlerin insanlık âlemine tebliğ ettiği hak dinin ibadetleri arasında var olan bir ibadettir. Yüce Rabbimiz, bu gerçeği Hac suresinin otuz dördüncü ayetinde şöyle bildirmektedir: “Biz her topluma kurban kesmeyi meşru kıldık ta ki kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanları keserken Allah’ın adını ansınlar”

Kurban ibadeti, yüce Rabbimiz Allah’a manen yaklaşmanın, verdiği sayısız nimetlere şükretmenin, emrine boyun eğmenin bir göstergesi, sevgisini ve rızasını kazanmanın bir yoludur.

Kurban ibadeti, kurban bayramında yerine getirilen dini bir görevdir. Yüce Rabbimiz, Kevser suresinde “ Rabbin için namaz kıl kurban kes ”emriyle, Sevgili Peygamberimiz“Kurban bayramında müminin yaptığı ibadetlerin Allah’a en sevimli olanı kurban kesmektir.” buyruğu ile bu ibadeti teşvik etmiştir.

Kurban ibadeti; Müslümanlar arasında kardeşlik yardımlaşma ve dayanışma bilincini canlı tutar, sevgi ve dostluğu pekiştirir, cimrilik ve bencillik hastalığını giderir, kişiye sahip olduğu nimetleri Müslüman kardeşiyle paylaşmayı öğretir, çok sevap kazanmasını böylece Allah katındaki manevi derecesinin artmasını sağlar

Kurban ibadeti, et ihtiyacını karşılamak için değil, Allah’ın rızasını kazanmak için yerine getirilmelidir. Çünkü Kur’an’ın bildirdiğine göre Allah’a ulaşacak olan kurbanın etleri değil, bizim ihlâsımız, iyi niyet ve takvamızdır. ( Hac, 22/37)

On beş asırdır İslam ülkelerinin tamamında uygulana gelen kurban ibadeti, kurbanlık bir hayvanın, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak bizzat kişinin kendisinin kesmesi veya vekaleten başkasına kestirmesi ile getirilir. Kurbanlık hayvanın bedelinin bir fakire veya derneğe veya bir derneğe veya bir vakfa verilmesiyle bir ibadet yerine getirilmiş olmaz.

Diğer ibadetlerimizde olduğu gibi kurban ibadetimizde de dinimizin buyruklarına uyarak yerine getirilmeli, bu konuda gereken özeni ve hassasiyeti göstermeliyiz.

Çağımızda özellikle şehirlerde kurban ibadetini yerine getirmek zaman ve mekan sebebiyle sıkıntılara sebep olmaktadır. Kurban kesecek zamanı olmayan veya kurban kesecek yer bulamayan veya kurban etlerini gerçek muhtaç ve yoksullara ulaştırmak isteyen Müslüman kardeşlerimize yardımcı olmak için Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile diğer vakıf ve dernekler bulunmaktadır.

Yüce Rabbimizin bize lutfettiği nimetlerin şükrünü eda etmemiz ve O’nun emirlerine uymamız Müslüman olmamızın gereğidir. Kurban ibadeti de bu görevlerimizden biridir. Varlıklı Müslüman kardeşlerimiz islamın bir şiarı olan kurban ibadetini mutlaka yerine getirmelidir. Diğer ibadetlerimizde olduğu gibi kurban ibadetimizi de iyi, sağlam, güzel ve şartlarına uygun yapmalı ve bu konuda duyarlı olmalıyız.

Hutbemi Sevgili Peygamberimizin şu sözü ile bitirmek istiyorum.” Kurban bayramı günü yapacağımız ilk görev bayram namazını kılmak, sonra kurban kesmektir.” ( Buhari Edahi 1)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-19T08:30:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kurban, İslam dininde önemli bir ibadettir ve müminler için derin bir anlam taşır. İşte kurbanın ibadeti ve önemi hakkında kısa bir açıklama:

    Allah’a Yaklaşma: Kurban, Allah’a yaklaşma amacı taşıyan bir ibadettir. Müminler, kurban keserek Allah’a teslimiyetlerini, sadakatlerini ve bağlılıklarını gösterirler. Kurban, Allah’ın hoşnutluğunu ve rızasını kazanmaya yönelik bir adımdır.

    İbrahim Peygamber’in Sadakati: Kurban ibadeti, İbrahim Peygamber’in Allah’a olan sadakatini ve teslimiyetini hatırlatır. İbrahim Peygamber, oğlu İsmail’i Allah’a kurban etme konusundaki görevi yerine getirmeye hazır olmuş ve Allah tarafından bu sadakati sebebiyle ödüllendirilmiştir.

    Fedakarlık ve Paylaşma: Kurban ibadeti, fedakarlık yapma ve paylaşma ruhunu güçlendirir. Kurban kesen kişi, maddi varlıklarından bir payı Allah yolunda harcamaya hazır olduğunu gösterir. Kurbanın eti, aile bireyleri, komşular ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır, böylece toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duyguları güçlenir.

    Takva ve Nefsin Terbiyesi: Kurban ibadeti, kişinin takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) duygusunu güçlendirir. Kurban kesen kişi, nefis terbiyesi ve Allah’a olan itaatini pekiştirme amacıyla kurban ibadetini gerçekleştirir. İnsanın içindeki bencillik, cimrilik ve ego gibi negatif özelliklerin aşılması için bir fırsat sunar.

    Sevgi, Saygı ve Şükür: Kurban ibadeti, Allah’a olan sevgi, saygı ve şükür duygularını ifade etme imkanı sağlar. Müminler, Allah’ın lütfunu ve nimetlerini anlayarak, ona olan minnettarlıklarını kurban keserek ifade ederler.

    Kurban ibadeti, bir Müslüman’ın inancının bir ifadesi, ibadetin bir gerekliliği ve toplumsal sorumluluğun bir parçasıdır. Kurban, Allah’a yaklaşma ve sevgi gösterme, fedakarlık yapma, paylaşma, takva ve nefis terbiyesi gibi önemli değerleri içerir. Kurbanın ibadeti ve önemi, her yıl Müslümanlar için önemli bir dini vecibe olarak kutlanan Kurban Bayramı’nda somut bir şekilde yaşanır.

Cevapla