Paylaş
Kurbanın tarihi dayanağı nedir?
Question
Kurbanın tarihi: kurban kesme ibadeti hangi peygamber zamanında başlamıştır?
Kurban, Hz. İbrahim dönemine da yanan bir ibadet, adanış ve teslimi yettir. Hz. İbrahim’in (as) kıssası Kur’an’da Saffät suresi 100 ile 110. ayetler arasında anlatılır. İlgili ayetler ve tefsirlerin haber verdiğine göre Hz. İbrahim (as) Allaha şöyle dua etmişti: “Ya Rab! Bana seni bilen birisi için hayır. Ibrahim’in bir erkek evlat verirsen, senin için çok sevdiğim bir varlığımı kurban ederim. Belki soyunun devamı için belki de kendisine zor hayat şartlarinda yardımcı olması için kalpten gelen bir yakarışı bu. Duası kabul oldu ve Allah ona İsmaili bağışladı. Aradan yıllar geçince, rüyasında verdiği söz hatırlatıldı. Oğlunu kurban ettiğini görüyordu rüyasın da. Bu rüya “Çok sevdiğin bir şeyi kurban edeceğine söz vermiştin, haydi şimdi sözünü yerine getir. anlamında mıydı? Gördüğü rüya- nin etkisiyle “Kalbimde Ismail var, onu mu kurban etmeliyim?” diye düşündü. Bir insan hiç evladina kıyar mi? Ibrahim şimdi bir vefa ve sadakat imtihanıyla karşı karşıyay di. En sevdiğine, Rabbine verdiği söz için, bir diğer sevdiğini yani oğlunu feda etmesi mi gerekiyordu? Ahdine vefa göstererek rüyayı tas dik mi edecekti yoksa rüyayı tabir edip bir baba refleksiyle çıkış yolu mu bulacakti?
İbrahim (as) kararı bir iman ve teslimiyet- ti. Belki de ancak bir peygamberin başarabileceği bir adanmışlıktı. Bu, “Allah’tan gelen, Allah’a aittir.” bilinciydi. Evet, bu bilinç, “O’nun sevgisinin önüne hiçbir sevgi konulmaz demekti.
Neticede kul teslimiyet gösterir de Allah kuluna yol göstermez mi? Allah bu büyük imtihanı başarıyla geçen Ibrahim’i tebrik etti: “Selami olsun Ibrahime…” (Säffär. 37/109) Ve ona oglunun yerine bir kurbanlık kesmesini emretti. O günden bu güne, inanan gönüllerin Ibrahimi teslimiyetinin adidir kurban. Geçerken dergisi
Answers ( 2 )
Kurban ibadeti mal ile yapılan bir ibadettir. Kurban, Hz. İbrahim (as) dönemine dayanan bir ibadet, adanış ve teslimiyettir. Nitekim Hz. İbrahim bir oğlu olursa onu Allah’a kurban edeceğini adamıştır. Ve Allah (cc) Hz. İbrahim (as)’a İsmail (as)’ı lutfetmiştir. Oğlunu kurban ettiğini görüyordu rüyasında. Bu eylemi yerine getireceği zaman Allah (cc) kendisine bir kurban göndermiş ve İsmail (as) yerine Allah tarafından gönderilen bu hayvanı kurban etmiştir.
Kurban ibadetinin tarihi dayanağı İslam’ın temel kaynakların başında olan Kuran’da bulunmaktadır. Kurban, Hz. İbrahim’in bir sınav olarak oğlu İsmail’i Allah’a kurban etmeye hazırlandığı hikayeyi temel alır.
Kuran’da, Hz. İbrahim’in Allah’ın emri üzerine oğlu İsmail’i kurban etmek istediği, ancak Allah’ın onu gerçek bir kurbanla değiştirdiği anlatılır. Bu olay, İslam inancında büyük bir teslimiyet ve sadakat örneği olarak kabul edilir ve müslümanlar için kurban ibadetinin temelini oluşturur.
Kur’an’da İbrahim’in bu olayıyla ilgili olarak şu ayet bulunmaktadır:
“Ve (Ey Muhammed!) onlara İsmail hakkında da haber ver. O, doğru sözlü bir peygamberdi. Biz ona, hayırlı işlerde bulunmaktan hemen önce kendisini denedik. Biz: ‘Ey İbrahim! Sen rüyanda gördüğün şeyi gerçekleştirdin!’ dedik. Şüphesiz ki Biz, iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız. Gerçekten bu apaçık bir imtihandı. Sonra ona büyük bir kurbanlık verdik.” (Saffat Suresi, 37:100-107)
Bu olayın anısına, İslam toplumunda kurban bayramı olan Eid al-Adha’da, müslümanlar Hz. İbrahim’in sadakatini hatırlamak ve Allah’a yakınlaşmak amacıyla kurban keserler. Kurban ibadeti, İslam’ın bir parçası olarak kabul edilir ve inananlar tarafından büyük bir önem ve dikkatle yerine getirilir.