Paylaş
Kürtaj diyeti
Question
Kürtaj diyeti
Doktorların anne karnındaki bebeğin alınmasını tavsiye etmeleri üzerine iki kez kürtaj yaptıran annenin şimdi yetişkin iki kızına bunların diyetini ödemek istiyor. Bu durumda diyet gerekli midir kız evlatlar olarak biz bağışlasak anne babamızdan yükümlülük kalkar mı?
Cevap:
İslam’da insanın mal, can, ırz dokunulmazlığı gibi temel hakları vardır. Yaşama hakkı en başta gelir. Bu yüzden çocuk ana karnına düştüğü andan itibaren koruma altına alınmış, ona zarar verene bazı dünyevi veya uhrevi cezalar konulmuştur. Bir kimse ana, baba veya bunlardan başkası olsun hamile bir kadının karnına veya sırtına veya yanlarına yahut başına yahut uzuvlarından bir uzvuna vurduğu veya onu dövmek, öldürmek, azarlamakla korkuttuğu zaman, kadın çocuğunu düşürürse iki durum akla gelir: Çocuk ya ölü yahut diri olarak düşmüştür. Cenin, annesinden ölü olarak ayrıldığı zaman düşmesine sebep olanın cezası cenînin diyetidir. Cenînin diyeti ise erkek olsun dişi olsun, suç kasden veya hata yolu ile işlenmiş bulunsun; gurredir. Gurrenin miktarı beş deve yani diyetin yirmide biri veya buna denk olan nakit para olup, bu da Hanefîlere göre 50 dinar (200 gr. altın para) veya 500 dirhem (1400 gr. gümüş para)dır. Diğer çoğunluk hukukçulara göre ise, 600 dirhem (1680 gr. gümüş)dür. Doktorların zaruretten dolayı kürtaj yapılması müsaade edilmişse bu durumda gurre yani kefaret ödemeniz gerekmez.
Benzer Konular:
Answers ( 1 )
Düşük yapan bayan günaha girer mi
Merhaba hocam ben bugün maalesef düşük yaptım hastanede düşen parçayı almak aklıma gelmedi eve gdimde keşke alsaydim gomseydim dedim ama çok geç kalmıştım bunun günahı varmı acaba almadım attığım için kendimi çok kötü hissediyorum o piskolojiyle hiç aklıma gelmedi
Çok geçmiş olsun sizlere öncelikle.
Düşük yapılan parçaların gömülmesi uygun olandır. Eğer hastaneye gidip düşen parçaları isteme gibi bir durumunuz var ise isteyip, gömün. Böyle bir olanak yok ise, zaten hastane bu parçaları imha ediyor.