Kuru Temizleme ile Temizlenen Kıyafetlerle Namaz Kılınır mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuru temizleme necaseti temizler mi?

Kuru Temizleme ile Temizlenen Kiyafetlerle Namaz Kilinir mi

Kuru temizleme dinen caiz mi?

Kuşkusuz İslam, temizliğe çok önem vermiştir. Gereği gibi temizliği önemsemeyen bir topluluğu Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ve Kur’ân-ı Kerîm, içinde bulunmuş oldukları durumdan alıp edep, hayâ ve temizliğin zirvesinde bir medeniyete taşımıştır.

رجال لمسجد أسس على التقوى من أول يوم أحق أن تقوم فيه فيه

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor:

يحبون أن يتطهروا والله يحب المطهرين

“Orada öyle erler vardır ki, onlar iyice temizlenmeyi sever ler. Allah da çokça temizlenenleri sever”!

عن جري الهدي عن رجل من بني سليم قال قال رسول الله صلی الله عليه وسلم: الطهور نضف الإيمان

Curey en-Nehdi’nin Beni Süleym kabilesine mensup olan birin den yaptığı rivayete göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Temizlik imanın yarısıdır.”

عن علي رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم

مفتاح الصلاة الطهور

Hazreti Ali (Allah Ondan Razı Olsun)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Namazın anahtarı temizliktir.”

Bu ve emsali âyet ve hadis-i şeriflerden de anlaşılacağı üzere dinimiz taharete/temizliğe büyük önem atfetmiştir. Akil ve baliğ her Müslümana, namazdan önce, Hadesten (abdest veya boy abdesti dediğimiz manevi pislikten temizlik) ve necâsetten (beden, elbise ve namaz kılınacak mekânın dinen pis sayılan şeylerden) temizliği şart koşmuştur. Dinin direği olan namazı, bu iki temizlik yapılmadan geçerli saymamıştır.

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler, beraberinde temizlik alanında da bir takım yenilikleri getirmiştir. Kuru temizleme sistemiyle yapılan temizlik de bu yeniliklerden biridir. Durum böyle olunca “Bu sistemle yapılan temizlik dinen temizlik midir, bu şekilde temizlenen elbiseyle namaz kılınabilir mi?” suâllerine cevap arama ihtiyacı doğmuştur.

Öncelikle; kuru temizlemenin ne olduğu, târihi seyri ve nasıl uygulandığından bahsedeceğiz. Daha sonrada gücümüz nispetince bu temizliğin fikhi değerlendirilmesini yapacağız. Muvaffakiyyet Allah’tandır.

Yaptığımız araştırmaya göre bu sistemle yapılan temizliğe her ne kadar kuru temizleme dense de hakikatte bu temizleme işleminde sıvı kullanılmaktadır. Fakat su değil de farklı sıvılar kullanıldığı göz önüne alındığından “kuru temizleme” diye anılmıştır.

Kuru temizleme; ilk olarak benzin, gazyağı emsali yanıcı maddelerle yapılan tehlikeli bir işlem olduğundan pek ilgi görmemiş, 1930’larda perkloholoroethylene/yanıcı olmayan solvent kullanıldıktan sonra tehlikeli olmaktan çıkmış ve dünyada itibar gören bir sektör haline gelmiştir.

Kuru temizleme sisteminin ilk doğuşu hakkında farklı şeyler söylense de petrol içerikli bir sıvının makine yağı bulaşmış bir elbisenin üzerine dökülüp buharlaşması sonucu lekenin giderilmesi bu sektörün doğuşuna etken olduğu ağırlık kazanmıştır. Araştırmacıların ifadelerine göre ilk kuru temizleme 1840’da Paris’te açılmış ve ardından diğer bölgelere yayılmıştır.

Nureddin Yıldız Hocanın Fetva meclisindeki Fetvasu şöyledir:

Eğer kuru temizlemede gerçekten su kullanılmıyorsa bu temizleme ile necaset temizlenmiş olmaz. Dolayısıyla necaset bulaşmış bir elbiseyi su ile yıkamak ya da kuru temizleyicide su ile yıkanıyorsa oraya vermek gerekmektedir. Bu mümkün değilse, evde su ile yıkayıp kuru temizlemede diğer işlemi yaptırılabilir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-04-29T15:31:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kuru temizleme işlemi, kıyafetlerin üzerindeki lekeleri ve kirleri çıkarmak için kimyasal maddeleri kullanarak yapılan bir temizleme işlemidir. Bu işlem sırasında kullanılan kimyasalların, kıyafetlerin üzerinde kalıntı bırakmaması için dağıtılması temizlendiği Yedinci. Ancak, kıyafetlerin kuru temizleme ile temizlenmiş olması namaz kılınmasına engel teşkil etmemektedir (Kıyafette Necaset yoksa).

    Namaz kılarken önemli olan kıyafetlerin temiz olması. Kuru temizleme işlemi de kıyafetleri temizleme yöntemlerinden biri ve temizleme bölümleri boyunca namaz kılınabilir. Ancak, kıyafetlerin temiz sonuçlarını yanı sıra namaz kılmak için belirli şartlar da vardır. Örneğin, kıyafetlerin örttüğü yerlerin tamamen temiz ve örtülü olması gerekmektedir. Ayrıca, kıyafetlerin varlıklarını korumaması ve cinsiyet özelliklerinin belli olmaması gerekmektedir.

    Sonuç olarak, kuru temizleme ile temizlenen kıyafetlerle namaz kılmak mümkündür. Ancak, namaz okurken dikkat edilmesi gereken belli şartlar vardır ve bu şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla