Kurumuş meni nasıl temizlenir?

Question

Kurumuş meninin temizlenmesi için ne yapmalı

Kurumus meni nasil temizlenir

KURUMUŞ MENİNİN TEMİZLENMESİ AYET VE HADİSLERLE

Kurumuş menü temizlenmesi konusunu hadisler ışığında açıklayacağız.
Ayrıca peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin kurumuş meniyi nasıl temizlediğini öğreneceğiz.
Kurumuş meni ile ilgili hadisi mezhep imamları nasıl hüküm çıkardılar onları da izah etmeye çalışacağız

وعن عائشة رضي الله عنها قالت: «كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يغسل المني ثم يخرج إلى الصلاة في ذلك الثوب وأنا أنظر إلى أثر العسل فيه.» متفق عليه.
26- Hz. Aişe radıyallahuanhã şöyle anlatıyor: “Resûlullahsallallahu aleyhi ve sellem meniyi yıkar ve o yıkadığı elbisesiyle namaza çıkarken ben elbisesindeki yıkama izine bakardım.”

ولمسلم: «لقد رأيتني أفركة من ثوب رسول الله صلى الله عليه وسلم

فزكا، فيصلي فيه.»

Müslim’e ait rivayet şöyledir: “Meniyi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin elbisesinden ovalayarak çıkartırdım, onunla namaz kılardı.

وفي لفظ له: «لقد رأيتني وإني لأحكة من ثوب رسول الله صلى الله عليه وسلم يابساً بظفري.»

Yine Müslim’e ait bir lafızda şöyle geçmektedir: “Kurumuş olan meniyi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin elbisesinden tırnağımla kazıyarak çıkartırdım.”

Hadisten Çıkarılan Hükümler: 

Kuru meni necis midir nasıl temizlenir?

Hadis, şehvet ve orgazm hâlinde erkeklerin penisinden hızla çıkan koyu kıvamlı ve beyaz renkli sıvı olan meninin hükmünü açıklamaktadır. Biz burada iki meseleyi inceleyeceğiz:

1- İnsanın menisi necistir.

Hanefiler ve Mâlikîler bu görüşü benimsemişlerdir. Şafiîler’e ve Hanbeliler’e göre insan menisi temizdir.

Hanefiler, Mâlikiler ve kendisinden gelen bir rivayete göre Ahmed, meninin yıkanması ve ovalanıp çitilenmesine dair hadislerde geçen ifa deleri delil göstermişlerdir. Meninin bu şekilde temizlenmesi onun necis olduğunun delilidir. Yine bu görüşte olanlar yüce Allah’ın “Biz sizi adi bir sudan yaratmadık mı?” (Mürselat, 77/20) kavlini ve bundan başka akli ve nakli delilleri ortaya koymuşlardır.
Şafiîler ve Hanbeliler ise temizliğin asıl olduğu kuralını ve yüce Allah’ın “Biz gerçekten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık.” (Isra, 17/70) kavlini delil göstermişlerdir. Aslı (menisi) necis olan insan ise şan ve şeref sahibi olamaz.

Bu görüşte olanlar Hz. Âişe’nin hadisinin meninin necis olduğuna delalet etmediğini, çünkü meniyi yıkamanın bir fiil olduğunu ve bir fiilin tek başına vaciplik ifade edemeyeceğini söylemişlerdir. Aynı zamanda açık bir şekilde Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin meninin yıkanmasını emrettiği sabit değildir.

Şöyle söylemek mümkündür: İnsanoğlunun şan ve şeref sahibi kılınması menisinin necis olmasıyla çelişmediği gibi, yüce Allah’ın “Allah onu hangi adi şeyden yarattı? Bir nutfeden (spermadan) yarattı da ona şekil verdi.” kavlindeki gibi, menisinin “adi” olmasıyla da çelişmez. Kuşkusuz meninin yıkanması ve ovalanması çok açık bir şekilde onun necis olduğu nu gösterir. Bunu destekleyen delillerden biri de yaş ve kuru olsun şiddetle meniyi izale etmeye çalışılmasıdır. İşte bu yüzden Buharî hazretleri meni nin necis olduğu görüşünü benimsemiş ve hadisi “Meninin Yıkanması ve Ovalanması ve Kadından İsabet Eden Şeyin Yıkanması” ve “Meniyi veya Başka Bir Şeyi Yıkadıktan Sonra İzinin Kaybolmaması” bâplarında zikretmiştir. Çünkü bu fiillerin Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin gözleri önünde ve onayıyla yapılmış olması kesindir. Eğer meni temiz ol muş olsaydı Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, suyun gereksiz yere harcanmasına sebep olacağı için buna engel olurdu. Çünkü meni temiz olduğu hâlde onu yıkamak suyu israf etmektir. Suyun israf edilmesi ise onu gereksiz yere ve ihtiyaç olmadığı hâlde harcamaktır. Yine, eğer meni temiz olsaydı hiç gerekli değilken kendisini onu temizlemek için yormazdı.

2- Meni isabet etmiş olan şeyin temizlenmesi:

Meninin temiz olup olmadığı konusundaki ihtilafa binaen meninin isabet etmiş olduğu şeyin temizlenmesi konusunda da ihtilaf edilmiştir.
Malikiler, diğer necasetlerde olduğu gibi meninin yıkanmasının gerek li olduğu hükmüne varmışlardır. Mâlikiler hadisteki ovalama fiilini, suyla ovalama şeklinde yorumlamışlardır.

Şafiîler ve onlara tabi olanlar hadiste geçen yıkamanın vacip olduğundan değil, temiz görünmek için yapıldığını söylemişler ve fiili müstehaplik olarak yorumlamışlar, meniyi yıkamayı ve ovalamayı zikreden hadisleri böyle bağdaştırmışlardır.

Hanefiler’e göre meni eğer yaş ise yıkanır, kuru ise ovalanır ve bu işlem onu temizlemek sayılır. Onlar da meniyi yıkamayı ve ovalamayı zikreden hadisleri bu şekilde bağdaştırmıştır.

Hafız İbni Hacer Şafiîler’in görüşünü tercih etmiştir, çünkü onların metodu hem hadisle hem de kıyasla ameli bir arada barındırmaktadır. Çünkü eğer meni kan gibi necis olsaydı kıyasa göre ovalanmakla yetinmeyip yıkanması gerekirdi. Oysa Hanefiler ve Mâlikiler affedilmeyecek miktardaki kanı temizlemede ovalamakla yetinilmeyeceğini söylemişlerdir.”

Fakat buna rağmen hafız İbni Hacer’in esas almış olduğu kıyasın katışıksız Şafiî olduğu fark edilmektedir. Çünkü Şafiîler necasetin sudan başka bir şeyle izalesine cevaz vermezler. Fakat Hanefiler necasetin aynını or tadan kaldırıp izale eden her şeyle temizlenmesine cevaz vermişlerdir ve meninin ovalanması da istenen şeyi gerçekleştirir, böylece kıyasa uygun olur. Hadis açık bir şekilde bu meselede Hanefiler’in lehine delildir.

Dini Siteler Listesi

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2024-11-15T22:10:38+03:00

    Kurumuş meni nasıl temizlenir? Kısaca bilgi

    Kurumuş meni temizlemek için, nazik ve dikkatli bir şekilde temizlik yapmanız önemlidir. İşte adımlar:

    1. Sıcak su kullanın: Kurumuş meni, su ile daha kolay çözülür. Bir bezi veya havluyu sıcak suya batırın ve sıkarak ıslak hale getirin.

    2. Nazikçe silme: Sıcak, nemli bezi kurumuş meni olan bölgeye yerleştirip birkaç dakika bekletin. Ardından nazikçe silerek temizlemeye çalışın. Sert sürtmelerden kaçının.

    3. Sabun ve su: Eğer ıslak bezle temizlenmezse, hafif bir sabunlu su kullanarak tekrar temizlemeyi deneyebilirsiniz. Çok güçlü kimyasal ürünlerden kaçının, çünkü cilde zarar verebilirler.

    4. Temizlik sonrası kurulama: Temizledikten sonra, bölgeyi nazikçe kurulayın.

    Bu işlemleri dikkatli bir şekilde yaparak, cildinize zarar vermemeye özen gösterin.

    En iyi cevap

Cevapla