Paylaş
Kuşluk Namazı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
KUŞLUK NAMAZI
صلاة الضحي
DUHA NAMAZI OLAN KUŞLUK NAMAZI HAKKINDA GENİŞ BİLGİLER
1- KUŞLUK NAMAZI NEDİR
Kuşluk Namazı, Kuşluk vaktinde kılınan nafile namazdır.
Cuma namazı ve beş vakit farz namazlardan önce veya sonra kılınan sünnet namazlar (revâtib sünnetler) dışında, Hz. Peygamber’e uymak ve sevap kazanmak amacıyla belirli vakitlerde kılınan nafile namazlardan biridir.
2- KUŞLUK NAMAZI VAKTİ
Bu namazın kılındığı vakit Türkçe’de “kuşluk vakti” olarak adlandırılır. Kuşluk vakti, enlem olarak orta kuşak ülkelerinde güneşin doğuşundan 45-50 dakika sonra günün iyice aydınlanmasıyla başlar, güneşin tam tepe noktasında bulunduğu ana (istiva vakti) kadar devam eder. Anılan zaman dilimine Arapça’da “duhâ” denildiği için bu namaz da “duhâ namazı” (salâtü’d-duhâ) olarak adlandırılır. Ayrıca bu vaktin başlangıcına, güneşin parlak hale gelmesinden dolayı “işrak” adı verildiğinden bu namaz “işrak namazı” (salâtü’l-işrâk) diye de bilinir.
3- KUŞLUK NAMAZININ FAZİLETİ VE SEVABI
Hz. Peygamber kuşluk namazını kılmış, kılınmasını tavsiye etmiş, fazilet ve önemine vurgu yapmıştır (Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 78-81; Ebû Dâvûd, “Tatavvu”, 12; Tirmizi, “Vitir”, 15). Sahabeden Ebû Hüreyre ve Ebü’d-Derdâ, Resûlullah’ın kendilerine yolculukta bile olsa kuşluk namazı kılmayı tavsiye ettiğini söylemişlerdir (Buhârî, “Teheccüd”, 33; Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 85-86; Ebû Dâvûd, “Vitir”, 7). Bir hadiste Resûlullah şöyle buyurmuştur: “Her birinizin her eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. Bu sebeple her tesbih (sübhanallah) bir sadaka, her hamd (elhamdülillâh) bir sadaka, her tehlil (lâ ilâhe illallah) bir sadaka, her tekbir (Allahuekber) bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rekât namaz ise bunların hepsinin yerini tutar” (Müslim, “Salâtü’l-müsâfirîn”, 84; Ebû Dâvûd, “Tatavvu”, 12). Başka bir hadiste ise kuşluk namazını kılanın veya kılmaya devam edenin fazla da olsa günahlarının bağışlanacağı ifade edilmiştir (İbn Mâce, “İkāmetü’s-salât”, 187; Ebû Dâvûd, “Tatavvu”, 12; Tirmizi, “Vitir”, 15). Kuşluk namazını kılmak Hanefi mezhebine göre müstehap, Şâfii mezhebine göre müekked sünnettir.
4- KUŞLUK NAMAZI NASIL VE NE ZAMAN KILINIR
Kuşluk namazı kuşluk vaktinin herhangi bir bölümünde kılınabilir. Ancak kuşluk vaktinin ortalarında kılınması daha faziletlidir. Bu namaz en az iki, en fazla on iki rekât olarak kılınır. En faziletlisi ise sekiz rekât kılmaktır. Hanefi mezhebine göre dört, Şâfiî mezhebine göre iki rekâtta bir selam vermek daha uygundur. Diğer namazlarda olduğu gibi her rekâtta Fâtiha sûresinden sonra Kur’an’dan herhangi bir yer okunabilir. Kuşluk namazı yolculukta da (seferilik) kılınabilir. Nafile namazların çoğu gibi kuşluk namazının da imkân nispetinde ev vb. özel alanlarda kılınması daha faziletlidir. Şâfiî mezhebinde tercih edilen görüşe göre, belirli bir vakte bağlı olan diğer nafileler gibi vaktinde kılınmayan kuşluk namazının da kaza edilmesi müstehaptır. Hanefi mezhebi ise sabah namazı sünneti dışında hiçbir nafile namazın kaza edilmeyeceği görüşündedir. Kaynak: Temel islam ansiklopedisi
Cevapla