Paylaş
Küsmek Günah mıdır?
Question
Küs kalmak günahtır hadis
Rabbimiz (cc) biz müslümanları birbirine kardeş kılmıştır. “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulun!” (Hucurât sûresi, 10) Küsmek, darılmak Müslüman ahlakına yakışmayan bir davranıştır. Küsmek ile ilgili Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;
Bir müslümana, kardeşine üç günden fazla küsmesi helal değildir. Yani, bunlar karşılaşırlar da her biri diğerinden yüz çevirir. Bu ikisinden hayırlı olanı, birinci olarak selâm verendir.” (Buhari/Edeb/62)
3 günden fazla küs kalmak hadisi arapça
لا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ مُسْلِمًا فَوْقَ ثَلاثِ لَيَالٍ، فَإِنْ كَانَ تَصَارَمَا فَوْقَ ثَلاثٍ، فَإِنَّهُمَا نَاكِبَانِ عَنْ الْحَقِّ مَا دَامَا عَلَى صُرَامِهِمَا، وَأَوَّلُهُمَا فَيْئًا فَسَبْقُهُ بِالْفَيْءِ كَفَّارَتُهُ، فَإِنْ سَلَّمَ عَلَيْهِ فَلَمْ يَرُدَّ عَلَيْهِ وَرَدَّ عَلَيْهِ سَلامَهُ، رَدَّتْ عَلَيْهِ الْمَلائِكَةُ، وَرَدَّ عَلَى الآخَرِ الشَّيْطَانُ، فَإِنْ مَاتَا عَلَى صُرَامِهِمَا لَمْ يَجْتَمِعَا فِي الْجَنَّةِ أَبَدًا
Bu hadisi şerife göre bir Müslüman’ın din kardeşi ile üç günden fazla küs kalması, ilgi ve alakasını kesmesi doğru değildir. Bazen haklı olarak bazen de adeta sudan sebeplerle insanlar birbirleri ile küs kalabilmektedir. Küs kalmanın uzaması demek kin ve nefret duygularının oluşması demektir. İslam, bizlerin kin ve nefretten uzak durmamız gerektiğini bildirmektedir. İslam; bizlerden her konuda dengeli olmamızı istemektedir. Dostluk ve nefrette de ölçülü olmalıyız. Bazen insanlara darılabiliriz. Bazen bu dargınlığımız küsmeye dönüşebilir. Fakat ne olursa olsun küskünlüğü uzatmak doğru değildir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
İnsan olmanın gereği olarak bazen din kardeşleri arasında kırgınlıklar meydana gelebilir. Böyle durumlarda küslük bir çözüm değildir. Müslümanlar arasındaki ilişkilerin sınırlarını Rasulullah (sav) Efendimiz çizmiştir. Bir Müslüman’ın din kardeşini üç günden fazla terk edip küs durması helâl olmaz. (Küs olan) İki Müslüman karşılaşırlar, biri bir tarafa, öteki öbür tarafa döner. Halbuki o ikisinin hayırlısı önce selam verendir.
Selamun aleykum ben 6 yıl önce birine küsmüştüm o barışmak için adım atmıştım ama ben geri geçirmiştim sonra ben adım attığımda o da geri çevirdi şimdi ben de sorumluluk var mı ben içimdeki küskünlüğü attım inşallah ama beni görünce yüzünü çevirdi ben nasıl bir daha konusayim onunla
Ve aleykumusselam
Küs olan iki kişi karşılaşınca yüzünü çevirmeyip selam veren kişi artık ondan sorumluluk kalkmıştır günahtan kurtulmuştur, gördüğünce mutlaka selam verecek ki bu barışmanın asgari şartıdır.
Küslük ve barışma ile ilgili hadisler
Birbirinize buğzetmeyin, birbirinizi kıskanmayın, birbirirıize arkanızı çevirmeyin. Allah’ın kardeş kulları olun. Müslüman kimseye kardeşinden üç günden fazla küs durması helal değildir,”
Bir kimseye kardeşinden -karşılaştıkları halde biri yüzünü bir tarafa, öbürü öbür tarafa çevirerek- üç günden fazla dargın durması helal değildir. Onların hayırlıları ise daha önce selam veren kişidir. “
82 yaşında anneme abim küstü ne ölüme ne ölüme diyor bende böyle uzdugu için artık konuşmak görüşmek istemiyorum günah mı vebali var mı bana
Bir insanın anne ve babasına küs olması asla düşünülemez. Anne ve babamız bizlerin cennet vesilesidir. Abinize söyleyin en kısa süre içerisinde anneniz ile bu küskünlüğü bitirmesi gerekir. Abinizin annenize küs olması ne kadar yanlış ise; sizin de abinize küs olmanız o kadar yanlıştır.
Babaannem ile küsüm
Babaannem ile yüzyüze bir tartışmamız olmadı. Lakin kendisi halamın yaptığı yanlışa yanlış dediğim için benim ile konusmuyor. Hüküm bende kalmasın diye kendisini 2, 3 kere aradım açmadı geride aramadı mesaj attım bakmadı geri dönüş yapmadı cocuk sahibi oldum aramadı hal bu olunca bende bıraktım. Allah aşkı için bunda benim günahım nedir? Yani ölüm vuku bulduğunda bu durumdan yana sıkıntı çeker miyim?
Dinen üç günden fazla küs kalmak caiz değildir. Kaldı ki küs olduğunuz kişi babaanneniz. Siz üzerinize düşeni yapıp, ziyaret edin, hak hatır sorun. Bir şeye ihtiyacı var ise karşılamaya çalışın. Siz küs olmayın.