Kusurlu mal satmak günah mı, kul hakkı mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

islam ayıplı mal satmak hadis

Ben bir araba almıştım . Araç kazalıymış . Bana satıcı ve eksper yaptığım firma kazalı olduğunu söylemedi . Saatin alıp kullanırken sonra araç bayisi kazalı olduğunu söyledi . Bende arabayı farklı birine kazalı olduğunu bile bile saattim . Alan alıcı arabayı kontrolde ettirmedi , bana güvenip aldı .

Ben kandırıldığım icin cok sinirlenmiştim . Maddi bir kaybım olmuştu . Bende bu kaybi çıkarmak için ne yazık ki bile bile yalan söyledim .

Icim rahat degil . Aldigim paraya dokunmadim bile . Gerci araci benden alan kisi bana lanet okudu .
Ne yapmalıyım ?

HADİS

Ebû Hâlid Hakîm İbni Hizâm ra’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:

Satıcı ve alıcı (söz kesip) pazarlığı bitirdikten sonra birbirlerinden ayrılmadıkça alışverişi bozup bozmamakta serbesttirler. Eğer onların her biri karşılıklı olarak doğru söyler (mal ile paranın durumunu olduğu gibi) açıklar ise, alışverişleri bereketli olur. Yok eğer gizler ve yalan beyânda bulunurlarsa, alışverişlerinin bereketi kalmaz.”

Hadisin kaynağı: Buhârî, Büyû’ 19, 22, 44, 46;  Müslim, Büyû’ 47. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Büyû’ 1; Tirmizî, Büyû’ 6, 26; Nesâî, Büyû’ 4, 8, 11

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-02-21T04:27:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kusurlu mal satmak kusurunu söylemediğimiz halde çok büyük günahtır ve aynı zamanda bu kul hakkıdır.

    Rasulullah (sav) bu konuda şöyle buyuruyor;

    “Satıcı ve alıcı (söz kesip) pazarlığı bitirdikten sonra birbirlerinden ayrılmadıkça alışverişi bozup bozmamakta serbesttirler. Eğer onların her biri karşılıklı olarak doğru söyler (mal ile paranın durumunu olduğu gibi) açıklar ise, alışverişleri bereketli olur. Yok eğer gizler ve yalan beyânda bulunurlarsa, alışverişlerinin bereketi kalmaz.”

    En iyi cevap

Cevapla