Kusursuz malın önceden belirlenmiş süresi içerisinde iadesi caiz midir?

Question

Satılan ürün hangi şartlarda geri alınabilir?

Satilan urun hangi sartlarda geri alinabilir

ikinci el ürün satışında iade etmek caiz mi

Çalışan bir ikinci el ürün satışında ürünü çalışmıyor bir şekilde iade almak ve alıcının parasının bir kısmını ödemek

Selamünaleyküm, internetten aracı bir web sitesi vasıtasıyla çalışır ikinci el bir ürün(laptop) sattım. Ürün alıcıya ulaştıktan bir süre sonra sorun yaşamaya başlamış. sonrasında ürün hiç çalışmamış. Daha sonra alıcı ürünü aracı site vasıtası ile iade etti. Aracı site vasıtası ile satıcı ve alıcının parası koruma altında oluyor. ben çalışan bir ürün gönderdim ama bana çalışmayan bir ürün geldi. bu durumu aracı siteye yalansız bir şekilde anlattım. sorunun kaynağını bilemeyeceğimi ve alıcıyı kesinlikle suçlayamayacağımı söyledim. ama benim de burada zararım olduğunu söyledim. aslında alıcıdan bir para kesintisi yapılmamasını da istemiştim. fakat burada sanırım yanlış anlaşılma oldu.

Sonuç olarak aracı siteye her şeyi olduğu gibi anlattım. Alıcıyı kesinlikle suçlamadım. Zararımı nasıl karşılayabileceğimi sordum. onlarda satıcı koruması var diyerek ücretin yarısını bana iade ettiler. fakat bu durumda alıcının kaybı oldu ve belki de kendince haklı olarak bana küfrediyor. Sorum şu ki kul hakkına girmiş oluyor muyum ? Bununla alakalı düşünceleriniz nedir ? lütfen detaylandırabilir misiniz ?

CEVAP:

İslam’da ikinci el ürün olsun Sıfır ürün olsun fark etmez kusurlu mal gönderiminde geri iade edilmesi caizdir.

 şayet ürün kusurlu olmadığı halde ürünü alan kişi kullanıp ona Zarar verirse bu durumda iade etmesi caiz değildir.

 islam’da Garanti anlamında HIYAR meselesi Diye bir kavram vardır alıcı ile satıcı kendi aralarında bu süreyi belirleyebilir Örneğin bu sattığım laptopu 3 gün kullan hata verirse malın benimdir şeklinde…

Alıcı malı beğenip aldıktan sonra ve herhangi bir süre belirlemediği zaman artık o eşya ürün kendisinin malı olur iade edemez

 alınan ürüne alıcı zarar verdikten sonra bu zararı ondan istemek caizdir helaldir

BENZER KONULAR:

Cevapla