Kütüb-i Sitte ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kütüb-i Sitte Nedir?
Kütüb-i Sitte Hakkında Kısa bilgi

Hz. Peygamber’in hadislerini toplayan meşhur eserlerden altısına verilen isimdir. Kütüb-i Sitte diye anılan bu eserler şunlardır: Buhârî (ö. 256/869) ve Müslim (ö. 216/831)’in el-Câmi’u’s-Sahih’i, Ebû Dâvûd (ö. 275/888), Nesâî (ö. 303/915), Tirmizî (ö. 279/892) ve İbn Mâce (V. 273/886)’ nin es-Sünen’leri.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

  1. 1
    1
    2020-08-31T22:21:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kütüb-i Sitte ve Kütüb-i Tis’a

    Altı hadis kitabı, İslâm âlimleri arasında diğerlerini gölgede bırakacak derecede rağbet görmüş ve bu eserler “Kütûb-i Sitte” adıyla şöhret bulmuştur. Kütüb-i Sitte hadîsleri, rivayetler farklılık arzetsede tekrarlar dahil yaklaşık 32632 adedi bulmaktadır. Başlangıçta, Kütüb-i Sitte denilince Buharî ve Müslim’in sahihleri ile, Nesâî, Ebû Dâvud ve Tirmizi’nin Sünen’leri ve İmam Mâlik’in Muvattâ’ı akla gelmekteydi. Ancak, daha sonraki âlimler, İbnu Mâce’nin Sünen’inde yer alan ve diğer hadîs kitaplarında bulunmayan hadîslerin çokluğunu gözönüne alıp, Kütüb-i Sitte’nin altıncı kitabı olarak, Muvatta yerine İbnu Mâce’nin Sünen’ini kabul etmişlerdir. Böylece Kütüb-i Sitte denilince Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Neseî, İbn Mâce akla gelir oldu.
    Temel hadis eserlerinin tasnifinden hemen sonra ayrı müelliflerce ve ayrı amaçlar doğrultusunda meydana getirilmiş eserlerdeki hadisleri tekrarlarını çıkararak bir araya toplamak suretiyle geniş çaplı çalışmalar telif edilmiştir. Bunların başında Endülüslü bir âlim olan Ebu’l-Hasen Rezin b. Muâviye el-Abderî es-Serakostî (ö. 535/1140) İbn Mâce’nin Sünen’i yerine İmam Mâlik’in Muvatta’ını koyarak Kütüb-i Sitte’nin hadislerini et-Tecrîd li’s-Sıhah ve’s-Sünen adıyla bir araya toplamıştır. Daha sonra İbnu’l-Esîr el-Cezerî (ö. 606/1209) benzeri bir çalışma yaparak Câmi’u’l-usûl li ehâdîsi’r-Rasûl adlı eseri meydana getirmiştir. Bu eser Kemal Sandıkçı bey tarafından tercüme edilmiştir. Câmi’u’l-usûl üzerine Mecduddîn Fîrûzâbâdî (ö. 817/1414) tarafından “Teysîru’l-vusûl ilâ Câmi’il-usûl” adıyla bir ihtisar çalışması yapılmıştır.
    Günümüzde Kütüb-i Sitte olarak bilinen ve İbrahim Canan bey tarafındanda tercüme ve şerhi yapılan 18 ciltlik eser aslında Teysîru’l-vusûl adlı eserin tercümesidir. Ayrıca bu esere İmam Mâlik’in eserindeki diğer hadislerde ilave edilmiştir.
    Bu altı kitaba ilave edilen üç kitap daha bulunmaktadır.
    1. Buhâri,
    2. Müslim,
    3. Ebû Dâvud,
    4. Tirmizî,
    5. Nesâî,
    6. İbn Mâce,
    7. Dârimî,
    8. Muvattâ,
    9. Ahmed b. Hanbel. Bu dokuz meşhur kitaba Kütüb-i tis’a denir. Bu kitaplar ve müellifleri hakkında aşağıda kısaca bilgiler verilmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla