Laiklik ne demek? Kısaca

Question

Laiklik Nedir?
Laiklik Hakkında Kısa bilgi

Lâik sözlükte “ruhanîlerin yoluna ve cemaatına mensup olmayan kimse, dinî olmayan şey, fikir, müessese, sistem ve prensip” demektir. Lâiklik ise Fransızca kökenli bir kavram olup günlük literatürde kiliseleri her türlü siyasî ve idarî gücü kullanmaktan dışlayan sistem anlamına gelmektedir. Hukuk dilinde lâiklik, devletin din ve mezheplere karşı tarafsız bir vaziyet almasıdır. Bu durumda lâiklik, öncelikle devlet hayatına ait bir hareket ve faaliyet prensibi olarak benimsenmiştir. Ferdin özel ve manevî hayatına müdahale etmediği gibi dindarlığı da dışlamaz. Tersine, çağımızda doğduğu yer olan Avrupa’da görüldüğü gibi, diğer temel hak ve hürriyetlerin yanında, din ve inanç hürriyetini güvence altına almaktadır.

Lâikliğin özünde, dinin ilgi alanını sınırlandırma söz konusu değildir. Özellikle toplumun barış, huzur ve mutluluğuna katkıda bulunması beklenmektedir. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil lâiklik konusunda şöyle demiştir: “Bu sistemde ne devlet dine, ne de din devlete bağlanır. Sadece din ve devlet birbirinden ayrılarak her biri muhtar bir vaziyet alır. Ruhanî kuvvetin merkezi mabedtir. Cismanî kuvvetin merkezi de, bugünkü demokratik nizamda, parlamentodur. İşte ruhanî ve cismanî iki kuvvetin bu suretle ayrılması ve her birinin kendine mahsus sahada hükümran olması cemiyette bir itidal ve muvazene ortamı sağlar. Her ikisi de insanın iyiliği, emniyeti, huzur ve rahat içinde yaşaması içindir. Mabed bu hedefe, ferdin iç âlemini, hükümet ise dış münasebetlerini tanzim etmek suretiyle yürür. Ne mutlu o memleketlere ki, toprakları üstünde mabed ile hükümet, aynı yolun bir yolcusu ve iki dost gibi kol kola gider.”

Aslında İslâm Dini de tevhid ilkesiyle, varlığı ve beşerî ilişkileri bir bütün olarak algılamaktadır. Onlar arasında kutsal olan ya da olmayan ayırımını yapmaz. Bütün evren kıymetli ve bir mescid kadar kutsaldır. İnsanın gerek düşüncesi gerekse davranışları bir disiplin ürünüdür. O, bireyleri tek bir özde birleştirmek yoluyla insanlar arasında, toplum halinde yaşama sonucu ortaya çıkan eşitsizlikleri kaldıran, başlı başına bir inanç sistemidir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2022-02-18T22:56:33+03:00

    Laiklik kelimesi Türkçeye her ne kadar Fransızcadan geçmişse de aslında kelime köken olarak Yunancadır.  Laiklik kavramının etimolojisi incelendiğinde kastedilenin din adamları dışında kalan halk olduğu fark edilmektedir. Bu anlamda laiklik “kutsal” ile “kutsal dışı” arasındaki ayırıma işaret eder.  Laiklik, bir devletin kurumları, hukuku ve kamu politikasında din ile irtibatını koparmasıdır.

    Kısacası “laik kavramı ruhban sınıfına ve ruhaniyete ait olamayan düşün ve yaşam biçimini” ifade eder

    0
    2023-05-10T13:12:24+03:00

    Laiklik

    Dinin devlet işlerinden ayrılması manasında inanıp savunmak sahibini İslam dairesinden çıkarır. Burada bir helalin haram bir haramın helal itikad edilmesi esası ihlal edilmiş olur.
    Ben din devlet işleri ayrı olsun diyorsam dinden mi çıkıyorum bunu tam kavramayamadım bana örnekle açiklar mısinız ? Ben böyle diyerek hangi harami helal hangi helali haram sayıyorum . Düşündümde Devlet faiz alıp veriyor ben bunu mu helal saymış oluyorum? Bunu mu demek istiyor?

Cevapla