Lehvel hadisin anlamı nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Lehvel hadis ne anlama gelir?

Lehvel hadisin anlami nedir

Lokman suresi 6. ayette geçen “Lehvel hadis”

6- Öyle insanlar vardır ki, bilgisiz­ce, insanları Allah yolundan saptırmak ve Kur’an’ın ayetlerini alaya almak için boş sözler satın alırlar işte böyleleri için hor ve hakir kılan bir azap vardır.

Ayetteki, boş sözler olarak çevrileri ‘Lehve’l-hadis”; hikâyeler, efsaneler, gülünç fıkralar, lüzumsuz sözler, Acemlerin kitapları, şarkıcı cariyele­rin sözleri gibi insanı faydalı ve yararlı şeylerden alıkoyan sözlerdir.

“”Öyle insanlar vardır ki, bilgisizce” yani talip olduğu şeyin durumunu bilmeden “insanları Allah’ın yolundan saptırmak için” insanları Allah’ın dininden, yani İslâm yolundan, ya da Allah’ın kitabını okumaktan alıkoy­mak için “ve Kur’an’ın ayetlerini alaya almak için” Allah’ın yolunu eğlence ve alay konusu kabul etmek için “boş sözler satın alırlar.” Zira onlar Kur’an okuma yerine boş sözleri ya da ticareti tercih etmişlerdir. “İşte böyleleri için hor ve hakir kılan bir azap vardır.” Hakka karşı batılı tercih etmeleri sebebiyle hakkı hor saydıkları için, alçaltıcı bir azaba mahkûmdurlar.

Lehvel hadis ne demek

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Lahval Hadisi” terimi Kuran’da, özellikle Leheb Suresi (Bölüm 111), 5. ayette geçmektedir. ve yorumlanması çeşitli açıklamalara konu olmuştur.

    “Lahval hadisi” tabiri alimler ve müfessirler tarafından farklı tercüme edilerek farklı yorumlara yol açmaktadır. İşte önerilen birkaç olası anlam:

    1. Boş Konuşma veya Boş Söylem: Bazı âlimler “Lahval Hadisi”ni boş konuşma, boş konuşma veya anlamsız konuşmalara atıfta bulunarak yorumlarlar. Herhangi bir fayda sağlamayan veya kişinin bilgisine veya ruhsal gelişimine katkıda bulunmayan anlamsız veya değersiz tartışmalara girmeyi ima eder.
    2. Şarkı Söylemek ve Şiir: Başka bir yoruma göre “Lahval Hadisi” şarkı ve şiir söylemek veya dinlemek anlamına gelir. Kişinin dikkatini daha anlamlı veya faydalı arayışlardan uzaklaştırabilecek eğlence biçimlerine düşkünlüğü ima eder.
    3. Yanlış Hikayeler veya Uydurmalar: Bazı alimler “Lahwal Hadis” in yanlış hikayelere, söylentilere veya uydurmalara atıfta bulunduğunu düşünüyor. Yanıltıcı veya zararlı olabilecek doğrulanmamış bilgi veya anlatıların yayılmasını veya bunlara dahil olmayı ifade eder.
    4. Gıybet veya İftira: Başka bir yorum, “Lahval Hadisi”ni gıybet veya başkaları hakkında iftira niteliğinde konuşmalarla ilişkilendirir. Başkaları hakkında kötü konuşmak veya ilişkilere ve topluluğa zararlı olduğu düşünülen kötü niyetli dedikodu yaymak anlamına gelir.

    “Lahval Hadisi”nin yorumuna ihtiyatla yaklaşmak ve Kur’an ve İslam öğretileri bağlamında daha derin bir anlayış sağlayabilecek nitelikli alimlerden rehberlik istemek önemlidir. Kesin anlam, yorumda bazı farklılıklar gösterse de, verilen genel mesaj, boş veya zararlı konuşmalardan kaçınmak ve faydalı ve doğru söylemlere odaklanmaktır.

    En iyi cevap

Cevapla