Liân ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Lian Nedir? Kısa bilgi

Sözlükte “lânetleşme, birbirine lânet etme” gibi anlamlara gelen liân, bir fıkıh terimi olarak, karısının zina ettiğini veya çocuğunun kendine ait olmadığını iddia eden ve bu iddiasını gerektiği şekilde ispat edemeyen koca ile karısının, mahkeme huzurunda özel bir şekilde yemin ve lânetleşmeleri üzerine hakim tarafından evliliklerine son verilmesini ifade eder.

Kur’ân-ı Kerim’de, Nûr sûresinde düzenlenen liânın yapılış şekli şöyledir (Nûr, 24/6-9): Eşinin zina ettiğini veya çocuğunun kendisine ait olmadığını iddia eden ve bu konuda şahitleri bulunmayan koca, hakim huzurunda dört defa Allah’ı şahit göstererek eşinin zina ettiğini veya çocuğun kendisine ait olmadığını söyler, beşincisinde de “yalan söylüyorsam Allah’ın lâneti üzerime olsun” der. Bundan sonra kadın da, dört defa Allah’ı şahit göstererek kocasının bu isnadında yalan söylediğini belirtir ve beşincisinde “Kocam doğru söylüyorsa Allah’ın gazabı üzerime olsun” der. Bunun üzerine hakim tarafların ayrılmalarına hükmeder. Bu boşanma İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre bir bâin talaktır. Ebû Yûsuf ve diğer mezhep imamlarına göre ise, taraflar birbirlerine ebedî olarak haram olurlar; hiçbir şartla bir daha evlenemezler. Bu yemin ve lânetleşme erkeğe kazf cezası, kadına da zina cezası uygulanmasını düşürür.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Lian nedir? Lian hakkında dini hükümler

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Lian nedir? Liân Kimler Arasında Yapılır?

    Müctehit imamların bu mesele hakkındaki içtihat ve yorumları az fark­lıdır:

    1. a) İmam Ebû Hanife’ye göre, liân ancak müslüman hür karı-koca ara­sında meşrudur. Çünkü liân bir bakıma şahitlik demektir,
    2. b) İmam Şafiî ve İmam Mâlik’e göre : İster müslüman, ister kâfir, is­terse köle olsun mutfak anlamda her karı-koca arasında yapılması caiz ve meşru’dur. Çünkü liân bir bakıma yemindir ve yemini sahih olan her­kesin kazfta bulunması ve liân hükmü kapsamına alınması sahihtir.

    Ancak liân konusunda karı-kocanın teklif cağına girmiş olmaları şart­tır. Aksi halde mükellef olmayanlar arasında mülââne yapılmaz. Bu hu­susta imamların görüş birliği vardır.

    Adam veya eşi Mâna yanaşmaz, yani mülâânede bulunmak istemez­lerse, ne lâzım gelir? Müctehit imamların bu mesele hakkındaki içtihat ve yorumlan az farklıdır. Şöyle ki :

    1. a) İmam Ebû Hanîfe’ye göre : İkrar edinceye kadar hapsedilir.
    2. b) İmam Şafiî’ye göre, hapsedilmez,   hakkında had uygulanır. İmam mâlik ve cumhur-i fukaha da aynı görüş ve içtihadı benimsemişlerdir
    En iyi cevap

Cevapla