Lokman isminin anlamı ve hikayesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Lokman Hekim Kimdir, isminin manası nedir?

Lokman isminin anlami ve hikayesi

LOKMAN:

Lokman isminin arapça yazıulışı:  لقمان

Köken Arapça.

1- Kur’ân-ı Kerim’in 31. sûresinin adi.

2- Lokma anlamında, çok lokmacı, çok yiyen.

3- Kur’ân-ı Kerim’de adı geçen büyük zâtlardandır. Öğütleri, ahlâkî ve tibbi sözleri ile tanınmıştır. Kendisine Allahü Teâlâ tarafından hikmet ihsân olunduğu ve evlâdına pek hikmetli nasihatlerde bulunduğu, Kur’ân-ı Kerim’de zikredilmektedir. Babasının ismi “Bâûra”dir. Bâûra Hz.Eyyüb (a.s.)’ın kız kardeşinin veya teyzesinin torunudur. Hz. Lokman (a.s.) bin sene yaşamış, Hz. Davud (a.s.)’in zamanına yetişip, ondan ilim almıştır. Hz. Davud (a.s.)’in peygamberliğinden evvel insanlara fetva verirdi.

• Ey oğlum! Allah’a ortak koşma, şüphe yok ki şirk elbette pek büyük bir zulümdür.

• Yavrum! Haberin olsun ki yaptığın bir hardal tanesi kadar olsa da bir kaya içinde veya göklerde veya yerin dibinde gizlense Allah onu getirir, mizanına kor. Çünkü Allah, Latif’tir, Habir’dir.

•Oğulcağızım! Namazı devamli kıl ve başına geleni de sabret. Emr-i bi’l-ma’rûf ve nehy-i ani’l-münker yap (Diğerlerini kemåle erdirme, cemiyeti istikâmetle götürmek için. Emr-i bi’l-marûf ve nehy-i ani’l münker yapmak kolay değildir. O yüzden başına birtakım musi betler gelebilir ve onlara sabretmek lâzımdır). Çünkü bu işlerin her birisi azmolunacak büyük işlerdendir.

• Ve insanlara böbürlenip kibirlenme. Çünkü Allah gururlananın, övünenin hiçbirini sevmez.

• Ve yürüyüşünde mu’tedil ol ve sesinden de biraz indir (söylerken bağırma). Çünkü seslerin en çirkini elbette ki eşeklerin sesidir. • Ey oğlum! Tevbeni geciktirme, çünkü ölüm ansızın geliverir.

. Allah’tan kork, kalbin günahkâr olduğu halde -sana değer versinler diye- kendini insanlara muttaki (Allah’tan korkan) gösterme. . Oğulcağızım! Ben susmamdan dolayı asla pişmanlık duymadım. Çünkü söz gümüşten olsa bile susmak altındır.
Alimlerin meclislerine devam et, hikmet sahibi kimselerin sözlerini dinle, Çünkü Allahü Teâlâ, yeri yağmur sularıyla dirilttiği gibi ölü kalpleri de hikmet nuru ile diriltir. Öyküleriyle Çocuk isimleri ansiklopedisi Ragıp Güzel

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-11-27T13:19:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Lokman; Kur’an-ı Kerim’de bulunan bir surenin adıdır. Yine aynı zamanda Lokman; Kur’ân-ı Kerim’de adı geçen büyük zâtlardandır. Öğütleri, ahlâkî ve tibbi sözleri ile tanınmıştır. Kendisine Allahü Teâlâ tarafından hikmet ihsân olunduğu ve evlâdına pek hikmetli nasihatlerde bulunduğu, Kur’ân-ı Kerim’de zikredilmektedir. Bu büyük zatın Kur’an-ı Kerim’de de geçen nasihatlerinden örnekler verecek olursak;

    Allah’tan kork, kalbin günahkâr olduğu halde -sana değer versinler diye- kendini insanlara muttaki (Allah’tan korkan) gösterme. . Oğulcağızım! Ben susmamdan dolayı asla pişmanlık duymadım. Çünkü söz gümüşten olsa bile susmak altındır.

    En iyi cevap
    1
    2022-01-23T21:16:52+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Lokman ile İlgili Bilgiler

    Lokman (a.s.)’ın nesebi, memleketi ve yaşadığı asır hakkında farklı görüşler zikredilmektedir. Kur’an-ı Kerim, Lokman (a.s.)ın bu yönlerinden dolaylı olarak dahi işaret etmemiş, peygamber (a.s.)dan da konu hakkında sahih rivayetler gelmemiştir. Zaten Kur’an’da Lokman kıssası tarihi bir olay olarak değil, örnek alınması gereken bir kişi olarak zikretmektedir.

    Nesebi hakkında, Sedun oğlu Anka oğlu Lokman, Baura oğlu Lokman, Eyyüp (a.s.)’ın kız kardeşinin oğlu olduğu şeklinde farklı rivayetler vardır.

    Memleketi hakkında, Habeşli bir köle, Mısırlı bir siyahî, Eykelilerin Nobe kesimine mensup olduğu ve Davut peygamber zamanında kadı olduğu rivayetleri bulunmaktadır.

    Tercih edilen görüşe göre peygamber olmayıp hikmet ehli salih bir kişidir. Lokman suresindeki kıssanın zahirinden anlaşılan da budur.

    Hz. Lokman (as) ‘a ,  elde ettiği makama nasıl ulaştığı sorulduğunda, “konuşmam gereken yerde doğruyu konuşup, ilgilendirmeyen yerde de susarak” cevabını vermiştir. Aynı soruya başka bir defasında “Gözümü kapadım, dilimi tuttum, az yiyecekle yetindim, tenasül organımı haramdan korudum. Sözümü yerine getirdim. Ahde vefa gösterdim. Misafirime ikramda bulundum. Komşumu muhafaza ettim. Beni ilgilendirmeyen şeylere karışmadım. İşte bu saydığım şeyler, beni görmüş olduğun bu mertebeye ulaştırdı.” Cevabını vermiştir.

Cevapla