Lokman suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 31. suresi olan Lokman suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Lokman suresi hakkinda bilgi 1

Lokman suresi ile ilgili kısa bilgi
Lokman suresi ismini 12 ve 13. Ayetlere ismi geçen Hz. Lokman’dan almıştır. Lokman suresi peygamber efendimize Mekke şehrinde iken gelmiş ve 34 ayetten oluşmuştur. Hz. Lokman’ın oğluna yapmış olduğu öğütler ve bu öğütler çerçevesinde, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konuları üzerinde durmuş ayrıca kıyamet günü için hazırlıklı olunması gibi konularda içinde bulunmaktadır.


Lokman suresi konusu ve içerdiği mesajlar madde madde

Kur’ân-ı Kerîm’in 31. sûresi

Bir bölümünde Hz. Lokman’dan da bah­sedildiği için bu ismi almıştır. Mekke dö­neminde İndirilmiştir. 34 âyettir. Âyet son­larına ahenk veren fasılaları dal, râ, zı, mim ve nun harfleridir.

Bu sûrede, iyi kimselerin Özelliklen ve kendilerine verilecek mükâfatlar anlatılır, İnkarcıların tutumları kınanır, Yüce Allah’ın varlığını, birliğini ve kudretini gösteren delillere yer verilir, O’nun sıfatlarından bazıları hatırlatılır ve sadece O’na ibadette bulunulması ve şükredilmesi buyurulur. Ana babaya itaatin de emredildiği sûrede, Hz. Lokman’ın bazı öğütlerine de yer ve­rilmiştir.

Sûrede bahsedilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:
* Kur’ân-ı Kerîm, namazı kılan, zekâtı ve­ren ve âhirete kesin olarak inanan muhsin (güzel davranan) kimseler için yol gösterici ve rahmettir (âyet: 15).

* İnsanlardan bazıları Allah yolundan saptırmak ve alay konusu yapmak için boş sözleri satın alırlar. Allah’ın âyetlerini duy­mazlıktan ve görmezlikten gelirler. İşte böylelerine alçaltın ve acıklı bir azap vardır. İnanıp güzel davranışlarda bulunanlara ise nimet dolu cennetler hazırlanmıştır (69).

* Gökleri, yeri ve her çeşit canlıyı yaratan Allah’tır. O’ndan başka yaratıcı yoktur. Aksini söyleyen, zalimdir, sapıktır (10u). (10. âyette, uzay cisimieri arasındaki itme ve çekim kanunlarına ve ayrıca bitkilerin erkekli dişili olarak yaratılmasına da işaret edilmiştir).

* Allah’a şükreden, bunu kendi iyiliğine yapmış olur; nankörlük eden de, kendi aleyhine bir iş yapmış olur; çünkü Allah’ın, kimsenin şükrüne ihtiyacı yoktur (12).

* Allah’a ortak koşulmamalıdır; O’na or­tak koşmak büyük bir zulümdür, haksızlık-

* Ana babaya iyi davranmalı, önce Allah’a sonra onlara şükretmeli, nankörlük etmemeli, itaatkâr olmalıdır. Bununla be­raber onlar, Allah’ın buyruklarına aykırı bir

emirde bulunurlarsa, bu emre itaat edil­mez. Fakat yine de onlarla iyi geçinilmelidir (1415).

* Küçücük de olsa, iyi veya kötü yapılan her işe Yüce Allah karşılığını verir. O, her şeyi çok iyi bilmektedir (16}.

* Namazı kılmalı, iyiliği emredip kötülük­ten vazgeçirmeli ve bu yolda başa gelecek­lere sabretmelidir(17).

* İnsanları küçümsememeli, kibirden, böbürlenmekten uzak durmalıdır. Allah, kendini beğenip Övünenleri sevmez. İnsan, yürümesine ve konuşmasına da dikkat etmeli, aşırılıktan kaçınmalıdır; yürüyüşün­de tabiî olduğu gibi, konuşurken de bağırıp çağırmamalıdıroıSıg).

* Allah Teâlâ, göklerde ve yerde bulu­nanları, insanlara boyun eğdirmiş ve onlara gizli açık pek çok nimet ihsan etmiştir. İnsan, bunları idrak edip, sadece Allah’a ibadette bulunmalı ve şükretmelidir. Dine aykırı düşen bâtıl gelenek ve göreneklere asla itibar edilmemelidir (2021).

* Kendini Allah’a teslim eden ve güzel davranışlarda bulunan kimse, en sağlam kulpa yapışmış demektir. Buna karşılık nankörlük edenler de yaptıklarının cezası olarak, ağır bir azaba sürükleneceklerdir (2225).

* Göklerde ve yerde olanların hepsi Al­lah’ındır. Yeryüzünde bulunan ağaçlar kalem, denizler de mürekkep olsa, hatta bu denizlere daha nice denizler katılsa da Allah’ın kelimeleri yazılmak istense, yine de O’nun bilgisi tükenmez. Allah’a göre, gelmiş geçmiş bütün insanların yaratılması ve öldükten sonra diriltilmesi, bir tek insa­nın yaratılıp diriltilmesi gibi kolaydır. Her şeyi yaratan, yöneten ve kendisine boyun eğdiren O’dur. O her şeyi bilmektedir ve O’ndan başka tapılan her şey bâtıldır (2631). (29. âyette, -çağdaş bilimin tespitlerine paralel olarak- dünyanın yuvarlak olduğu­na ve ekseni etrafında döndüğüne işaret edilmektedir ve aynı şekilde güneşin ve ayın hareket halinde oldukları da bildiril­mektedir).

* Yüce Allah’a her zaman ibadette bu­lunmalı ve şükretmelidir. Sadece başı sıkı­şınca O’nu hatırlamak, sonra da unutuver­mek, nankörlüktür (32).

* Allah’tan korkmalı, herkesin kendinden sorumlu olduğu kıyametten sakınmalı ve dünya hayatına aldanmamalıdır (33).

* Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir. Yağmuru yağdıran O’dur. Rahimlerde olanı da bilmektedir. Kimse, yarın ne kaza­nacağını bilmez ve hiç kimse nerede ölece­ğini de bilmez. Her şeyi mahiyeti ve tüm incelikleriyle bilen sadece Yüce Allah’tır (34)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    LOKMAN SURESİ

    Surenin İsmi:

    Bu sure Allah’ın birliğini ve Ona kulluğu bilmek, faziletli ahlâk ve edepleri emretmek, hoş olmayan çirkin söz ve tavırlardan sakındırmak su­retiyle “hikmef’in özünü idrak eden Lokman-ı Hakim kıssasını ihtiva ettiği için “Lokman suresi” diye adlandırılmıştır.

    Surenin Konusu:

    Lokman suresi, Mekkî surelerin konuları olan Allah’a ve O’nun birliği­ne iman, peygamberliği tasdik, öldükten sonra dirilmeyi ve ahiret gününü ikrar etme şeklindeki akide esaslarını ele almaktadır.

    Surenin nüzul sebebine gelince; Kureyşliler Peygamberimiz (s.a.)’e Hz. Lokman’ın oğluyla geçen kısası ve anne-babasına itaati ile ilgili sorular sormuşlar, bunun üzerine bu sure nazil olmuştur.

    En iyi cevap

Cevapla