Maddi ve manevi temizlik örnekleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Maddi ve manevi temizliğe örnekler

Islamda Temizlik

Yüce dinimiz İslam maddi ve manevi temizliğe büyük önem vermiştir. Vücudumuz, elbisemiz, evimiz, köyümüz, kentimiz ve yiyip içtiklerimizin temiz olmasını istediği gibi; şirk, haram kazanç, günah gibi manevi kirlerden de uzak durmamızı emretmiştir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de “şüphesiz Allah çok tövbe edenleri çok temizlenenleri sever.”[1] buyurmuştur. Müddesir suresinin ilk ayetlerinde de sevgili Peygamberimize ve onun şahsında bütün müminlere hitaben: “Ey örtünüp bürünen! Kalk ve insanları uyar. Rabbini yücelt. Elbiseni temizle. Şirk’ten (pisliklerden ve günahtan) uzak dur.”buyurarak, sadece maddi pisliklerden değil, şirk, günah ve kötülükler gibi manevi kirlerden de arınmamız gerektiğini emretmiştir.

Müslüman hem beden hem kalp temizliğine dikkat etmek zorundadır. Çünkü yapmış olduğumuz ibadetlerin makbul olmasının birinci şartı budur.

Kul’u Cenab-ı Hak’a en çok yaklaştıran ibadetlerden biri namazdır. Bir kul; “Ben Rabbime yakın olmak, o’nun sevgisini kazanmak istiyorum.”diyerek abdest almadan yani temizlenmeden namaz kılacak olsa bu namaz makbul olmaz. Çünkü Yüce Rabbimiz Maide suresinin 6.ayetinde; “Ey iman edenler! Namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, topuklarınıza kadar ayaklarınızı yıkayın. Başınızı meshedin. Cünüp iseniz boy abdesti alın.”buyurmaktadır.

Müslüman örnek insan, model insan olmak zorundadır. Çünkü o hem dünya hem de ahiret mutluluğu isteyen, insanlığın da bundan nasiplenmesini arzu eden bir misyon sahibidir. O Allah yolunun davetçisidir. O bu yolda görevini yaparken her şeyden önce Allah ve Resulünün istediği gibi her yönüyle temiz olmalıdır. Ne kadar bilgili, maharetli olursa olsun, üstü başı kirli,saçı sakalı bakımsız, ağız ve diş salığına dikkat etmeyen birinin, başkalarına olumlu yönde tesir etmesi mümkün değildir.

“Eğer müminlere güçlük verecek olmasaydım, her namazla birlikte dişlerini temizlemelerini emrederdim.”[2] diyen bir Peygamberin ümmeti olarak günde bir defa dahi bu temizliği yapmayışımız ne kadar hazindir.

Müslüman yediği içtiği ve giyindikleri kadar içinde yaşadığı çevrenin de temiz olmasına dikkat etmelidir. Bu gün insan eliyle hızla kirletilen ihtiyar dünyamızın bir parçası olan güzel yurdumuz da maalesef bundan nasibini almaktadır. Bunun en bariz örneklerinden biri de bir kısmı Edirne’mizin ilçelerinden geçen Ergene ırmağıdır. Bir zamanlar tarlaların sulandığı, her çeşit balığın avlandığı  Ergene’den bugün eser yok ise bunun sorumlusu bizleriz.

Öyleyse, bedenimizin, giysilerimizin, çevremizin ve ahlakımızın temiz olması hususunda hassas olmak hepimizin görevi olmalıdır.

[1] Bakara S. 222

[2] Buhari,  Cumua, 8- Müslim, Tahare 42

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da maddi ve manevi temizlik örnekleri:

    Malzeme Temizliği:

    Ritüel Arınma (Abdest): Namaz kılmadan veya ibadet eylemlerinde bulunmadan önce, Müslümanlar abdest olarak bilinen bir ritüel abdest alırlar. Bu, eller, yüz ve ayaklar gibi vücudun belirli bölümlerinin temiz suyla yıkanmasını içerir. Abdest, kişiyi Allah ile olan manevi bağına hazırlayan fiziksel bir arınma eylemidir.

    Gusl: Gusl, cinsel ilişki, adet, lohusalık veya bazı safsızlıkların ortaya çıkması gibi belirli durumlarda yapılan tam bir ritüel banyodur. Fiziksel arınmaya ulaşmak için tüm vücudun belirli bir şekilde yıkanmasını içerir.

    Çevre Temizliği: İslam, Müslümanları çevrelerini temiz tutmaya teşvik eder. Evini, işyerini ve halka açık yerleri temiz ve düzenli tutmak erdemli bir davranış olarak kabul edilir. Hz.Muhammed (s.a.v.), “Temizlik imanın yarısıdır” buyurarak temizliğin ve tertip etmenin önemini vurgulamıştır.

    Manevi Temizlik:

    Bağışlanmak: Müslümanlar, günahları ve kusurları için Allah’tan af dilemeye teşvik edilir. Tövbe (tevbe), kişinin hatalarını kabul etmesi, pişmanlık duyması ve samimiyetle Allah’a dönmesini içeren bir manevi temizlik şeklidir. İstiğfar etmek ve tövbe etmek kalbi ve ruhu arındırır.

    Kuran’ın okunması: Müslümanlar, Kuran ayetlerini okumanın ve üzerinde düşünmenin ruhu arındırıcı bir etkiye sahip olduğuna inanırlar. Kuran’ın düzenli olarak okunması, kalbi temizlemeye, kişinin inancını güçlendirmeye ve rehberlik ve manevi yükselme aramaya yardımcı olur.

    Zikir (Allah’ı Anma): Allah’ı anma olan zikirle meşgul olmak, kalbi arındırmanın ve manevi sükûnete kavuşmanın bir yoludur. Müslümanlar, belirli ifadeler ve dualar okumak, Allah’a hamd etmek ve O’ndan bağışlanma dilemek gibi çeşitli zikir biçimleriyle meşgul olurlar. Zikir, Allah ile sürekli bir bağın korunmasına yardımcı olur ve ruhu olumsuz düşüncelerden ve dikkat dağıtıcı şeylerden arındırır.

    Namaz kılmak (Namaz): Namaz, İslam’da temel bir ibadettir ve manevi bir temizlik aracı olarak hizmet eder. Müslümanlar, Allah’a yakınlık aramak, şükretmek, hidayet dilemek ve bağışlanma dilemek için günde beş vakit namaz kılarlar. Namaz, ruhsal gençleşme ve ruhun arınması için bir fırsat sağlar.

    Oruç (Savm): Ramazan ayı ve diğer müstehcen günlerde oruç tutmak, İslam’da bir başka manevi temizlik şeklidir. Oruç, şafaktan gün batımına kadar yeme, içme ve diğer fiziksel ihtiyaçlardan kaçınmayı içerir. Müslümanların öz disiplin, empati ve maneviyatları hakkında yüksek bir farkındalık geliştirmelerine yardımcı olur.

    Bu örnekler, İslam’ın hem maddi hem de manevi temizliğe verdiği önemi göstermektedir. Müslümanlar, ibadet, tövbe ve Allah’ı anma yoluyla manevi arınmayı ararken, aynı zamanda ritüel arınma ve çevre temizliği yoluyla fiziksel temizliği korumaya çalışırlar. Maddi ve manevi temizliğin birleşiminin İslam’da dengeli ve arınmış bir yaşam tarzına katkıda bulunduğuna inanılır.

    En iyi cevap

Cevapla