Mahkeme kararı ile alınan gecikme faizi helal midir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mahkemeden tazminat davasının yasal faizini almak caiz mi

Mahkemeden tazminat davasinin yasal faizini almak caiz mi

Hocam biz koltuk takımı aldik. Bu ürün sorunlu çıktı. İade etmek istedik. Kabul etmediler. Mahkeme açtık. Bu mahkeme 5yıl sürdü. Sonra mahkemeye git gel vesayre bir sürü harcamada bulunduk.En sonunda biz kendi savunmamizla avukat olmadan mahkemeyi kazandık. Hakime hanım koltukların parası ve mahkemeye gelirken harcanan para miktarı ve 5 yıl süresince biriken yasal faiziyle beraber paranın verilmesine karar verilmistir dedi. Peki hocam bizim yasal faiziyle beraber bu parayı almamız caiz midir?


Bu beş yıl içinde resmi ve özel bir masrafınız oldu ise onu o paradan kesebilirsiniz. Onun dışında kalan parayı kullanmayın bir fakire veya bir vakfa verin.
İsteseniz de istemeseniz de devlet onu hesabınıza aktaracak, siz masrafınızı alın ve gerisini ya sahibine yada başkasına verin.

Faizin ne kadar günah olduğunu bilen hiç bir müslüman asla tek kuruşunu almaz. Faiz (riba) almak Allah ve Peygamberine savaş açmaktır

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-07-07T14:09:39+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Faiz, İslam dini açısından haram kabul edilen bir kavramdır. Faiz, ödünç verilen bir miktar paranın daha sonra geri ödenirken ekstra bir miktarın talep edilmesi veya alınması anlamına gelir. İslam’a göre, faiz almak veya ödemek, haksız kazanç olarak kabul edilir ve Allah’ın yasakladığı bir iş olarak görülür.

    Mahkeme kararı ile alınan gecikme faizi de faiz kavramına girer ve genellikle ödemenin belirli bir süre gecikmesi nedeniyle talep edilen ekstra bir miktardır. İslam dini açısından, gecikme faizi de haramdır ve helal kabul edilmez.

    Ancak, bazı hukuki sistemlerde mahkeme kararıyla belirlenen gecikme faizleri yasal olarak kabul edilebilir ve uygulanabilir. Bu durumda, kişinin faiz talep etmek veya ödemek gibi bir niyeti veya seçeneği olmadığı takdirde, hukuki yükümlülükleri yerine getirme açısından zaruri olabilir.

    Bu konuda İslam’da farklı mezheplere ve farklı hukuki yaklaşımlara göre farklı görüşler olabilir. Bazı İslam alimleri, mahkeme kararı ile belirlenen gecikme faizini meşru kabul etmezken, bazıları bu durumu zorunlu bir istisna olarak kabul edebilir.

    Yine de, İslam’ın temel ilkesi faizi haram kabul etmesi ve İslamî prensiplere uygun hareket etme gerekliliğidir. Bu nedenle, bir kişi bu tür bir durumla karşılaştığında, İslamî değerleri ve hukuki yükümlülükleri dikkate alarak bir İslam alimi veya din görevlisinden danışmanlık alması önemlidir. Her durum farklılık gösterebilir ve uygun bir çözüm bulmak için uzman görüşlerine başvurmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla