Paylaş
Ma’kıl ibn yesar kimdir kısaca hayatı
Question
Ma’kıl İbn Yesar
Hz.Ma’kıl ibn yesar kimdir kısaca hayatı
Ebu Abdillah ibn Yesar ibn Ma’ber el-Müzeni el Basn, sahabenin meşhurlarındandır. Rıdvan biatmda bulundu. Müslim’in Sahih’inde Ma’kıl ibn Yesar’in şöyle dediği rivayet edilir: “Bir ağacın altında Rıdvan biatinin yapıldığı gün orada ben de bulundum. Peygamber (s.a) insanlardan söz alıyordu, ben de ağacın dallarından bir dalı başından kaldırıyordum. Biz yüz ondört kişi idik[24]. Ölmek üzere değil, kaçmamak üzere söz vermiştik.”
Hz. Peygamber’den (s.a) otuz dört tane hadis rivayet etti. Amr ibn Meymun el-Evdi, Ebu Osman en-Nehdi, el-Hasan el-Basri ve diğerleri ondan hadis rivayet etmişlerdir.
Ma’kıl ibn Yesar’in Hz. Peygamber’den ve Numan ibn Mukrin’den rivayet ettiği zikredilir.
Yunus ibn Abid der ki: “Burada -yani Basra’da- Ma’kıl ibn Ye-sar’dan daha yararlı olan bir sahabi olmamıştır.” Ma’kıl ibn Yesar Basra’da Hz. Ömer’in emriyle bir nehir kanalı kazdırmıştır. Bu nehir bu sebeple ona nisbet edilir ve onun ismiyle anılır.
İmam Ahmed’in rivayet ettiğine göre Ubeydullah ibn Ziyad Ma’kıl ibn Yesar’ı ölüm hastalığına yakalandığında ziyaret etmişti. Ma’kıl ona dedi ki: Sana bir hadis söyleyeceğim ki şayet yaşayacağımı bilseydim onu söylemeye gerek duymazdım, Rasûlullah’tan (s.a) şöyle derken işittim:
Sorumluluğu altmdakileri gözetip yönetmekle görevli bir kimse emri altmdakileri aldatarak vefat ederse Allah ona cenneti haram kılar.
Bu, öğüt verici nebevi bir hadistir. Bir idarecinin halka karşı taşıdığı büyük sorumluluğu bize açıklamaktadır. O sadece kendisinden ve evinden sorumlu değildir. Halkının tamamına karşı da sorumludur. Allah idarecilik emanetini ve dürüstçe hükmetme görevini ona yüklemiş, hainlik veya hilekârlık yapmamasını emretmiştir. İnsan, hayatının herhangi bir döneminde kendi sorumluluğu ve idaresi altındaki kişilere karşı hile yaparsa Allah Teâlâ onu cennetinden ve cennet nimetlerinden mahrum bırakır, onun alnına hüsran damgas vurur.
Ma’kıl ibn Yesar Basra’ya yerleşti ve orada bir nehir kanalı açtı. Yukarıda da belirtildiği gibi Basra’da kendisine nisbet edilen bir nehir vardır. Aynı şekilde Basra’daki Ma’kıl hurması da onun ismine nisbet edilir.
Ma’kıl ibn Yesar, hicretin 65. yılında Basra’da vefat etmiştir. Allah kendisinden razı olsun.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Ma’kıl ibn Yesar (ra) sahabilerdendir. Asıl adı; Ebu Abdillah ibn Yesar ibn Ma’ber el-Müzeni el Basn’dır. Rıdvan biatında bulunan sahabilerden birisidir Ma’kıl İbn Yesar (ra). Hadis kitaplarına baktığımız zaman Rasulullah (sav)’,den otuz dört tane hadis rivayet etmiştir. Ma’kıl ibn Yesar, hicretin 65. yılında Basra’da vefat etmiştir. Allah kendisinden razı olsun.