Maşallah sübhanallah ne demek

Question

Maşallah sübhanallah ne anlama gelir ne zaman söylenir?

Masallah subhanallah ne demek

Maşallah: Allah ne güzel yaratmış anlamında bir kişiyi veya eşyayı beğenince söylenir.

Maşallah geçen ayet Kehf suresi:

وَلَوْلَٓا اِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَٓاءَ اللّٰهُۙ لَا قُوَّةَ اِلَّا بِاللّٰهِۚ اِنْ تَرَنِ اَنَا۬ اَقَلَّ مِنْكَ مَالاً وَوَلَداًۚ

Keşke bağına girdiğinde, ‘Mâşallah! Güç yalnız Allah’ındır’ deseydin! Eğer malca ve evlâtça beni kendinden güçsüz görüyorsan, ben de rabbimin, senin bağından daha iyisini bana vereceğini umuyorum. Allah senin bağına gökten âfetler gönderir de bağ boş ve kaygan bir zemin haline gelebilir.

Kehf Suresi – 32-44 . Ayetler

Sübhanallah: سبحان الله

Allah eksikliklerden münezzehtir, Allah her şeyi mükemmel yapar anlamında bir zikir sözcüğüdür. Subhanallah, bir şey görüp hayret edince söylenir Subhanallah Allah ne güzel mükemmel yaratmış deriz.

Subhanallah geçen ayet ve hadisler

Kur’ân-ı Kerîm’de seksen dokuz yerde geçen “sebh” (Subhanallah) kavramı ikisi Mekkî, beşi Medenî yedi sûrenin (İsrâ, Hadîd, Haşr, Saf, Cum‘a, Tegābün, A‘lâ) başında farklı şekillerde yer alır.

Hz. Peygamber, hurma çekirdeği veya çakıl taşıyla tesbih ve zikirlerini sayan kadınlara bunu yapmaktansa, “Yaratıkları sayısınca Allah’ı yüceltir, tenzih ederim” demelerini öğütlemiş (Tirmizî, “Daʿavât”, 103), bir defasında, “Ey kadınlar topluluğu! Tesbihlerinizin hesabını parmaklarınızla tutun, çünkü âhirette onlar da sorguya çekilecek ve konuşturulacaktır” buyurmuştur (Tirmizî, “Daʿavât”, 71; krş. Ebû Dâvûd, “Vitir”, 24).

BENZER KONULAR:

Maşallah anlamı nedir, ne zaman söylenir?

Rüyada Ayna Karşısında Namaz Kılmak Ne Anlama Gelir

Şafi mezhebine göre kaza (mahkeme)

Estağfirullah ve Sübhanallah Anlamı Nedir?

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-08-04T20:49:31+03:00

    Maşallah ve subhanallah biz Müslümanların günlük konuşma içerisinde sıklıkla kullanmış olduğumuz kelimelerdir. Maşallah bir kişi, nesneyi beğenince söylenen bir kelimedir. Maşallah demek; Allah ne güzel yaratmış anlamında kullanılmaktadır. Subhanallah demek ise; Allah eksikliklerden münezzehtir, Allah her şeyi mükemmel yapar anlamında bir zikir sözcüğüdür. Subhanallah aynı zamanda güzel bir tesbihattır.

    Bizler subhanallah diyerek Allah’ı zikir ve tesbih ederiz.

    En iyi cevap
    0
    2025-03-18T21:39:48+03:00

    “Maşallah” ve “Sübhânehû ve teâlâ” İslami ifadeler olup, birbirlerinden farklı anlamlara gelirler ve farklı durumlarda kullanılırlar.

    Maşallah:

    Anlamı: “Allah dilerse” ya da “Allah’ın istediği gibi” anlamına gelir. Arapçadan türetilen bu kelime, bir kişinin güzel bir davranışını ya da hoş bir durumu takdir etmek için söylenir. Aynı zamanda kötü gözlerden koruma anlamı da taşır. Özellikle güzel bir şey gördüğümüzde (örneğin, güzel bir çocuk, başarılı bir iş vb.) “Maşallah” diyerek o şeyin Allah’ın isteğiyle olduğunu ve nazardan korunması gerektiğini ifade ederiz.
    Ne zaman söylenir?: Genellikle bir şeyin güzelliğine ya da olumlu bir özelliğe hayran kalındığında söylenir. Birinin başarılarına, güzelliğine veya olumlu bir durumuna karşı duyulan hayranlık ifade edildiğinde kullanılır.
    Sübhânehû ve teâlâ:

    Anlamı: “O, (Allah) yücedir ve O’na her türlü noksanlık yakışmaz.” Bu ifade, Allah’ın yüceliğini ve her türlü eksiklikten uzak olduğunu belirtir.
    Ne zaman söylenir?: Bu ifade, Allah’a olan derin saygıyı ve hürmeti göstermek amacıyla kullanılır. Ayrıca bir şeyin Allah’ın kudretine uygun olduğunu ifade etmek veya bir olay karşısında Allah’ın yüceliğini vurgulamak için de kullanılabilir.
    Kısacası:

    Maşallah: Bir şeyin güzelliğini ya da hayranlık uyandıran özelliğini takdir etmek için kullanılır.
    Sübhânehû ve teâlâ: Allah’ın yüceliğini ve kusursuzluğunu ifade eder.
    Bu ifadeler, dini bir bağlamda, Allah’a olan sevgi ve saygıyı dile getirmek için sıkça kullanılır.

Cevapla