Maun kelimesinin anlamı nedir? Maun ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuran Kavramı Olan “Maun” nedir ne anlama gelir?

Maun kelimesinin anlami nedir

Kurandaki Maun terimi

SORU: Kur’an-i Kerim’in zikrettiği maun kelimesinin anlamı nedir?

CEVAP: Allah Teâlâ Maun sûresinde şöyle buyuruyor:

Dini yalan sayanı gördün mü? İşte o yetimi itip kakar; yoksulu doyurmaya teşvik etmez; yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yapanlardır. En ufak bir yardımı esirgerler.

Sûrenin son âyetindeki maun (en ufak bir yardım) kelimesinden neyin kastedildiğinin belirlenmesi konusunda müfessirler pek çok görüş zikretmişlerdir. Maun, itaat ve bağlılıktır, denilmiştir, malın farz kılman zekatıdır, denilmiştir, yine maunun ödünç verilen şey olduğu ve hak anlamına geldiği de söylenilmiştir. Fakat bunların en meşhur olanı şudur: Maun ile, insanların birbiriyle yardımlaşmasını kolaylaştıran ve aralarındaki alış-verişle iyi ve cömert insanların tanınmasını sağlayan her türlü faydalı şey kastedilmiştir. Bu sebepledir ki müfessirlerden bir grup, evdeki tencere, balta, kova, bardak, ateş ve benzeri her türlü şeyin ödünç olarak verilmesinin genel isminin mâûn olduğunu söylemişlerdir. Onlar, mâûn kelimesinin kökünde bu anlamın bulunduğunu ifade etmişlerdir. Çünkü bu kelimenin kökünde azlık anlamı vardır, el-Ma’n, az bir şey demektir. Bu sebeple Kurtubi, su, tuz ve ateş gibi (istenildiği zaman) esirgenmesi caiz olmayan şeylerin mâûn olduğunu söylemiş ve Hz. Aişe’den (r.a) bununla ilgili şu hadisi rivayet etmiştir:

Ya Rasûlullah, istenildiğinde esirgenmesi helâl olmayan şey nedir?

Su, ateş ve tuz.

Ya Rasûlullah! Suyu anladım, peki tuzun ve ateşin durumu nedir?

Ey Âişe! Ateşi veren kimse sanki bu ateşle pişirilen şeylerin tamamını tasadduk etmiş gibidir. Tuzu veren kişi sanki bu tuzla lezzetlendiren şeylerin tamamını tasadduk etmiş gibidir. Su bulunduğu zaman bir yudum su ikram eden kimse sanki altmış kişiyi hürriyetine kavuşturmuş gibidir. Su bulunmadığı zaman bir yudum su ikram eden kimse bir kişiyi diriltmiş gibi olur. Bir kişiyi dirilten, sanki bütün insanlığı diriltmiş gibidir.

Kurtubi bu hadisi Sa’lebi’nin tefsirinde rivayet ettiğini söylemiştir. Bu hadisi İbn Mace de Sünen’înde rivayet etmiştir. Senedinde zayıflık vardır. Muhaddisler bu hadisin derecesi hakkında ne söylerlerse söylesinler bu hadis mâûn ile insanların birbirlerine yardım etmelerinin zor olmadığı faydalı şeylerin kastedildiğine işaret etmektedir. Bu tür şeyler az ve basit olmalarına rağmen -ihlasla ve Allah rızası için verildiği zaman- Allah’tan büyük bir sevap olarak sahibine geri döner.

El-Hakumut-Tekasür

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    “Maun” kelimesi, Arapça kökenli olup Kur’an-ı Kerim’de geçen bir kelimedir. Maun, “yardımlaşma, yardımseverlik, ihtiyaç sahibine yardım etme” gibi anlamlara gelir.

    Maun kelimesi, Kur’an’ın 107. suresi olan “el-Maun Suresi”nde geçmektedir. Bu surede Allah, insanların ibadetlerini yapanların, ihtiyaç sahiplerine yardım etmekten uzak duranların durumunu ele almaktadır. İnananların gerçek bir imanla, samimi bir şekilde Allah’a ibadet etmeleri gerektiği vurgulanırken, aynı zamanda toplumda ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin önemi de vurgulanmaktadır.

    Bu surede “Maun” kelimesi, insanların ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için yapabilecekleri küçük ama önemli yardımları ifade eder. Maun, Müslümanların birbirine karşılıklı olarak yardım etmelerini teşvik eder ve toplumsal dayanışmayı, merhameti ve cömertliği önemser.

    Bu surede geçen ayetler, Müslümanlar arasında sosyal sorumluluk duygusunu canlandırır ve insanların ihtiyaç sahiplerine yardım etmelerini teşvik eder. Maun kelimesi, İslam’da yardımlaşma, yardımseverlik ve toplumsal dayanışma değerlerini ifade eder.

    En iyi cevap

Cevapla