Maun suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranı kerimin 107. suresi olan Maun suresi ile ilgili kısaca bilgiler

maun suresi hakkinda bilgi

Maun suresi peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Bu sure toplamda 7 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren maun kelimesi yardım, zekat anlamına gelmektedir. Maun suresi kafirun suresinden önce tekasür suresinden sonra peygamber efendimize indirilmiştir. Bu surede yüce Allah’ınverdiği nimetlerden bahsedilmiş ve verdiği nimetlerden dolayı nankörlük edenlerin amellerini gösteriş için yapan riyakar olmak üzere iki tip insan tasviri yapılmıştır. Bu sure Kısa bir sure olmasından dolayı her kişi rahatlıkla ezberleyebilir ve namazda okunabilir.


Maun suresi konusu ve mesajları madde madde

Kur’ân-ı Kerîm’in 107. sûresi

Adını, son âyetinde geçen ve “zekât, yardım etmek…” gibi manalara gelen “mâ-ûn” kelimesinden alır. Buna “Eraeyte” ve “Din” sûresi de denir. Mekke’de nazil ol­muştur. 7 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları mim ve nun harfleridir.

Bu sûrede, din (ceza) gününü inkâr eden­ler, yetimi itip kakanlar, yoksula yardım etmeyenler, namazdan gafil olanlar, göste­riş yapanlar ve zekâtı vermeyenler yahut en ufak bir yardımı bile esirgeyenler kı­nanmaktadır. Böylece, âhirete inanmayan­ların, yetime acımayan, yoksula yardım etmeyen ve başkalarını da yardıma teşvik etmeyen kimseler oldukları vurgulanmak­ta; namazlarını önemsemeyen, ciddiye almayan kimseler kınanarak, onların göste­rişi seven, gösteriş için ibadet eden, zekât vermeyen veya hatır gönül tanımayıp en küçük yardım ve iyiliği esirgeyen kişiler oldukları bildirilmektedir.

Sûrede bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:

* İnkarcılar, yetimi itip kakan, yoksula yardım etmeyen bencil ve merhametsiz kimselerdir (âyet: 13).

* İbadet Allah için yapılır. Namazı önem­semeyen ya da gösteriş için kılanlar kı­nanmıştır (46).

* Zekât başta olmak üzere, başkalarına iyilik yapılmasını engellemek; ihtiyaç sa­hiplerine en küçük yardımı bile esirgemek de Yüce Allah tarafından kınanmış davra­nışlar arasındadır (7).

Cevapla