Paylaş
Meal nedir? Meal ne anlama gelir
Question
Meal kelimesinin anlamı
Sözlükte “bir şeyin varacağı gaye, bir şeyi eksiltmek” demektir. Istılahta,
Kur’ân âyetlerini her yönü ile aynen çevirme iddiası olmaksızın, başka bir dile aktarmak anlamında kullanılır.
Kur’ân’ın kelime ve cümlelerini kelimesi kelimesine, hiçbir anlamını eksik bırakmadan başka bir dile çevirmek mümkün olmadığı için Kur’ân’ın başka dillere çevirisine meâl ismi verilmiştir.
Bu kelime ile yapılan çevirilerde eksik olabilir, bu anlam, âyetin, kelimenin yaklaşık manasıdır demek istenir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Meal kelimesinin lügatta bulunan anlamı; bir şeyin varacağı gaye, bir şeyi eksiltmek anlamlarına gelmektedir. Meal kelimesinin dini ıstılahtaki anlamı ise; Kur’an-ı Kerim ayetlerini her yönü ile aynen çevirme iddiası olmaksızın, başka bir dile aktarmak anlamında kullanılır. Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayetleri farklı dillere kelime kelime çevrilmesi mümkün değildir. O yüzden yapılan çalışmalara meal adı verilmektedir.
Meal, Arapça kökenli bir kelime olup “tercüme” veya “çeviri” anlamına gelir. İslam literatüründe meal, Kur’an-ı Kerim’in orijinal Arapça metninin başka bir dil veya dillerde anlaşılır şekilde ifade edilmesidir. Kur’an’ın Arapça metni, İslam inancına göre, Allah’ın kelamıdır ve Arapça olarak indirilmiştir. Ancak, dünya genelinde Müslümanların farklı dilleri konuşması nedeniyle Kur’an’ın çeşitli dillere tercüme edilmesi gerekmektedir.
Meal, Kur’an-ı Kerim’in farklı dillerdeki tercümelerini ifade ederken, tefsir ise Kur’an’ın anlamını açıklamak, yorumlamak ve derinlemesine anlamını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Kur’an’ın mealinin önemi, Müslümanların Kur’an’ı anlayarak okumasını ve içeriğini kavramasını sağlamaktır. Bu şekilde, Kur’an’ın mesajları ve hükümleri daha geniş bir kitleye ulaşabilir.
İslam’da Kur’an’ın mealine itibar edilirken, özgün metnin Arapça olduğu ve mealin tam olarak Kur’an’ın yerini tutmadığı anlatılır. Arapça, Kur’an’ın orijinal dili olduğu için, Arapça bilen Müslümanlar, Kur’an’ı orijinal metniyle okumayı tercih ederler. Ancak, diğer dilleri konuşan Müslümanlar, meal tercümeleri aracılığıyla Kur’an’ın mesajını anlamaya çalışırlar.