Paylaş
Mearic suresi hakkında bilgi
Question
Kuranı kerimin 70. suresi olan Mearic suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Mearic suresi ile ilgili bilgi
Me’aric suresi 44 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Bu sure ismini 3. Ayette geçen “el-me-aric” kelimesinden almıştır. Me’aric kelimesi,yükselme yolları anlamına gelmektedir. Me’aric suresinde, İslam’ın esasları, ölümden sonra dirilme, ahiret günü yapılacak olan hesap günü, cömertlik ve cimrilik konusu, bir Müslümanda olması gereken güzel vasıflar, üstün ahlak ve Allah’ı inkar edenlerin Hz. Muhammed’e karşı olan davranışları gibi konular yer almaktadır.
Mearic Sûresi
Mearic Suresi Konusu ve Mesajları
Maddeler halinde
Kur’ân-ı Kerîm’in 70. sûresi
Üçüncü âyetinde geçen ve “mertebeler, yüksek dereceler, yükseklikler” anlamına gelen “meâric”, bu sûrenin adı olmuştur. Buna “Se’ele” ve “Mevâkı”‘ sûresi de denir. Mekke döneminde nazil olmuştur. 44 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, cim, ayn, lâm, mim, nun ve he harfleridir.
Bu sûrede, kıyametten bir kesit verilerek, İnanan ve inanmayan kimselerin özellikleri ve bunların kıyametteki durumları anlatılmaktadır.
Mearic Sûresinde bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* İlâhi azabı alay konusu yapan inkarcılar, bu azaptan kurtulamayacaklardır (âyet:17).
* Kıyamet, korkunç bir gündür: O vakit, gök erimiş maden, dağlar da atılmış yün gibi olur; dost dostu sormaz, kimse kimsenin yüzüne bakmaz. Suçlular, derileri kavurup soyan alevli ateş azabından kurtulmak için çocuklarını, eşini, kardeşini, sülalesini ve hatta yeryüzündeki her şeyi kurtuluş bedeli (fidye) olarak vermek isterler; fakat boşunadır (818).
* insan genelde hırslı ve huysuzdur: Başına bir kötülük gelince sızlanır, hayra ulaşınca da cimri kesilir. Ancak herkes böyle değildir: Âhirete inanan, namazlarını devamlı ve usûlüne uygun olarak kılan, yoksula yardım eden, Allah’tan korkan, namuslu, emanetleri ve ahitlerini gözeten, doğru şahitlik eden kişiler cennetlerde ağırlanacaktır (1935).
* İnkarcılar, cennete gireceklerini sanmamalıdır. Allah Teâlâ isterse, onlardan daha hayırlılarını getirir ve buna kimse engel olamaz (3641).
* Kâfirlerin tutumlarına aldırmamalıdır. °nlar kıyamet günü gerçeği anlayacak, korku ve utanç içinde Yüce Huzurda toplanacak ve hesap vereceklerdir (4244).
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Mearic Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 70. suresidir. Toplamda 44 ayetten oluşur ve İslam dini açısından önemli bir suredir.
Mearic Suresi, Mekke döneminde inmiştir. Surenin adı, “Mearic” kelimesinden gelir, bu da “merdivenler” veya “yükseltiler” anlamına gelir. Surede, insanların yükselişleri ve düşüşleri, ahiret hayatı, cehennem ve cennet gibi konular ele alınır.
Sure, insanların dünya hayatında karşılaştıkları zorluklar, sabır ve ibadetin önemi üzerinde durur. İnsanların dünya hayatında çeşitli sıkıntılara maruz kaldıkları, ancak sabır ve ibadetle Allah’ın yardımının geldiği vurgulanır.
Mearic Suresi, aynı zamanda insanların hesaba çekileceği, yaptıklarının kaydedileceği ve Allah’ın adaletiyle karşılaşacakları kıyamet gününü anlatır. Surede, kötülük yapanların cezalandırılacağı ve iyi davrananların ödüllendirileceği ifade edilir.
Surede ayrıca, Allah’ın yaratılışını ve kudretini gösteren doğa olaylarına da atıfta bulunulur. Güneşin ve ayın bir düzende hareket ettiği, gece ve gündüzün birbirini takip ettiği, yıldızların bir yörünge içinde döndüğü gibi kainattaki düzen ve uyum Allah’ın varlığını ve kudretini hatırlatır.
Mearic Suresi’nin genel mesajı, insanlara dünya hayatında sabır ve ibadetle hareket etmeyi, ahiret hayatını hatırlamayı ve Allah’ın adaletine inanmayı öğretir. Sure, insanları dünya hayatının geçici nimetlerine takılı kalmaktan alıkoyarak, ahiret hayatına odaklanmalarını ve iyi bir ahlaka sahip olmalarını teşvik eder.
Müslümanlar, Mearic Suresi’ni okuyarak dünya hayatındaki sıkıntılar karşısında sabırlı olmayı, ibadetlerini yerine getirmeyi ve ahiret hayatını gözetmeyi öğrenirler. Ayrıca, surenin hatırlattığı Allah’ın kudretini ve düzenini gözlemleyerek, O’na olan inançlarını pekiştirirler.