Mehir Akitten Sonra mı Verilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mehîr Ne Zaman Verilir

SORU: Mehir akitten sonra mı verilir? Yoksa kocanın zimmetinde kalarak belli olmayan bir zamana kadar geciktirilebilir mi?

CEVAP: Mehir kadın için vacib olan bir haktır. Bu Allah Teâlâ’nın Nisa süresindeki şu sözüne dayanır:

Kadınlara mehirlerini gönül rızasıyla verin! Eğer gönül hoşluğu ile o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa, onu da afiyetle yeyin. (Nisa/4)

Bu mehiri geri almak caiz olmaz. Çünkü Allah Teâlâ yine Nisa suresinde şöyle buyurmaktadır:

Eğer bir eşi bırakıp da yerine başka bir eş almak isterseniz, onlardan birine yüklerle mehir vermiş olsanız dahi ondan hiçbir şeyi geri almayın. Siz iftira ederek ve apaçık günah işleyerek onu geri alır mısınız?

Vaktiyle siz birbirinizle haşir-neşir olduğunuz ve onlar sizden sağlam bir teminat almış olduğu halde onu nasıl geri alırsınız? (Nisa/20-21)

Mehir için bir taban veya tavan yoktur. Büyük bir mal olabileceği gibi, az bir şey de olabilir. İki tarafın mehir üzerinde anlaşmaları mühimdir. Fakat mehirde çokluk (yüksek bir meblağ) hoş karşılanmamıştır. Bir kadının demir bir yüzük veya bir elbise veya kocasından bir sure öğrenmek veya kocası gayr-i müslim ise, müslüman olması veya İslâm’a bir fayda sağlaması karşılığında da evlenmesi caizdir.

Mehri önceden vermek caiz olduğu gibi sonradan vermek veya bir kısmını önceden bir kısmını sonradan vermek tamamen tarafların anlaşmasına bağlı olarak da caizdir. Kadın kabul ettikten sonra mehir verilmeden zifafa da girilebilir. Ama en iyisi kocanın mehri veya mehrin bir kısmını vermesinden sonra zifafa girmesidir.

İttifak mehrin peşin olması üzerinde kurulmuşsa, şart yerine gelinceye kadar kocanın zifafa girmesi caiz değildir. Kadın da şart yerine gelinceye kadar zifafa engel olabilir.

Akit anında mehir belirlenmemişse o zaman kadına mehr-i misi vacib olur .veya geçerli olan örfe göre kadının sosyal ve maddi seviyesinde olan veya onun bir akrabasının mehri gibi bir mehir verilir. Bazı hukukçular: Kadın kocası mehrini verinceye kadar zifafa engel olabilir fikrindedirler. Evlilik akdinden sonra kadın dilesin veya dilemesin erkek zifafa girebilir. Erkek de dilesin veya dilemesin ya mehr-i misli veya üzerinde ittifak edilen mehri eşine (karısına) vermek zorundadır.

Benzeri konular:

Cevapla