Mekkede Müslümanlara uygulanan boykot kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müslümanlara Karşı Sosyal Boykot ve İktisadi Ambargo

Mekkede Muslumanlara uygulanan boykot

Mekkede Müşrikler tarafından Müslümanlara uygulanan boykot ve sebebi

Habeşistan hükümdarının müslümanları himayede kararlı oluşu Kureyşli putperest­leri çılgına çevirmişti. Bunun üzerine, -yaklaşık olarak- Peygamberliğin yedinci yılında müslümanların toplum dışı bırakıl­masını ve boykot edilmesini kararlaştırdı­lar. Buna göre Rasûlullah ve sülalesi (Haşimoğulları-Abdülmuttalipoğulları) başta olmak üzere, hiçbir müslümanla konuşmayacaklar, onlarla birlikte oturma­yacaklar, kız alıp vermeyecekler, ticarî ilişki kurmayacaklar, Peygamber’in kafası teslim edilinceye kadar kendileriyle sulh ve eman (himaye) antlaşması yapmayacaklardı. Bu olay İslâm tarihinde “Kureyşjiler’in antlaş­ma kağıdı”, “iktisadî abluka veya ambar­go”, “toplumdan tecrit ve boykot”, “müslümanların toplum dışı bırakılması” gibi ifadelerle anılmaktadır. Müşrikler bu kararlarında o kadar azimli idiler ki, karar­ların yazıldığı belgeyi Kabe’nin iç duvarına astılar.

Boykot kaç yıl sürmüştür

Üç yıl boyunca müslümanlar Şîb-i Ebu Talip denilen mahallede mahsur kaldılar. Hz. Peygamber de Dâru’l-Erkam’dan oraya taşındı. Ticarî münasebetlere imkân bula­madıkları için kısa zamanda paralan bitti. Hac mevsiminde gelen yabancılardan güç­lük içinde ufak-tefek erzak sağlanabiliyor­du. Fakat bu yeterli olmuyordu. Konuyla İlgili rivayetlerden bu üç yıl içinde bütün müslümanların, özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların çok sıkıntı çektikleri anlaşıl­maktadır. Meselâ, bu ablukayı yaşayanlar­dan birinin anlattığına göre, çok önceleri kesilen bir koyunun toprak altında kalmış derisinden bir parçayı çıkararak kaynar suda haşlayıp yemek mecburiyetinde kal­mışlardı. Müşrikler Eşhürü’l-Hurum’da bile bu boykotu sürdürmüşlerdi.

Aslında putperestlerin arzusu, müslümanları, dayanamayacakları kadar aç bırakarak Hz. Peygamber’! terke ve teslime mecbur bırakmaktı. Fakat sosyal boykot süresince hiçbir müslüman, dinin­den ve Peygamberinden dolayı herhangi bir pişmanlık duymamıştı. Bütün endişeleri Hz. Peygamber’in başına kötü bir durumun gelmesiydi. Bu yüzden evinin etrafında nöbet tutarak onun can güvenliğini sağla­maya çalışmışlardı.

Birgün müşrik olan Hakim b. Hizam, ha­lası Hz. Hatice’ye kölesiyle biraz buğday göndermiş, Ebû Cehil de buna engel olmak istemişti. Tesadüfen bu olaya şahit olan Ebu’l-Bahteri, halasına birazcık buğday göndermeye engel çıkarmanın doğru ol­madığını söyledi. Bu tip bazı olaylar, dışa­rıda kalanların akrabalık duygularını hare­kete geçirdi. Bazı müşrikler silahlanıp bir araya gelerek bu insanlık dışı olaya son verdiler. Kabe’ye giderek asılı olan belgeyi yırtıp attılar. Rivayete göre, Hz. Peygam­ber, daha önce bu belgede bulunan “Allah ve Rasût” kelimeleri dışındaki bütün yazıla­rın çöl karıncaları tarafından kemirildiğini bildirmiş, müşrikler girip baktıklarında bunu hayretle görmüşlerdi.

Peygamberimizin hayatını OKU

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

İlk Müslümanlara yapılan eziyetler kısaca

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-02-18T12:34:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Habeşistan kralı Necaşi’nin müslümanları himaye adeta taviz vermemiş olması putperest­leri adeta delirtmiş durumda idi. Bu hal üzerine nübüvvetin yedinci yılında müslümanların toplumla olan ilişkisinin kesilmesini ve boykot edilmesini kararlaştırdı­lar. Buna göre Rasulullah (sav) başta kendi ailesi olmak üzere, hiçbir müslümanla konuşmayacaklar, onlarla birlikte oturma­yacaklar, kız alıp vermeyecekler, ticarî ilişki kurmayacaklar, Rasulullah (sav) ölene kadar kendileriyle sulh antlaşması yapmayacaklardı. Müşrikler bu kararlarında o kadar azimli idiler ki, karar­ların yazıldığı belgeyi Kabe’nin iç duvarına astılar. Bu süre içinde Müslümanlar adeta sıkışıp kalmışlardı. Kendi işlerini bile göremez hale gelmişlerdi. Ticaretle uğraşamadıkları için maddi açıdan baya sarsılmış durumda idiler. Bu olaylar, dışa­rıda kalanların akrabalık duygularını harekete geçirdi. Bazı müşrikler silahlanıp bir araya gelerek bu insanlık dışı olaya son verdiler. Kabe’ye giderek asılı olan belgeyi yırtıp attılar.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mekke’de Müslümanlara Uygulanan Boykot

    Nedeni: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ ettiği İslam dini, Mekke’deki müşriklerin ticari ve dini çıkarlarını tehdit ediyordu.

    Zamanı: Miladi 616 yılında, Hicretten 3 yıl önce başladı ve 3 yıl boyunca devam etti.

    Boykotun Şartları:

    • Haşimoğulları ve Muttalip oğulları ile evlilik, ticaret ve ilişki kurmak yasaklandı.
    • Bu kabilelere ait yiyecek ve içeceklerin Mekke’ye sokulması yasaklandı.
    • Bu kabilelerin Mekke’den ayrılması yasaklandı.

    Boykotun Etkileri:

    • Müslümanlar, Şeb-i Ebu Talip denilen bir vadide kuşatma altına alındılar.
    • Müslümanlar, açlık ve yokluk gibi birçok zorlukla karşılaştılar.
    • Bazı Müslümanlar, bu zorluklara dayanamayarak dinlerinden döndüler.

    Boykotun Sonu:

    • Miladi 619 yılında, boykot belgesi Kâbe’den mucizevi bir şekilde yırtıldı.
    • Bu olay müşrikleri şaşırttı ve boykot sona erdi.

    Boykotun Önemi:

    • Müslümanların inancına bağlılığını ve sabrını göstermiştir.
    • İslam’ın Mekke’de güçlenmesini engelleyememiştir.
    • Hicretin önünü açmıştır.

    Boykotla İlgili Görseller:

    Boykotla İlgili Ayetler:

    • “Andolsun ki, Allah size Mekke’de apaçık bir zafer gösterdi.” (Fetih Suresi, 20)
    • “Hani onlar, seni Mekke’den çıkarmak için sana tuzak kurmuşlardı. Allah da tuzaklarını boşa çıkarmıştı. Allah, tuzak bozanların en hayırlısıdır.” (Enfal Suresi, 30)

Cevapla