Mekke’nin fethi kısaca Bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mekke’nin Fethi

mekke fethi

Mekke’nin fethi ne zaman ve nasıl gerçekleşmiştir kısaca bilgi

Hudeybiye antlaşmasında Huzâalılar müslümanların, Benî Bekirler de Kureyş müşriklerinin yanında yer almışlardı. Bir gün Benî Bekir’e mensup birinin Hz. Pey­gamber hakkındaki hakaret dolu sözüne bir Huzâalı’nın cevap vermesi üzerine baş­layan kavga büyümüş ve Benî Bekir, Kureyş’in de fiilî katılımı ile onlara peşpeşe baskın düzenlemişlerdi. Dolayısıyla Huzâalılar’ın kanları dökülmüş, mallan gasbedilmişti. Huzâalı bir heyet Medine’ye gelip durumu Hz. Peygamber’e iletti. Hz. Peygamber, Kureyş’e, derhal elçi gönderip Huzâa’ya ait gasbedilen mallarının iadesi, öldürülenlerin diyetlerinin ödenmesi, Benî Bekir’in anlaşma dışı bırakılarak yalnız kalmasının sağlanması tarzında birkaç maddelik ültimatom verdi. Bunlar yerine getirilmezse savaş hali başlayacaktı. Kureyş tam bir kargaşa içinde bulundu­ğundan, Hz. Peygamberin elçisiyle işe yarar bir cevap yollayamadı. Bunun üzerine Peygamberimiz büyük bir gizlilik içinde sefer hazırlığını başlattı. Müttefik kabilele­re haberciler saldı, herkes kendi muhitinde hazır olacaktı. Bu şekilde Medine ve mütte­fiklerinden toplanılan İslâm ordusu mevcu­du 10.000’i bulmuştu. Safdil bir kimse ol­duğu anlaşılan Hâtıb b. Ebî Beltea isimli bir mÜ5İüman Mekkeliler’e -aklınca oradaki yakınlarına zarar verilmesini önlemek üze­re bir mektup yazıp sefer hazırlığını bildir­me girişiminde bulundu.
Hz, Peygamber, adamlarını göndererek bu mektubu, onu taşıyan kadının saç Örgü­leri arasından bulup getirtti. Fakat gönde­reni cezalandırmayı uygun bulmadı.

Bu arada Mekkeliler Ebû Süfyan’ı Medi­ne’ye göndererek anlaşmayı yenilemeye ve aynen geçerli kılmaya karar vermişler, ama Ebû Süfyan ciddi bir itibar görmemişti. Peygamber’in zevcesi olan kızı Ümmü Habibe bile, “Müşrikler pistir” diye babası Ebû Süfyan’ı Hz. Peygamber’in divanına oturtmamıştı. Ebû Süfyan, ancak tek taraflı olarak anlaşma hükümlerine bağlı kalacak­larını söyleyip gitmek zorunda kaldı.
Hz. Peygamber 10 Ramazan 8 (Ocak 630) tarihinde Medine’den hareket etti. Mek­ke’ye yaklaştığında oradaki görevi tamam­lanmış olan amcası Abbas b. Abdulmuttalip de İslâm ordusuna katıldı. Rasûl-i Ekrem “Sen, en son muhacirsin” diyerek amcasına iltifat etti. Hz. Peygam­ber karargâhını, Mekke’nin etrafını çeviren dağların arkasında yaklaşık 16 km.’lik bir mesafede Merruzzahran denilen yere kur­du. Mekkeliler’İn hâlâ hiçbir şeyden haber­leri yoktu. Akşam olunca, Hz. Peygamber, her askerin birer meşale yakmasını istedi. Böylece ortaya muhteşem bir görüntü çıktı. Bunu farkeden Mekkeliler adına Ebû Süfyan, meşale istikametinde yürüdü. Tüm geçitler İslâm askerlerince tutulmuş oldu­ğundan Ebû Süfyan yakalandı; fakat Hz. Peygamberle görüşmek için müsade istedi ve huzura getirildi. Bu görüşme sırasında Ebû Süfyan Hz. Peygamber’in emriyle İslâm ordusunun yaptığı geçit törenini şaşkın bir halde izledi. Amcası Abbas’ın da tavsiyesiyle Hz. Peygamber Ebû Süfyan’ı hemşehrilerinden tamamıyla koparacak ve ona İslâm ordusunun propagandasını yap­tıracak bir tedbire başvurdu. Alınan karara göre “Evlerinden çıkmayanlar, Kabe avlu-1 sunda toplananlar ve Ebû Süfyan’ın evinde toplananlar” herhangi bir zarar görmeye­cekti.

Ertesi sabah İslâm ordusu dört yönden şehre girerken Ebû Süfyan da Mekkeliler’e “İslâm ordusunun, karşı konulmaz bir güçle geldiğini, karşı çıktlmaması gerektiğini” söylüyordu.
Hz. Peygamber, İslâm ordusuna kan dö­külmemesi talimatını vermişti. Fakat Halid b. Velid’in girdiği kısımda İkrime b. Ebî Cehil’in hazırladığı çetelerin saldırısı üzeri­ne iki asker şehit düşünce Halid b. Velid karşı saldırıya mecbur oldu ve bir hamlede 13 müşrik öldürülünce çeteler dağılıp kaçış­tılar. Hz. Peygamber buna üzülmekle be­raber, müşrikler sebebiyet verdikleri için konunun üzerine gitmedi; bunun bir takdiri ilâhî olduğunu söylemekle yetindi.
Şehre girince Hz. Peygamber’in çadırı Hacun mevkiine kuruldu. Vaktiyle hicret­ten Önce iktisadî ambargo uygulandığında müşriklerin ileri gelenleri, müslümanları bu noktadan gözetliyorlardı. Şimdi çok farklı bir konumda bulunan müslümanlarca bu­rada kurulan çadır, bu tarihi olaya cevap teşkil ediyordu.

Fetih tamamlanınca Hz. Peygamber Hacun’dan devesine binip zikir, teşbih ve şükür ifadeleriyle ve gayet mütevazi bir tavır içinde Kabe’ye geldi. İçeriye girerek eski Peygamberlere ait birtakım tasvir, resim, fresk ve kabartmaları temizledi, putları kırdırıp attırdı. Çünkü bugün Ka­be’nin ezanla, tevhidle şanlanacağı bir gündü. Temizlik işi tamamlandıktan sonra Kabe’nin kapısı önünde toplanan ahaliye seslendi: “-Size ne yapmamı bekliyorsu­nuz?” Bu soruya muhatap olan insanlar tam yirmi bir senedir Hz. Peygamber’e ve müslümanlara her çeşit işkenceyi yapmak­tan geri durmayan ve yürüttükleri savaşlar­la Medine’yi yakıp yıkmak isteyen kişilerdi. Şöyle cevap verdiler: “Sen değerli bir in­sansın ve değerli bir kişinin evlâdısın, sen­den iyilik bekliyoruz!” Normalde bir komu­tanın eli kılıç tutanların kellelerinin vurul­masını, kadınların cariye, çocukların esir alınmasını, mallarına da el konulmasını isteyebileceği böyle bir ortamda, Hz. Mu-hammed (s.a.), rahmet peygamberi oldu­ğunu gösteren bir uygulama yaparak şöyle dedi: -“Bugün herhangi bir şekilde hakir düşürülecek ve hesaba çekilecek değilsiniz; haydi gidiniz, hepiniz serbestsiniz!” Bu, bir genel af İlânı idi.

Bilâl, Kabe üzerinde öğle ezanını okudu. Namaz kılındıktan sonra Hz. Peygamber Safa tepesinde Mekkeliler’İn önce erkekle­rini sonra da kadınlarını biat için kabul etti. Erkeklerden, “İslâm ve Cihad” üzere, ka­dınlardan ise, “Allah’a şirk koşmamak, zina etmemek, çocukları öldürmemek, iftiradan sakınmak, hak olan her şeyde Peygam­ber’e itaat etmek, saadet ve felâket za­manlarında Peygamber’e bağlı kalmak” üzere biat aldı.
Mekke’nin fethini hazmedemeyenlerden olmakla beraber, genel af üzerine müslüman olan Attab b. Esîd’i Hz. Pey­gamber eski mevkiine uygun bir şekilde taltif ederek onu Mekke valiliğine getirdi. Muaz b. Cebel’i de dinî konularda insanları aydınlatmakla görevlendirdi.
Haris b. Hİşam, Safvan b. Ümeyye, Süheyl b. Amr, Ebû Süfyan gibileri de ben­zeri metodlarla gönülleri islâm’a ısındırılan-lar arasında idiler. Hz. Peygamber, fetihten sonra onbeş gün kadar Mekke’de kaldı.

PEYGAMBERİMİZİN HAYATI OKU

Hz Muhammedin hayatı hakkında uzun araştırma

Mekke fethinin sebepleri ve sonuçları

islamda fetih nedir?

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    3
    2021-02-21T16:39:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müşrikler Ebu Süfyan’ı Medi­ne’ye göndererek Hudeybiye anlaşmasını yenilemeye ve aynen geçerli kılmaya karar vermişler, ama Ebu Süfyan bu girişimde bir itibar görmemiştir. Hatta Rasulullah (sav)’in zevcesi olan Ebu Süfyan’ın kızı Ümmü Habibe, Müşrikler pistir deyip babasını Rasulullah (sav)’in divanına oturtmamıştı. Ebu Süfyan’da Hudeybiye’deki anlaşma maddelerine tek taraflı bağlı olacaklarını söyleyip oradan ayrılmıştı.

    Rasulullah (sav) Medine’den hareket etti. Mek­ke’ye yaklaştığında görevi tamam­lamış olan amcası Abbas  İslâm ordusuna katıldı. Rasulullah (sav) “Sen, en son muhacirsin” diyerek amcasına iltifat etti. Rasulullah (sav) ve müslümanlar hazırlıklarını bitirme aşamasına gelmiş durumda iken Mekke’li müşriklerin hâlâ hiçbir şeyden haber­leri yoktu. Akşam olunca, Rasulullah (sav) her askerin birer meşale yakmasını istedi. Böylece ortaya hem güzel hem de Mekke’lileri gözünü korkutan bir kalabalık olduğu anlaşılmıştır. Bunu farkeden Ebu Süfyan, meşale istikametinde yürüdü. Fakat tüm giriş çıkışlar Müslümanlarca tutulmuş oldu­ğundan Ebu Süfyan kısa süre içerisinde yakalandı; fakat Rasulullah (sav)’le görüşmek için müsade istedi ve Rasulullah (sav)’in yanına getirildi. Yapılan görüşmede; evlerinden çıkmayanlar, Kabe’de toplananlar ve Ebu Süfyan’ın evinde toplananlar herhangi bir zarar görmeye­cekti. Ertesi gün Müslümanlar her taraftan şehre girmişti. Rasulullah (sav) asla kan dökülmemesi emrini vermişti. Fakat İkrime’nin hazırlamış olduğu grup saldırmış iki asker şehit olmuştu. Halid b. Velid karşı saldırıya geçmiş 13 müşrik öldürülmüştü. Rasulullah (sav) anlaşmayı müşrikler bozduğu için fazla önemsememişti bu durumu. Fetih gerçekleşmişti. Rasulullah (sav) devesinin üzerinde zikir ve şükür sözleri ile Kabe’ye giriş yapmıştı. İçeriye girer girmez ilk yaptırdığı iş Kabe’de ki putları temizletmek olmuştu. Çünkü bugün Kabe ezanla buluşacaktı. Rasulullah (sav) Mekke müşriklerine size ne yapmamı istiyorsunuz? sorusunu sormuş ve sonunda onları serbest bırakarak rahmet peygamberi olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bilal (ra), Kabenin duvarına çıkmış öğle ezanını okumuştu.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mekke’nin fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke’yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir.

    Mekke’nin fethi, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası’nda İslam’ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

    Fetih hazırlıkları

    Mekke’nin fethi için hazırlıklar, Hicretin 8. yılı Ramazan ayının 10. günü, Medine’de başladı. Hz. Muhammed, 10 bin kişilik bir ordu topladı ve bu orduyu üç kola ayırdı.

    Fetih günü

    Fetih günü, 20 Ramazan 630 (10 Ocak 630), Müslümanlar Mekke’ye doğru yola çıktılar. Akşam vakti Mekke’ye ulaştılar ve şehrin etrafını kuşattılar.

    Ertesi gün, Hz. Muhammed, ordusuna bir konuşma yaptı ve onlara karşı koyan herkese eman verileceğini söyledi.

    Mekkeliler, Hz. Muhammed’in konuşmasını duyunca, teslim olmaya karar verdiler. Şehrin kapıları Müslümanlara açıldı.

    Mekke’nin fethi

    Hz. Muhammed, Mekke’ye girdikten sonra, Kabe’yi ziyaret etti ve orada namaz kıldı. Daha sonra, Kabe’deki putları yıktı ve şehri temizletti.

    Hz. Muhammed, Mekke’nin fethi ile birlikte, İslam’ın Arap Yarımadası’nda yayılmasını hızlandırmıştır. Fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki düşmanlığı sona erdirmiştir.

    Mekke’nin fethi, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu fetih, İslam’ın yayılmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

    Mekke’nin fethinin sonuçları şunlardır:

    • İslam’ın Arap Yarımadası’nda yayılışını hızlandırmıştır.
    • Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki düşmanlığı sona erdirmiştir.
    • Hz. Muhammed’in liderliğini ve nübüvvetini pekiştirmiştir.
    • İslam’ın evrensel mesajını dünyaya duyurmuştur.

    Mekke’nin fethi, İslam’ın tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu fetih, İslam’ın yayılmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Cevapla