Mekruh Ne Demek? Kısaca

Question

Mekruh Nedir?

Mekruh Hakkında Kısa bilgi

Mekruh Ne Demek Kisaca

Sözlükte “mihnet, şiddet, şer, sevilmeyen” anlamlarına gelen mekrûh, dinî bir kavram olarak, Şâri’ tarafından kesin ve bağlayıcı olmayan bir tarzda yapılmaması istenen fiil demektir.
Bu tanım fakihlerin çoğunluğuna göredir. Hanefîler ise mekrûhu, tahrimen mekrûh ve tenzîhen mekrûh olmak üzere ikiye ayırırlar.Tahrîmen mekrûh, zannî bir delil ile kesin olarak yapılmaması istenen şeydir. Bu yasak aslında, haram gibi yapılmaması kesin ve bağlayıcı olarak istenmiştir. Ancak, bu talep haber-i vahit gibi sübut bakımından kesin olmayan bir delile dayandığından veya delaletindeki bir kapalılıktan dolayı haramlığı kesin olarak sabit olmamıştır. Bu sebeple Hanefîlerin açıklamış oldukları bu mekrûh türüne amelî haram da denilmiştir. Yani bu davranışların yapılması haram hükmündedir. Bunları işlemek, haram bir fiili işlemek gibi cezayı ve kınanmayı gerektirir; bunlardan uzak durmak ise övülmeyi ve sevabı müstelzimdir. Ancak inanç yönünden farklılık vardır; haram olmadığını söyleyen kimse kâfir olmaz. Meselâ, sigara içmek, erkeğin altın takması, ipek giymesi böyledir.Tenzîhen Mekrûh ise, Şâri’in bağlayıcı ve kesin olmayan bir tarzda yapılmamasını istediği fiildir. Başka bir ifadeyle, yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranıştır. Bu tür fiilleri işlemek cezâ ve kınamayı gerektirmez. Ancak bunlardan kaçınmak, övülmeyi ve sevabı gerektirir. Dinî salabeti olan, faziletli kişiler bundan kaçınırlar. Cemaate giden kimsenin soğan sarımsak yemesi, ikindi namazından sonra, kerahat vaktine kadar nafile namaz kılmak bu tür mekrûhtur.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Mekruh: İslam fıkhında haram gibi Kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte yapılması istenen şeydir. Efal-i Mukellefindendir. Sözcük anlamı olarak “hoş görülmeyen, beğenilmeyen,şey” mânâsına gelir.

Fetih suresinde anlatılmak istenen nedir


Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-06-09T05:49:23+03:00

    Mekruh kelimesinin lügatta bulunan anlamı; “mihnet, şiddet, şer, sevilmeyen” anlamlarına gelmektedir.

    Mekruh; efali mükelleflerden birisidir.

    Mekruh; haram gibi yapılmaması kesin ve bağlayıcı değildir. Fakat yapıldığı zaman çirkin bir iş işlenmiş olunmaktadır mekruhun.

    En iyi cevap
    1
    2022-12-20T18:57:59+03:00

    Arkadaşla ceketleri birkaç günlüğüne değişmek mekruh diye okudum bunun doğruluğu var mı?
    Ayrıca ceketin ust cebinde ziynet niyetiyle mendil koymakta mekruhmuş. Şık olmak için koyuyoruz niye mekruh oluyor.erkeğin ziynet takması mekruh mu da?
    Size sormak istedim.

Cevapla