Paylaş
Melekler çeşitleri ve görevleri kısaca
Question
MELEKLERE İNANMAK (meleklerin çeşitleri ve görevleri)
Meleklere inanmak, Meleklerin özellikleri ve görevleri
İman usulleriyle ilgili zikredilen ayetlerde ve Cebrail hadisinde görüldüğü gibi, Allah’a imandan sonra ikinci asildir. Kişinin mümin olabilmesi için meleklere de Kitap ve sünnette geldiği gibi iman etmesi şarttır. Meleklere iman etmeyen mümin kabul edilmez.
Melekler, Allah’ın ikram olunan kulları; kendisi ile resulleri arasında Allah’ın elçileridir. Melekler, gökler ve yerin müvekkili, alemde gerçekleşen her hareketi yerine getiren Allah’ın vazifeli kullandır.
Onlar yaratılış ve ahlak bakımından değerli; zat ve sıfat bakımından tahir fiil bakımından itaatkar nurdan yaratılmış kanatları olan varlıklardır.
Allah-u Teala melekleri kendisine kulluk için yarat mıştır. Bazı müşriklerin iddia ettiği gibi melekler, Allah’ın kızları, çocukları ve ortakları değildir. Bu hususta Allah-u Teala söyle buyurmaktadır: (Rahman çocuk edindi dediler. O yücedir. Hayır, (Rahman’ın çocukları sandıkları melekler. Onun) değerli kullarııdır. O meleklerden her kim: ‘Ben On dan gayrı bir ilahım’ derse onu cehennemle cezalandırırız. Biz zalimleri iste böyle cezalandırın.
{Yoksa (Allah) yarattıklarından kızları kendisine aldı da oğulları size mi seçti? Rahman’a nispet edilen kız onlardan birine müjdelendiği vakit onun yüzü simsiyah kesilir, öfke sinden yutkunup durur. Rahman’ın kulları olan melekleri dişi saydılar. Onların yaratılışına mı şahit oldular (ki böy le söylüyorlar)? Şahitlikleri yazılacak ve bundan sorguya çekilecekler.
MELEKLERİN, ÖZELLİKLERİNE GÖRE KISIMLARI
(Meleklerin Özelliklerine Göre Kısımları)
Melekler Allah’ın kendilerine bahşettiği özellik ve görev yönünden kısımlara ayrılır:
1) Cebrail
Cebrail; kalplerin ve ruhların hayatı olan vahiy görev lisi Allah’ın en değerli mahlûkatlarından biridir. Kuran’da birçok ayet onun Allah ile resulleri arasında sefirlik görevi yaptığını anlatmaktadır. (Allah Meleklerden de insanlardan da resuller seçer. Allah işitendir, görendir.
O, Ruhu’l-Emin, Ruhu’l-Kudüs ve Ruh gibi isimlerle de bilinir: {…Senin kalbine indirdiği için kim Cebrail’e düşman olursa…
{Kuran’ı kalbine uyarıcılardan olman için Ruhu’l-Emin indirdi.) (De ki, Kuran’ı Ruhu’l-Kudüs Rabbinden hak olarak indirdi. }
2) Mikail
Mikail; toprak, bitki ve tüm canlıların hayatı olan yağ murun indirilmesi rüzgârın çeşitli yönlere estirilmesi ve benzeri şeylerin görevlisi, büyük meleklerden biridir: (Kim Allah’a, meleklerine, resullerine, Cebrail’e ve Mikail’e düşman olursa bilsin ki, Allah da kâfirlerin düşmanıdır.
3) İsrafil
İsrafil; kıyametin başlaması, dünya hayatının sona erip bitişi, öldükten sonra tekrar dirilme ve ikinci hayatın sebebi sûra üfleme görevlisi büyük meleklerden biridir.
Ebu Said (r) den Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sûr sahibi İsrafil sûru eline almış, başını eğ miş ve kulağını vermiş ne zaman onu üfleyeceğini bek lerken nasıl rahat edebilirim ki?”
{Sûra bir kez üflendiği arz ve dağlar yerlerinden kaldırıp şiddetle birbirine çarpılarak darmadağın olduğu zaman işte o gün, o va’d gerçekleşmiş sema yarılmıştır…
(Sûra üflendi -Allah’ın dilediği dışında- göklerde ve yerde olanlar helak oldular. Sonra ona bir kere daha üflendi, birden onlar kalktılar bakıyorlar. (Başlarına nelerin geleceğini bekliyorlar )
Önemine binaen Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem gece namazında bu üç meleğin isimlerini zikrederek dua etmiştir: “Ey Cebrail, Mikail ve İsrafil’in Rabbi Allah’ım gayb ve açıkta olanı bilen sensin. Allah’ım, ihtilaf ettikleri şeylerde kullarına hüküm veren ve aralarındaki ihtilafı çözen sensin. Kullarının ihtilaf üzere oldukla ri şeylerde hak üzere kendi izninle bana hidayet ver. Sırat-ı Müstakime istediğini ulaştıran sensin.”
4) Ölüm Meleği
Ölüm Meleği; ruhların kabzedilmesine memur büyük meleklerden biridir. Emri altındaki meleklerle eceli tamam lanan mahlûkatın ruhlarını kabzederler.
Hadislerde ifade edildiği gibi, ölüm meleğinin yardımcıları kulların amellerine uygun bir sıfatta onların ruhlarını almaya gelirler. Kul güzel ameller sahibi, salih bir kişiyse melekler güzel bir sıfatta, değilse çirkin bir sıfatta gelirler.
Bu hususta ayet ve hadisler şöyle: {Melekler, iyi kimse ler olarak canlarını aldıkları insanlara da: Selam size, yaptıklarınıza karşılık cennete girin derler.
{Nefislerine zulmederken meleklerin canlarını aldığı kimseler: Biz hiçbir kötülük yapmıyorduk diye teslim olurlar. Hayır, Allah sizin yaptıklarınızı biliyor.
Bera b. Azib (r)’den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Mümin bir kul dünyadan alakaları kesilerek Ahirete yöneldiği vakit kendisine yüzleri güneş gibi parlayan beyaz yüzlü melekler iner. Beraberle rinde cennet kokularıyla kokulanmış cennet kefenleri vardır. Bu melekler mümin kulun başucuna otururlar, sonra ölüm meleği gelir ve o da onun başucuna oturur. Ölüm Meleği: ‘Ey güzel nefis, Allah’ın bağışlaması ve rızasına çık’ der (ve onun ruhunu alır)… Kâfir bir kul dünyadan alakaları kesilerek Ahirete yöneldiği vakit kendisine yüzleri simsiyah kara yüzlü melekler iner. Beraberlerinde kıldan dokunmuş galiz kefenler vardır. Bu melekler o kâfir kulun başucuna otururlar, sonra Ölüm Meleği gelir ve o da onun başucuna oturur. Ölüm Meleği: ‘Ey habis nefis, Allah’ın gazabına ve azabına çık’ der (ve onun ruhunu azapla alır).”
5) Muakkibat Melekleri
Kulları önünden ve arkasından gece gündüz koru yan Muakkibat Melekleri vardır. Bunların vazifeleri kulları önünden ve arkasından hazarda ve seferde, uyurken ve uyanıkken muhafaza ederler.
Bu hususa Allah-u Teâlâ’nın şu ayeti delalet etmek tedir: {Aranızda sözü gizleyen de, onu açık söyleyen de, geceleyin gizlenen de, gündüzün görünen de (Onca) birdir. Onun önünden ve arkasından takip eden muhafız melekler vardır. Onu Allah’ın emriyle korurlar…
{O kullarının üstünde tek hâkimdir. Sizin üzerinize ko ruyucu melekler gönderir..
İbnu Abbas (r) Ra’d suresi 11. Ayetin tefsirinde şöy le demiştir: Ayetteki (takip eden…) kelimesinden murat meleklerdir. Onlar kulu önünden ve arkasından muhafaza ederler. Allah’ın kul hakkındaki takdiri geldiği zaman, onu kendi haline terk ederler.
6) Kiramen Kâtibin Melekleri
Kiramen Kâtibin adı verilen yazıcı melekler vardır. Bu melekler kulların hayır ve şer amellerini yazarlar. Allah-u Teâlâ onlar hakkında şöyle buyurmaktadır: (iyi bilin ki üze rinizde bekçiler, değerli yazıcılar vardır. Yaptığınız şeyleri bilir (ve yazar)lar.
(Çünkü biz, amellerinizi yazıyorduk.)
7) Münker ve Nekir Melekleri
Münker ve Nekir ismi verilen kulu kabre defnedildiğin de sorguya çeken meleklerdir. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu hususta şöyle buyuruyor: ‘Kul kabrine kondu ğu ve arkadaşları dönüp gittiği zaman o, arkadaşlarının ayakkabılarının sesini işitir. Ona iki melek gelir. Bunlar ölüyü oturturlar ve ona Muhammed denilen kimse hak kında ne dersin? Derler…”
8) Ridvan ve Cennette Görevli Melekler
Cennette görevli melekler vardır, başları ise Rıdvan’dır.
(Rablerinin (azabından) sakınanlar bölük bölük cennete sevk edildiler. Kapıları açılmış olan cennete vardıklarında onun bekçileri onlara: Selam size, ne hoşsunuz, ebedi kalmak üzere buraya girin derler.
(Onlar Adin cennetlerine girerler. Babalarından, eşlerinden ve çocuklarından salih olanlar da kendileriyle be raberdir. Melekler de her kapıdan yanlarına girerek: Sabretmenize karşılık selam size, dünya yurdunun sonu ne güzeldir.
9) Malik ve Cehennemde Görevli Melekler
Maliktir ve cehennem görevlisi Melekler vardır, onlara zebani denilmektedir. Başları ise Maliktir. (Ey iman edenler, kendinizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taş- lardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah’ın emirleri ne karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyleri yapan melekler vardır.
{Ey Malik, Rabbin bizim işimizi bitirsin, (bizi yok et sin) diye seslenirler. (Malik): Sizler (burada) kalacaksınız dedi.
10) Müjdeleyici Melekler
Müjdeci melekler vardır. Bunlar müminleri vefat anında ve kıyamet gününde güzel bir akıbetle müjdelerler: (Rabbi- miz Allah’tır deyip sonra istikamet üzere olanların üzerine melekler iner: Korkmayın, üzülmeyin, size söz verilen cen netle sevinin. Biz dünya hayatında da Ahiret hayatında da sizin dostlarınızız…
11) Hameletu’l-Arş (Arş’ı Taşıyan) Melekler
Hameletu’l-Arş adı verilen melekler vardır. Bunlar se kiz tanedir, görevleri Allah’ın arşını taşımaktır. Kuran bu melekleri söyle açıklamaktadır: 10 gün Rabbinin arşını, Ustlerinde sekiz melek taşır.
12) Seyyahun (Gezici) Melekler
Seyyahun melekleri vardır. Bunlar ilim meclisi bulur larsa oraya iner ve talim edilen ilme katilırlar. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şu hadisi buna delalet etmek tedir “Her hangi bir topluluk Allah’ın evlerinden bir evde toplanıp Allah’ın Kitabı’nı tilavet ederler ve onu aralarında karşılıklı mütalaa ederek ders yaparlarsa muhakkak onların üzerine sekinet iner. Kendilerini rah met kaplar. Melekler onların etrafını çepeçevre kuşatır ve Allah onları kendi yanında bulunanların içerisinde anar… ”
13) Dağlarla Görevli Melekler
Dağlarla görevli melekler vardır. Aişe (r) den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “…Başımı kaldırıp semaya baktığım vakit bir bulutun beni gölge lendirdiğini gördüm. Buluta baktığımda onun içinde Cebrail’i gördüm. Cebrail bana nida edip: Ya Muham med! Muhakkak ki -Aziz ve Celil-Allah kauminin sana dediklerini ve korumayı reddettiklerini işitti. Allah sana bu dağlar meleğini gönderdi. Bu meleğe kavmin hak kında ne dilersen emredebilirsin dedi. Bunun üzerine Dağlar Meleği bana nida edip selam verdi. Sonra: Ya Muhammed, şüphesiz Allah kavminin sana söylediği sözleri işitti. Ben dağlar meleğiyim. Rabbin, kavmin hakkında istediğini bana emredesin diye beni sana gön derdi. Şimdi onlara ne yapmamı istersin? Eğer şu iki yalçın dağı Mekkeliler üzerine birbirine kapatwermemi istersen emret dedi. Resulullah sallallahu aleyhi ve sel lem ona: Hayır, ben Allah’ın bu müşriklerin sülbünden yalnız Allah’a ibadet eden ve Ona hiç bir şeyi ortak kos mayan bir nesil çıkarmasını dilerim’ buyurdu. ”
14) Beytu’l-Mağmur’u Ziyaret eden Melekler
Beytu’l-Mağmur’u ziyaret eden melekler vardır. Enes b. Malik (r)’den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ben orada İbrahim aleyhi selam ile sırtını Beytu’l-Mağmur’a dayanmış olarak karşılaştım. Beytu’l. Mağmur’u gördüm, ona günde yetmiş bin melek girer ve bir daha ona dönemezler.”
Başka rivayette Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: Beytu’l-Ma’mur her gün yetmiş bin melek girer ve onlar bir daha oraya giremezler buyurmuştur.”
Allah-u Teâlâ Beytu’l-Mağmur’a yemin ederek şöyle buyurmuştur: {Tura, yayılmış ince deri üzerine satır satır yazılmış Kitaba, Beytu’l-Mağmur’a, yükseltilmiş tavana, kaynatılmış denize ant olsun ki; Rabbinizin azabı mutlaka meydana gelecektir.
İbnu Kesir (rh) bu ayetin tefsirinde şöyle demektedir: “Beytu’l-Mağmur meleklerin ibadet ve tavaf ettikleri yerdir. Kâbe nasıl yeryüzü halkının tavaf ve ibadet mekânı ise Beytu’l-Magmur da gökyüzü halkının tavaf ve ibadet mekânıdır.”
15) İbadet Halinde Olan Melekler
Kıyam eden melekler rükü eden melekler ve secde eden melekler vardır. Bunlar bu amellerinde asla fütur etmezler. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz ki ben semanın gıcırtısını duyuyorum. Sema nin gicırdaması kınanmaz, çünkü her karış mesafede bir melek ya secde etmekte veya kıyam etmektedir.”
16) İnsanın Yaratılışıyla Görevli Melekler
Bu meleklerin görevi, ceninin ana karnında yüz yirmi günü tamamladığında ona ruh üfleyip dört şeyi yazmasıdır. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şu hadisi buna delalet etmektedir. İbnu Mesut (r) dedi ki: Bize daima doğru söyleyen ve doğruluğu tasdik olunan Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem bize şöyle tahdis etti: “Sizin her birinizin insan nüvesi, kırk gün anasının karnında meni olarak toplanır. Sonra o madde bir o kadar zaman içinde katı bir kan pıhtısı halini alır. Sonra yine bir o kadar zaman içinde (o madde) bir çiğnem et olur. Sonra Allah bir melek gönderir, bu melek (o cenine ruh üfürür) ve dört kelime ile yani; rızkını, ecelini, şaki yahut said olduğu nu yazmakla emrolunur…”
BENZER KONULAR:
- Melekler çeşitleri ve görevleri kısaca
- İnsanları korumakla görevli olan melekler
- Arşı taşıyan melekler isimleri
- Meleklerin Varlığının Delilleri
- Meleklere iman ile ilgili sorular ve cevapları
- Tümünü görüntüle.
–
Answers ( 3 )
Allah C.C çeşitli melekler yaratmış tır .Melekler nurdan yaratılmıştır. Çeşit çeşit melekler vardır Azrail ,Cebrail, Mikail ,İsrafil bunlar dört büyük melektir. Münker ve Nekir bu melekler kabirde insanlara soru soracak meleklerdir. Kiramen katibin insanların sağında ve solunda olan meleklerdir görevleri sevap ve günahları yazmaktır. Ve bilmediğimiz çok melek vardır meleklerin sayısını Allahtan başka hiç kimse bilemez.
MELEKLERİN ÇEŞİTLERİ VE GÖREVLERİ
Allah Teâlâ, meleklerini, gökleri, yeri ve o ikisinde bulunanları sevk ve idare etmekle vazifelendirmiş ve onlar hakkında “İşleri yürütenler” ve “İş bölümü yapanlar” gibi ifadeler kullanmıştır. Melekler, Allah Teâlâ’nın en büyük asker leridir. Allah Teâlâ onların sınıflarına dikkat çekerek şöyle buyurmuştur:
“Birbiri ardınca gönderilenlere, estikçe esenlere, yaydıkça yayanlara, ayırdıkça ayıranlara, özre yer bırakmamak ve uyarmak için zikri getirenlere yemin olsun ki, size vaat edilen mutlaka gerçekleşecektir!”; “Yemin olsun şiddetle çekip alanlara, kolaylıkla çekip çıkaranlara, yüzüp gidenlere, yarışıp geçenlere, işleri yürütenlere ki…”
Meleklerin çeşitleri pek çoktur. Onları iki yönden sınıflara ayırarak, özetlemek mümkündür. Birincisi: Bulundukları Yer Bakımından Kısımları: Melekler, bulundukları
yer bakımından üç kısma ayrılırlar: Arş-ı A’lâ’daki melekler, Göklerdeki melekler ve yeryüzündeki melekler.
İkincisi: Yaptıkları Görevler Bakımından Kısımları: Melekleri bu yönden tam olarak sınıflara ayırmak imkânsızdır. Zira onların tümünün ne gibi işler yaptıkla rini ancak Allah bilir.
İslam inancına göre melekler, Allah’ın yaratmış olduğu gözle görülmeyen varlıklardır ve birçok çeşidi vardır. Meleklerin görevleri, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve yaratılmış varlıklara hizmet etmektir. İşte bazı melek türleri ve genel görevleri:
Cebrail (Cebrail): Allah’ın vahiylerini peygamberlere ileten melektir.
Mikail (Mikail): Rızık, yağmur ve bitki dünyasının kontrolü gibi görevlerle ilgilenen melektir.
İsrafil (İsrafil): Kıyamet gününde sura üfleyerek kıyametin kopmasını sağlayacak melektir.
Azrail (Azrail): Ölüm meleği olarak bilinen Azrail, insanların ruhlarını alır ve ölüm sürecinde yardımcı olur.
İzrail (İzrail): Kıyamet gününde dirilişi gerçekleştirecek olan melektir.
Münker ve Nekir: Kabir azabının soruşturmasını gerçekleştiren meleklerdir. Ölülerin kabirlerinde sorguya çekilirler.
Harut ve Marut: İnsanlara sihir öğreten ve onları sınamak için gönderilen meleklerdir.
Bu sadece birkaç örnektir ve meleklerin sayısı ve görevleri hakkında daha fazla bilgi Kur’an-ı Kerim ve hadislerde yer almaktadır. Melekler, Allah’ın emirlerini yerine getiren ve yaratılan varlıklara hizmet eden ruhani varlıklardır.