Melekler var mıdır, nasıl varlıklardır?

Question

Melekler hakkında bilgi

Melekler var mıdır nasıl varlıklardır diyanet

Melekler var mıdır nasıl varlıklardır diyanet

Kuranda melekler nasıl varlıklardır

İslam’ın iman esaslarından biri de meleklere imandır. Kur’an’da pek çok ayette meleklerden, Özelliklerinden, görevlerinden bahsedildiği gibi meleklerin varlığına imandan bahsedilir. “Allah’ın elçisi Müminler, Rabbinden ona indirilene İman ettiler. her biri Allah’a meleklerine kitaplarına ve peygamberlerine inandılar..” Meleklere iman etmenin gerektiği de ayrıca ifade edilir. “ Ey iman edenler! Allah’a peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkar eden kimse iyice sapıtmıştır.”

Peygamberimize (sav) “ İman Nedir?” diye sorulduğunda, “İman, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, Ahiret gününe iyisi ve kötüsüyle kadere imandır.” şeklinde cevap vermiştir. Kur’an ve hadislerin açık ifadesinden, meleklere imanın gereğini ve meleklerin var olduğunu anlıyoruz. Allah tarafından gönderilen kitabımızın her söylediği haktır ve gerçektir. hayatı boyunca yalan söylememiş olan peygamberimiz (sav) meleklerin varlığı hakkında bize bildirdikleri vahiy kaynaklı bilgilerdir. O halde meleklerin var olduğu kesin ayet ve hadislerle sabittir. Biz onları göremiyoruz ama peygamberler meleklere görmüşlerdir. İlahi vahiyi bir melek olan Cebrail (as) aracılığıyla almışlardır. Bu durum Bütün peygamberler için geçerlidir. ve bu sebeple de bütün semavi dinlerde Melek inancı mevcuttur.

Meleklerin varlığına pozitif bilimlerdeki gibi deliller getirebilmek, meleklerin görülür ve duyularla algılanır olmaktan uzak olması sebebiyle mümkün değildir. Ancak akıl, bu gibi iman konularında, bahsi geçen konunun gerçekliğini kavramak ile görevlidir.Her ne kadar akıl, meleklerin varlığına bir delil getirmese de meleklerin var olup olmadığını akledebilir.Bu durumda ilk hareket noktası Allah’ın böyle varlıklar yaratmaya güç getirebilecek olmasıdır. En nihayetinde kendi fiziksel varlığımızda dahi Rabbimiz göremeyeceğimiz nice varlıklar yaratmıştır. Hayat gibi, akıl gibi… aynı şekilde alemde böylesi varlıklar yaratabilir. Akıl meleklerin var olmasını mümkün görür. imkansız görmez. özetle nasıl ki aklımız, ruhumuz ne bir hayatımız varsa melekler de vardır.

Melekler gözle göremeyeceğimiz varlıklar olunca onlar hakkında bilgiyi kur’an ve hadisler yoluyla elde edebiliriz.

Kuran ve hadislerde ifade edildiğine göre;

1- Melekler nurdan yaratılmışlardır.

2- Erkeklik dişilik, yeme içme, yorulma usanma gibi insani özellikleri yoktur.

3- Allah’ın kendilerine verdiği görevi yaparlar. Allah’ın emri dışında çıkmazlar.

4- Son derece güçlü kuvvetli ve süratle hareket edebilen varlıklardır.

5- Normal şartlarda görünmezler.

6- Melekler Allah’ın izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. Bu durumda insanlar tarafından görülebilirler.

7- Melekler gaybı bilmezler. Sadece Allah’ın kendilerine veren iyi bilgileri bilirler.

DİYANET

BENZER KONULAR:

Melekler var mıdır, nasıl varlıklardır?

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-02-07T14:06:20+03:00

    Melekler vardır nurdan yaratılmıştır. meleklerin sayısını allahtan başka hiç kimse bilemez. bizim bilmediğimiz çeşit çeşit melekler vardır. dört büyük melek vardır bunlar:

    Cebrail: Allah c.c dan aldığı emirleri vahi yoluyla peygamberlere ileten melektir.

    Azrail: allahın emri ile insanların canını almakla görevli melek.

    Mikail: tabiat olaylarına bakan melek.

    İsrafil:sur denilen boruya üflemekle görevli olan melek.

    kiramen katibin: insanların sağında ve solunda bulunan iki melek  biri sevapları yazıyor diğeri ise günahları.

    Münker nekir: kabirde soru soracak olan iki melek. ve bizim bilmediğimiz birçok melek.

    1
    2023-06-01T06:28:46+03:00

    Melekler var mıdır, nasıl varlıklardır?

    İslam inancına göre melekler, Allah’ın yaratmış olduğu gözle görünmeyen varlıklardır. Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde meleklerin varlığına, görevlerine ve özelliklerine dair pek çok bilgi yer almaktadır.

    Melekler, Allah’ın emirleriyle hareket eden, O’na itaat eden ve O’nu yücelten varlıklardır. İnsanlardan farklı olarak, maddi bir bedene sahip değillerdir ve Allah tarafından yaratılan özel bir varlık türüdürler. Ruhani varlıklardır ve görevleri aracılığıyla Allah’ın iradesini yerine getirirler.

    Meleklerin sayısı, isimleri ve görevleri hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak İslam inancına göre, Cebrail (Gabriel), Mikail (Mikail), İsrafil (Israfil) ve Azrail (Azrail) gibi bazı meleklerin isimleri ve görevleri belirtilmiştir. Cebrail, vahiylerin Allah’tan peygamberlere iletilmesinden sorumludur. Mikail, doğal olaylar ve rızık konularında görevlidir. İsrafil, kıyamet günü Sur’a üfleyerek kıyametin kopmasına yardımcı olacak melek olarak bilinir. Azrail ise ölüm meleğidir ve insanların ruhlarını alır.

    Melekler, insanların göremeyeceği bir boyutta var olurlar. İnsanlarla etkileşime geçebilirler, ancak onların maddi dünyadaki varlıklarını algılamak zordur. Meleklerin görüntüsü veya fiziksel özellikleri hakkında ayrıntılı bir bilgi verilmemiştir. İslam inancına göre, melekler Allah’ın emirleriyle görevlerini yerine getirirler ve insanların hayatlarında çeşitli şekillerde etkili olabilirler.

    Sonuç olarak, İslam inancına göre melekler gerçek varlıklardır ve Allah’ın yaratıklarının bir parçasıdırlar. Onların varlığı, Allah’ın kudretini, ilmini ve iradesini yansıtan bir gerçeklik olarak kabul edilir. Ancak meleklerin özellikleri ve işlevleri hakkında tam bir bilgiye sahip olmak mümkün değildir ve insanların bu konuda sınırlı bir anlayışa sahip olması beklenir.

    En iyi cevap

Cevapla