Bildiğim kadarıyla melekler insani özelliklerin hiç birini taşımıyor.
Allah’a sürekli ibadet ve itaat ettiklerini okumuştum. Bence insan ve cinlerden en büyük farkları kötülük yapma kabiliyetlerinin olmaması.
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Meleklerin duyguları var mı ?
Selâmün aleyküm. Meleklerin de insanlar gibi duyguları var mıdır (örneğin üzülmek, sevinmek gibi) ?
Bir videoda “… ve tüm melekler de beraber ağlaştılar” denildi de merak ettim bu mümkün mü diye.
Melekler sevinç, hüzün, mutluluk ya da heyecanın nasıl duygu olduğunu bilirler mi?
Bildiğim kadarıyla melekler insani özelliklerin hiç birini taşımıyor.
Allah’a sürekli ibadet ve itaat ettiklerini okumuştum. Bence insan ve cinlerden en büyük farkları kötülük yapma kabiliyetlerinin olmaması.
Duygu derken sevinmek ve üzülmek ise meleklerin duyguları vardır sevinirler ve üzülürler
Meleklerin bazıları emirden dolayı katı yürekli olabiliyorlar
örnek ayet
“Ey iman edenler! kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Bu ateşin başında, sert ve şiddetli, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildiklerini yapan melekler vardır.”(Tahrim, 66/6)
Meleklerin sevinip üzüldüğüne dair hadis
İmam Ahmed b. Hanbel’in rivayetine göre, Hz. Peygamer (s) Hz. Cebrail’e “Hz. Mikail’in hiç güldüğünü görmedim” deyince o da “Cehennem ateşi tutuşturulduğu günden beri o hiç gülmemiştir (hep üzgündür).” demiştir.(bk. Mecmau’z-Zevaid, 10/385)
Meleklerin duyguları vardır, akıllı ve irade sahibi varlıklardır sadece bizim ve cinler gibi günah işlemezler
Meleklerin Sorgulamalarının Saygısızlık İçermemesi İnsanlara göre meleklerin iradeleri onların masumiyetlerini bozmayacak
niteliktedir. Çünkü melekler Allah’ın kendilerine verdiği emirlere karşı gelmezler ve kendilerinden isteneni yapma azim ve kararını taşırlar.
Meleklerin iradeleri arasında dünya ve dünyada meydana gelecek bazı olaylar hakkında akıl yürütme ve değerlendirmede bulunma yetkileri de vardır. Kuran’da meleklerin, insanlar tarafından yeryüzünde çıkarılacak bozgunculuğu sorgulamaları ve bu alanda Yüce Allah’a soru yöneltmeleri onların akıllı ve iradeli varlıklar olduğuna delil teşkil eder.
İnsanların yeryüzünde çıkaracağı bozgunculuğa karşılık Yüce Allah’ın orada ne gibi bir düzen kuracağını ve nasıl bir önlem alacağını sorgulamaktadırlar. Meleklerin böyle bir soruyu yöneltmeleri irade gücüyle olmakta fakat bu irade meleklerin masumiyetine zarar verecek düzeyde ahlaksızlık ve kabalık da içermemektedir. Zira onların sorusu bilgi edinme amaçlı olup itiraz anlamına gelmemektedir. Bazı yorumcular bu ayetin meleklerin müstakil iradelerine işaret etmediğini, Yüce Allah’ın onlara verdiği ilhamla böyle bir soruyu yöneltebildiklerini iddia etmektedirler. Fakat onların bu iddiası tutarlı değildir. Çünkü ayetin devamında Yüce Allah meleklere hitaben ey melekler ‚dedikleriniz doğruysa haydi bu (şeylerin) isimlerini bana söyleyin,” ifadesine yer verilmektedir. Bu ifade, meleklerin sorusunun kendi iradelerinden kaynaklandığını, Allah’ın ilhamına dayanmadığını göstermektedir. Yine meleklerin bazı konuları yüce melekler topluluğunda kendi aralarında tartıştıklarına işaret eden Kur’an ayeti de onların akıllı ve iradeli varlıklar olduğuna işaret etmektedir.
Diğer bir ayette Hz. Âdem’in bilgi düzeyi ile meleklerin bilgi düzeyleri karşılaştırılmakta, Hz. Âdem’e daha fazla bilgi verildiği anlatılmakta ve melekler bilgilerinin Allah’ın öğrettikleriyle sınırlı olduğunu itiraf etmektedirler. Bu yolla Yüce Allah, meleklerin Hz. Âdem hakkında iç dünyalarında gizledikleri yanlış yargıyı silmek istemektedir. Melekler şuurlu varlıklar olduğu için, dinlemek, anlamak, soru sormak onların yaratılış özelliklerine aykırı değildir. Onların sevinme ve üzülme özellikleri de vardır. Onlar günahlara üzülür, sevaplara da sevinirler.
Meleklerin üzülme, sevinme, kötü insanları yerme, lanetleme, iyi insanları övme ve onlara dua etme, hatta onlar hakkında şefaat etme gibi özellikleri bulunduğuna göre, bu özelliklerin kullanılması akıl ve iradeyi gerektirir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Soruma cevap istiyorum Meleklerin duyguları var mıdır