Meleklerin kanatları var mıdır kısaca

Question

Meleklerin Kanatları

Meleklerin Kanatları

Meleklerin Kanatları

Soru: Meleklerin kaç tane kanatları vardır nasıldır?

Cevap:
Kur’ân-ı Kerîm’de de “Gökleri ve yeri yaratan; melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı olarak elçi­ler yapan Allah’a hamdolsun. O, yaratışta dilediğini de artırır. Şüphe yok ki Allah herşeye kadirdir.” [1] buyurularak, meleklerin kanatlı olduğu bildirilir. Âyetten anlaşıldığı gibi meleklerin, iki kanatlısı, üç kanatlısı ve dört kanatlısı vardır.[2] Ayetin sonundaki, “O (Allah) ya­ratışta dilediğini artırır.” ifadesi Allah Teâlâ’nın daha fazla kanadı olanları da yarattığına işaret eder. Melekle­rin kanadı derken kastedilen elbette kuşlarınki gibi tüy­lerden meydana gelmiş bir kanat değildir. Melekler bu kanatları ile çok hızlı olarak hareket eder ve emrolundukları şeyleri bir an önce yerine getirmeye çalışırlar. Dolayı­sıyla kanat sayısının çokluğu hem hız çokluğuna hem de kuvvet fazlalığına işaret ediyor.[3] Rivayete göre Rasûlullah (a.s)’ın Miraç gecesi altı yüz kanadı ile gördüğü Cebrail’in her kanadının arası doğu ile batı kadar idi[4]; ki bu da onun ne derece muhteşem olduğunu gösterir.
Kur’ân’da bahsedilen meleklerin kanatlarının, gerçek kanat değil mecaz olduğunu söylemek[5], âyetin zahirî manasını delilsiz olarak bırakmak olacağından doğru değildir. “Ayetin zahirine göre meleklerin kanatları bulunmaktadır. Fakat biz bu kanatların nasıl ve ne şekil­ide olduğunu bilemeyiz. Şi’a’nın İmamiyye koluna ait bazı kitablarda yazdığı gibi, “Melekler, büyük imamların mec­lislerinde kalabalık olarak bulunurlardı. Kanatlarından tüyler düşer ve imamlar, o tüyleri toplayıp, onlardan ço­cuklarına elbiseler yaparlardı.” şeklindeki inançlar hurafedir. Keza bazı kitablarda rastlanan “Bir kısım me­leklerin altı kanadı varmış; iki kanatları ile vücudlarını örter, ikisiyle Rablerinin emirlerini yerine getirmek için uçar, ikisiyle de Allah’a karşı hayalarından dolayı yüzle­rini örtelermiş.”[6] şeklindeki rivayetler de zayıf görün­mektedir.


[1]Fâtır: 35/1.

[2]Taberî, 22/76

[3]Şurkavî, s. 164

[4] İbn Kesîr, 5/567

[5]Şurkavî, s. 164.

[6]Âlûsî, 22/162

BENZER KONULAR:

Melekler var mıdır, nasıl varlıklardır?

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-09T14:50:13+03:00

    Rasulullah (sav)’den bizlere kadar gelen hadislerde Vahiy meleği Cebrail’in kanatlarının olduğunu bilmekteyiz.

    Rabbimiz (cc)’ta Kur’an’ı Kerim’de meleklerin kanatları hakkında şöyle buyuruyor; Gökleri ve yeri yaratan; melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı olarak elçi­ler yapan Allah’a hamdolsun. O, yaratışta dilediğini de artırır. Şüphe yok ki Allah herşeye kadirdir. (Fatır Suresi) Bu ayetten şunu anlamaktayız; meleklerin ikişer, üçer ve dörder kanatlı olduğunu anlıyoruz. Ayetin devamında ise; Rabbimiz (cc)’un bütün herşeye gücü ve kudreti yettiği için isterse, meleklerin daha fazla kanadı da olabilir.

    En iyi cevap
    1
    2023-06-01T06:39:07+03:00

    İslam inancında meleklerin kanatları olduğuna dair birçok rivayet bulunmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de meleklerin kanatlarından bahsedilmez, ancak hadislerde ve diğer İslami kaynaklarda meleklerin kanatları olduğu ifade edilir.

    Meleklerin kanatları sembolik olarak, meleklerin hızlı hareket etme yeteneklerini ve Allah’ın emirlerini hızla yerine getirebilmelerini temsil edebilir. Kanatlar, meleklerin görevlerini yerine getirirken manevi alemlerde hareket etme yeteneklerini simgeler. Bu nedenle, İslam sanatında ve tasvirlerinde melekler genellikle kanatlı olarak tasvir edilir.

    Ancak, meleklerin tam olarak nasıl bir görünüme sahip oldukları hakkında ayrıntılı bir bilgiye sahip değiliz. İslam inancında melekler, maddi bir bedene sahip olmadıkları için onların özelliklerini ve görünümlerini tam olarak anlamak veya hayal etmek mümkün değildir. Meleklerin kanatları sembolik veya mecazi bir anlam taşıyabilir ve gerçek bir fiziksel varlığa sahip olmayabilir.

    Sonuç olarak, İslam inancına göre meleklerin kanatları olduğuna dair birçok rivayet bulunsa da, bunlar sembolik veya mecazi anlamlar taşıyabilir. Meleklerin tam olarak nasıl bir görünüme sahip oldukları hakkında kesin bir bilgiye sahip değiliz ve melekleri tam anlamıyla anlamak veya hayal etmek insan sınırlarının ötesinde bir konudur.

Cevapla