Meleklerin sıfatları ve özellikleri

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

MELEKLERİN FITRI SIFATLARI

Meleklerin sifatlari ve ozellikleri

 

1) Meleklerin Yaratıldıkları Madde

Rasullullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuş tur: “Melekler nurdan yaratıldı, cinler dumansız ates ten yaratıldı, Adem ise Kuran’da size vasfedilen şeyden yaratıldı. ”

2) Meleklerin şekilleri

Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: (Gökleri ve yeri yoktan var eden; melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı ya pan Allah’a hamd olsun. O yaratmada (dilediğine) dilediğini artırır: (Kimine daha fazla kanat verir, kiminin bünyesinin daha sağlam daha büyük yapar…) Şüphesiz ki Allah her şeye kadirdir (güç yetirendir).

İbnu Mesut (r) şöyle dedi: “Resulullah sallallahu aley hi ve sellem Cebrail’i kendi suretinde görmüş. Onun altı yüz kanadı var. Kanatlarının her biri ufku kapla mış, kanatlarından inci ve yakut gibi mücevherler düşüyordu. ”

Cabir (r) dedi ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Arşı taşıyan meleklerden birini anlat mam için bana izin verildi. Onun kulak memesiyle omzu arası mesafe yedi yüz senelik yolculuk kadar uzunluktadır.”

MELEKLERİN İMKAN VE GÜÇLERİ

1) Melekler Yaratıldıkları şekillerin dışında başka şekillere girebilme imkânına sahiptirler.

(Kitapta Meryem’i de an. Bir zamanlar o ailesinden anip dogu tarafında bir yere çekilmişti. Onlarla kendi arasına bir perde çekmişti. Bizde ruhumuzu (Cebrail’i) ona gönderdik. (Cebrail) ona tam bir insan şeklinde göründü. Meryem: Ben senden Rahmana sığınırım. Eğer (Allah’tan) korkuyorsan (bana dokunma) dedi.

2) İlim sahibidirler.

(Oysa üzerinizde koruyucu (yaptıklarınızı yazıcı) melek ler vardır. Değerli yazıcılar Yaptığınız her şeyi bilirler. 119

3) İşlerinde Nizamidirler.

Meleklerin bu özelliklerinden dolayı ve bizim de onlar gibi olmamızı istediği için Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Meleklerin Rablerinin huzu runda saf durduğu gibi saflar oluşturmayacak mısınız? Biz: Ya Resulellah, onlar Rablerinin huzurunda nasıl saf yapıyorlar dedik. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem: ‘Birinci saft iyice doldurup tamamlar ve birbirlerine yapi sıp kenetlenirler (sonra ikinci, üçüncü… Safları da ay nen böyle yaparlar) buyurdu.”

4) Rahmet Melekleri Resim ve Köpek Bulunan Yere Girmezler.

Rahmet Meleklerinin bir özelliği de içerisinde resim ve köpek bulunan yere girmemeleridir.

Bu hususta Resulü Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmaktadır: ‘Melekler, içerisinde köpek ve resim bulunan eve girmez.”121

MELEKLERİN MÜMİNLERLE ALAKALARI

a) Müminlere dua ve istiğfar edip salat-u selam ederler.

{Melekler de Rablerini hamd ile tesbih ediyorlar ve yer zekiler için mağfiret diliyorlar…) (Sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için üzerinize rahmetini gönderen O’dur. Melekleri de size istiğfar eder. Allah müminlere karşı çok merhametlidir.

Ebu Umame (r) den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki Allah, melekleri, hatta kovuğundaki karınca ve denizdeki balık insanlara hayır öğreten kimselere dua ve istiğfar ederek salât ve selam ederler.”

Bera b. Azib (r) dedi ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle derken işittim: “Şüphesiz Allah ve melekle ri birinci safa selam etmektedir.”

Ebu Hureyre (r) den Rasullullah sallallahu aleyhi ve sel lem şöyle buyurmuştur: “Biriniz namaz kıldığı yerde ha des yapmadan (veya kalkmadan) beklediği surece me lekler ona salât eder. Ey Allah’ım kulunu bağışla ona acı der

b) Müminleri severler.

Ebu Hureyre (r) den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah bir kulu sevdiği zaman, Cebrail’e: ‘Ben falanı seviyorum, sen de sev’ diye emreder. Cebrail de onu sever. Sonra Cebrail gökte nida edip: ‘Allah falan kimseyi seviyor, bu sebeple siz de onu seviniz!’ der. Akabinde sema ehli de onu sever. Sonra Allah yerdeki insanların gönüllerine o kimsenin kabul ve sevgisini kor.”

c) Müminlerle beraber savaşırlar.

(Hatırlayın siz Rabbinizden yardım istiyordunuz, o da: Ben birbiri ardınca bin melekle yardım edeceğim diye dua nızı kabul buyurmuştu. Allah bunu sadece müjde olsun ve kalbiniz bununla sükûna ersin diye yapmıştı…

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ya Eba Bekir, müjdeler olsun! Allah’ın yardımı geldi. işte Cebrail, atının dizginini almış Ennek’a yokuşuna sürüyor.

d) ilim meclislerinde hazır olurlar.

Ebu Hureyre (r) den Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Her hangi bir topluluk Allah’ın evlerinden bir evde toplanıp Allah’ın Kitabını tilavet ederler ve onu aralarında karşılıklı öğrenerek ders ya parlarsa muhakkak üzerlerine sekinet iner. Kendilerini rahmet kaplar. Melekler onların etrafını çepeçevre kuşatırlar. Allah da onları kendi indinde bulunanlar içeri sinde anar. ”

MELEKLER Mİ DAHA FAZİLETLİ, NEBİLER Mİ?

Bu meseleye dalmamak bir Müslüman için en hayır lisıdır. Çünkü bu mevzua dalıp konuşmanın hiçbir faydası yoktur. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyur maktadır: “Kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terk etmesi kişinin İslam’ının güzelliğindendir. ”

Bizim üzerimize vacip olan, meleklere ve nebilere iman etmektir; iki gruptan hangisinin daha faziletli olduğunu araştırmak değildir.

Bununla beraber delillerin arasını cem etme hususunda Şeyhülislam (rh)’ın şu ifadelerini zikretmeyi uygun görüyorum: “Beşer cennete girip yüksek derecelere erdiği an me leklerden üstün olur. Ancak meleklerin şimdi refiki alada olanları vardır.”
Kaynak: Amentu Şerhi, El-Asar Yayınları, Mustafa Yiğit

BENZER KONULAR:

Diğer Sitelerimiz:

dinisorusor.com

islamisorusor.com

mumsema.com.tr

 

Meleklerin duyguları var mı ?

Melek ne demek? Kısaca

Answer ( 1 )

  1. Muhammed Emin Eşen avatarı
    0
    2021-01-25T14:09:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allahu teala çeşitli melekler yaratmıştır. bu melekleri nurdan yaratmıştır ,cinleri dumansız ateşten yaratıldı, Hz adem topraktan yaratıl dı.Hepsi nin farklı farklı görevleri vardır. bütün bu meleklerden en büyük olan dört melek vardır ,bunlar:

    Cebrail

    Azrail

    Mikail

    İsrafil dir.

    En iyi cevap

Cevapla