Meni bulaşması

Question

Meni lekesi meni bulaşması

Meni bulasmasi

Selamun Aleyküm hocam ben biraz vesveseli bir insanım takıntılıyım size danışmak istedim hocam benim babam iş icabı eve 2 3 ay boyunca gelmiyor 1 ay önce geldiği zaman annemle yakınlaştılar sabah babamın baksırını tuvaletteki masada gördüm aklıma takıldı acaba necaset var mıydı orayı kirlenmiş olarak düşündüm bugun o masa dedğim yer biraz ıslaktı normal su ile kardeşimde oraya sünger fln koymuş sonrada elinde salladı biraz bizim koridorda kıyafet dolabı var en üstünde Kuran var acaba o su necaset ile kurana gelmiş midir diye şüpheye düştüm ve moralim bozuldu yardım edin lütfen


İSLAMDA MENİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Erlik suyu, döl suyu, atmık, sperma. Menî kelimesinin çoğulu “münyün”dür. Cenab-ı Hak, pek çok canlı çeşitlerinin üremesini çiftleşme esasına bağlamıştır. Erkekle dişinin çiftleşme sırasında, orgazmı halinde oluşan erkek sperması dişide döllenme meydana getirir ve doğum olayı bunu izler. Ancak erkek veya dişiden spermama gelişi, normal çiftleşme olmaksızın da kendiliğinden veya bir dış etkenle olabilir. Karşı cinsi düşünme, ona bakma, rüyada uyarılma veya el ile oynama bu etkenler arasında sayılabilir.

Spermanın asıl yapı taşını su teşkil ettiği için, menî “bir damla su” olarak algılanmıştır. Kur’an-ı Kerimde Biz her canlıyı sudan yaratmışızdır” (el-Enbiyâ, 21/30) buyurulur. Meni sözcüğü bir âyette şöyle yer alır: “O, rahme dökülen meniden bir damlacık su değil miydi… Sonra o damla bir kan pıhtısı olmuş, derken Allah onu yaratıp güzel bir şekle koymuş, ondan erkek ve dişi iki cins yaratmıştır” (el-Kıyâme, 75/37-39).

İslâm fıkhında erkek veya kadında herhangi bir etkenle meninin şehvetle yerinden ayrılması gusül abdestini gerektirir (bk. “Gusül” mad.). Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvet kesildikten sonra dışarıya atılan meniden dolayı da Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre gusül lâzım gelir. Ebû Yûsuf’a göre lazım gelmez. Bu duruma göre, rüyada veya bir kadına bakma sonucunda, şehvetle yerinden ayrılan menî, cinsiyet uzvu tutulup şehvet sükün bulduktan sonra dışarıya akıtılsa ilk iki imama göre gusül abdesti gerekirken, Ebû Yûsuf’a göre ise, menî şehvet kesildikten sonra dışarı aktığı için guslü gerektirmez. Bu sonuncu görüş yolculuk halinde veya kış mevsiminde kolaylık sağlar. Bu yüzden, bu görüşün fetvaya esas olan görüş olduğunu söyleyenler vardır (el-Fetâvâl-Hindiyye, Beyrut 1400/1980, I, 14).

Cünüplük üç yolla sabit olur:
a) Menînin, dışarıya atılarak çıkması,
b) Cinsiyet uzvu girmeksizin dokunma, bakma, ihtilâm olma veya el ile oynama sonucunda, menînin şehvetle çıkması,
c) Menî gelmese de mücerred çiftleşme ile. Çiftleşmekte cinsiyet uzuvlarının, sünnet mahalli kaybolacak kadar, birbirine teması guslü gerektirir.

Ebû Hureyre (r.a) şöyle demiştir:

“Rasûlüllah (s.a.s); erkek kadının dört dolu arasına oturup da mübaşerette bulunduğu zaman menî gelsin gelmesin gusül vacip olur” (Nesaî, Tahâre, 128; Ahmed b. Hanbel, Müsned Tahâre, III). Diğer yandan başka bir hadiste “Yıkanmak ancak menîden dolayı lâzım gelir” (Müslim, Hayz, 81; Ebû Dâvud, Tahâre, 83; Tirmizi, Tahare, 81; Nesaî, Tahâre 131; İbn Mâce, Tahâre, 110; Ahmed. b. Hanbel, III, 29, 36, V, 115, 116, 416, 421) buyurulur. Bununla, cünüplüğün aslı, menînin inmesine bağlanmıştır. Bu duruma göre sünnet mahallinin girmesini de menînin inmesi hükmünde saymak gerekir. Böylece, ilk hadisi mensuh saymak yerine iki hadisin arası bulunmuş olur.

Erkeğin menîsi beyaz, kadının menîsi sarıdır. Cünüp olan erkek idrarını yapmadan veya uyumadan önce yıkansa ve namaz kılsa, daha sonra kendisinden menî kalıntısı gelse Ebu Yusuf’un aksine, Ebû Hanife ve Muhammed’e göre yeniden yıkanması gerekir. Fakat ittifakla, kıldığı namazı iade etmesi gerekmez. Ancak idrarını yaptıktan veya biraz yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek menî guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda, o menî yerinden şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. Yine bir kadın, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa yeniden yıkanması gerekmez (el-Fetâvâl-Hindiyye, I, 14; İbn Âbidin, Reddü’l Muhtar, İstanbul 1984, I, 159 vd.).

Bir erkek veya kadın rüyasında ihtilâm olduğu halde, meni dışarıya çıkmış bulunmazsa yıkanması gerekmez. İmam Muhammed’e göre, bu durumda kadının ihtiyaten yıkanması icap eder. Çünkü kadından çıkacak sıvının yine kendisine dönmesi mümkündür.

Bir erkek idrarını yaptıktan sonra, cinsiyet uzvundan meni gelse, eğer uzvu sertleşmiş durumda ise, gusül abdesti gerekir. Uzvu sertleşmiş değilse gusül değil yalnız abdest alması yeterlidir (el-Fetâvâl-Hindiyye, I,14,15).

Cinsiyet uzvundan meni dışında gelebilen iki çeşit sıvı daha vardır. Meziy ve vediy. Meziy; şehvetlenen erkekten gelen, meniden başka yapışkan ince ve beyazımsı bir sıvı olup, eşiyle cinsel temastan önceki devrede ortaya çıkabilir. Meziy, gusül gerektirmez, ancak abdesti bozduğu için, namaz abdesti almakla yetinilir. Vediy ise; idrar yaptıktan sonra, cinsiyet uzvundan gelen ve sidiğe göre, biraz daha koyu renkte olan bir sıvıdır. Vediy, küçük abdest bozduktan sonra ortaya çıkabildiğine göre, abdesti bozduğunda şüphe yoktur.

Hanefilere göre meni pis sayılır, bedene veya elbiseye bulaşması halinde suyla yıkanması gerekir. Eğer kurumuşsa ovalamak suretiyle de temizlenmiş sayılır. Ancak Ebû Hanife’ye göre, kuru menîye, yeniden su isabet eder ve ıslanırsa pisliği geri döner.

İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre, menî temizdir. Diğer yandan İmam Mâlik ve Züfer meniyi pis kabul etmekle birlikte, kuru meninin ovmak yoluyla temizlenemeyeceği görüşünü savunurlar.

Yatağından uyanıp kalkan kimseler, ihtilâm olduğunu hatırladığı halde yatağında veya elbisesinde yaşlık görse, bunun menî mi yoksa meziy’mi olduğunu bilmese, gusül abdesti gerekli olur. Vediy olduğuna kanaat getirirse gusül gerekmez. Ayakta veya oturduğu yerde uyuyan kimse uyandığı zaman uzvunda böyle bir yaşlık görse, eğer bu yaşlığın meni olduğuna kanaati var ise veya uyumadan önce bu uzvu hareketsiz bir halde bulunmuş ise gusül abdesti gerekir. Fakat bu ıslaklığın meni olduğu kanaati bulunmaz da, cinsiyet uzvu daha önceden sertleşmiş durumda ise gusül abdesti lazım gelmez. Bu yaşlığın meziy olduğuna hükmedilir. Çünkü uzvun sertleşmiş durumda bulunması, mezinin çıkma belirtisidir. Küçük abdestini bozan kimseden cinsiyet uzvu sertleşmiş olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Sertleşme olmayınca yıkanma gerekmez. Çünkü sertleşme, şehvetin varlığını gösterir (el-Fetâvâl-Hindiyye, I, 14 15; İbn Âbidin, a.g.e, I,162,163 vd.; Mehmed Zihni, Ni’met-i İslâm, İstanbul, ty, s. 68 vd.; Kâmus Tercemesi,

“Menî, Meziy ve Vediy” maddeleri Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, İstanbul 1985, s. 89 vd.).


Meni, Hanefi mezhebine göre necis olmakla beraber, Şafi mezhebine göre necis değildir.

Necasetin kuru veya yaş bir madde olup olmamasına göre, namazın sıhhatine engel olan miktar değişir. Şöyle ki:

Galiz necaset tabir edilen ağır pislik, kuru (katı) bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine engel olur.

Eğer yaş (ıslak) bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan necaset, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir.

İnsanların kurumuş olan menileri ise ovalamakla temizlenebilir. Dokunmuş olduğu elbise astarlı olsa da, yine ovalamak yeterlidir. Fakat yaş halde olan meniyi mutlaka su ile yıkamak gerekir.

Bununla beraber, elbiseye dokunup kurumuş olan bir meni, ovalanmakla temizlendikten sonra, o elbise ile namaz kılınabilirse de, o yer sonra ıslanmış olsa, sahih kabul edilen görüşe göre pislik hali geri döner; onu tekrar kurutup ovalamak veya yıkamak gerekir.

Şafi mezhebine göre necasetin bir damlası bile yıkanması gerekir.


 

Meninin bir yere bulaşması

Halıya meni bulasip kuruduktan sonra aradan bir zaman geçince o halı, halı yıkamaciya gitse veya çamaşır makinesinde yikansa temizlenirmi ve yıkandıktan sonra o yer artık tekrar tekrar ıslanınca pisliği geri döner mi bir daha kurutmaya veya yikamaya gerek kalirmi Hanefi mezhebine göre

Gusül nedir? Guslün kısaca tanımı


Meni idrar gibidir
Su su ile bir defa iyice yıkanınca veya makineye atılınca temiz olur


Bir başkasının menisi o insanı kirletir mı ya da kuru meni sahibini kirletir mi , dokunduğum yerler kirli geliyor yer gün temizlemek zorunda kalkıyorum rüyalandığım yerde çarşaf olmasına rağmen yatağı dahi siliyorum

Orgazm olmadan meni gelir mi ?

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 11 )

    2
    2020-12-19T22:50:17+03:00

    Fark etmeden kiyafete meni bulassa

    Meni aktiktan sonra Fark etmeden kıyafetime yada elime meni bulaşmış olsa sonra kaleme dokunsam otursam falan onlara da bulasirmi tekrar onlara değince yikanmam gerekmi

      1
      2021-12-14T12:44:00+03:00

      Meninin elimize veya başka bir yere temas etmesi ile o bölgenin mutlak surette temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü meni necistir. Fakat meninin başka bir yere değmesi ile sizin de o meniye temas etmeniz gusül abdesti almanıza sebep değildir. Bir kişiye gusül abdestinin farz olabilmesi için ya ilişki olması gerekir veya meninin çıkmış olması gerekmektedir.

    2
    2021-03-15T22:25:41+03:00

    Meni ve mezi bulaşması

    Bir başkası kurumuş meni veya meziye dokunursa daha sonra evdeki eşyalara dokunur yemek yerse tuvalet ihtiyacını giderirse bir sıkıntı olurmu zararı varmı? Bu kişiler evdeki bireyler. Çok evham yapıyorum.

      1
      2021-12-14T14:10:48+03:00

      Kurumuş da olsa; meniye nasıl dokunuyor bir insan? Eğer çamaşıra bulaşmış ise ve kurumuş ise meni veya mezi bir sorun teşkil etmez. Vesvese yapmanıza gerek yoktur.

    1
    2021-12-14T14:12:49+03:00

    Hanefilere göre meni pis sayılır, bedene veya elbiseye bulaşması halinde suyla yıkanması gerekir. Eğer kurumuşsa ovalamak suretiyle de temizlenmiş sayılır. Ancak Ebû Hanife’ye göre, kuru menîye, yeniden su isabet eder ve ıslanırsa pisliği geri döner. İmam Şafiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre, menî temizdir. Diğer yandan İmam Mâlik ve Züfer meniyi pis kabul etmekle birlikte, kuru meninin ovmak yoluyla temizlenemeyeceği görüşünü savunurlar.

    En iyi cevap
    1
    2022-05-07T06:19:46+03:00

    Meni Bulaşır mı

    Necis şeyler nasıl bulaşır

    Lise tuvaletlerinde bazı arkadaşlar mastürbasyon yapıyorlar ve yıkamadan ellerini oraya buraya sürerek cikiyorlar ve bende o okulda tuvaleti kullanmak zorunda kalıyorum ister istemez kapı koluna ve duvarı elliyorum o necasetin bulaşma ihtimali da oluyor benim açımdan sorun olur mu ve bu arkadaşlarda ellerine meni bulaşma ihtimali olmasına rağmen ellerine yıkamadan çıkıyorlar kantida bize birşey ikram ediyorlar arkadaşız sonuca red edemiyorum ikram ettikleri seyi yesek sorun olur mu .
    Allah razı olsun şimdiden ayağınıza taş değmesin Allah sizi sevdiklerinize bağışlasın.

      1
      2022-05-07T16:09:19+03:00

      Islak meniye temas edildiği zaman bulaşır. Meninin bulaşmasını ise şu şekilde anlarız; rengi ve kokusu var ise mutlaka temas edilen uzvun (yani ellerin) temizlenmesi gerekmektedir.

    0
    2022-10-23T18:41:48+03:00

    Başkasının menisi bana bulaşırmı

    rkek Kardeşimin menili olduğunu düşündüğüm havlusununa saçım ıslak bir şeklide kafamı kuruladım ne yapmam lazım. Eğer gerçekten meni varsa gusulmü almam gerkio

    1
    2022-11-06T13:07:41+03:00

    Başkasının menisi eğer ıslak ise bir başkasının temas etmesi ile bulaşır. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer bu havluda meni lekesi var ise mutlak surette temas edilen yerin temizlenmesi gerekir.

    Kişiden zevkle meni gelmediği müddetçe gusül abdesti alınmasına gerek yoktur

    1
    2023-01-18T17:36:28+03:00

    Slm benim Bi sorum var yardımcı olurmusunuz ben bu konuda hep sıkıntı çekiyorum meni yi temizlerken meni sicrayip sicramdigini bilmiyorum ve sonra her yere dokunuyorum sonra biraz zaman geçtikten sonra 9ralara dokunduğumda bana sıkıntı oluyor ne sanki oraların hepsine bulaşmış gibi sanki elime meni degmiste ben her nereye dokunursan bana sıkıntı oluyor ne yapmam lazım bana yardımcı olur.usunuz

    Bide Bi sorum daha var iç çamaşır giydikten sonra üzerime pijama giydim gece çunup olmuşum meni onlarda geçip yatağa degermi

    1
    2023-01-18T17:52:16+03:00

    Elbise ve iç çamaşırınıza bakınız leke varsa yıkayınız meni lekesi yoksa vesvese yapyınız

    0
    2024-02-04T22:11:11+03:00

    Meni’nin bulaşıcılığı

    Ergenliğin ilk dönemlerinde annem ile babam kavga etmişti bu yüzden ben annem ile beraber onların odasında uyuyordum. Ergenliğin getirilerinden olan rüyalnma olayını yaşadım ve saat gece yarısı olduğu ve yanımda annemde olduğu için kalkıp güsül alamadım sabah çarşafı ıslak mendil ile temizlemeye çalıştım ancak bu sadece bir kere olmadı 2 – 3 gün sonra tekrar oldu bu sefer çarşafı silemedim o öyle kuruyup kaldı sonra annem alıp makinaya attı o sperm neredlere bulaşmıştır aklıma çok takılıyor ve bu bir den fazla yaşandı yaklaşık 1 yıl annemin odasında kalmıştım işin doğrusunu temizliğin önemini öğrenince çok rahatsız oldum şuan evde hiç bir yere dokunamıyor her yerden huylanıyorum lütfen cevap verin.

    0
    2024-02-04T22:16:20+03:00

    Geçmişte yaşadığınız durum için üzgünüm. Anlattıklarınızdan, meni bulaşma riski olan bir durumla karşılaştığınızı ve bu durumun size kaygı ve endişe verdiğini anlıyorum.

    Sperm bulaşmış alanları temizlemek için:

    Sert yüzeyler: Sıcak su ve sabun kullanarak iyice yıkayın.
    Kumaşlar: Çamaşır makinesinde en yüksek sıcaklıkta yıkayın.
    Halılar: Leke çıkarıcı kullanarak ve ardından vakumlayarak temizleyin.
    Eğer meni bulaşmış bir alana dokunduysanız:

    Ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
    Dokunduğunuz giysileri değiştirin ve çamaşır makinesinde yıkayın.

    Anlattığınız duruma göre:

    Sperm bulaşmış çarşafı ıslak mendil ile temizlemek yeterli değildir.
    Çarşafı çamaşır makinesinde en yüksek sıcaklıkta yıkamanız gerekir.
    Sperm bulaşmış olabilecek diğer alanları da yukarıda belirtilen şekilde temizlemeniz önemlidir.

    0
    2024-02-04T22:16:22+03:00

    Geçmişte yaşadığınız durum için üzgünüm. Anlattıklarınızdan, meni bulaşma riski olan bir durumla karşılaştığınızı ve bu durumun size kaygı ve endişe verdiğini anlıyorum.

    Sperm bulaşmış alanları temizlemek için:

    Sert yüzeyler: Sıcak su ve sabun kullanarak iyice yıkayın.
    Kumaşlar: Çamaşır makinesinde en yüksek sıcaklıkta yıkayın.
    Halılar: Leke çıkarıcı kullanarak ve ardından vakumlayarak temizleyin.
    Eğer meni bulaşmış bir alana dokunduysanız:

    Ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
    Dokunduğunuz giysileri değiştirin ve çamaşır makinesinde yıkayın.

    Anlattığınız duruma göre:

    Sperm bulaşmış çarşafı ıslak mendil ile temizlemek yeterli değildir.
    Çarşafı çamaşır makinesinde en yüksek sıcaklıkta yıkamanız gerekir.
    Sperm bulaşmış olabilecek diğer alanları da yukarıda belirtilen şekilde temizlemeniz önemlidir.

Cevapla