Paylaş
Merfû Hadis ne demek? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Merfû Hadis Nedir?
Merfû Hadis Hakkında Kısa bilgi
Sahabe, tabiûn veya daha sonraki nesillerin, senedi muttasıl olsun veya olmasın, Hz. Peygamber’e izâfe ederek rivâyet ettikleri hadise denir. Merfû hadis, Hz. Peygamber’e ait söz, fiil, takrir ya da sıfatlar olabilir. Merfû hadisler, sarih ve hükmî merfû hadis olmak üzere ikiye ayrılır:
Sarih merfû hadis; râvînin, “Hz. Peygamber şöyle buyurdu” veya “Hz. Peygamber şöyle yaptı” şeklindeki açık ifadesi ile rivâyet edilen hadise denir.
Hükmî merfû hadis; hadisin doğrudan Hz. Peygamber’e dayandırılması yerine sahabenin, “şu şekilde emrolunduk”, “bize haram kılındı” veya “bize farz kılındı” gibi meçhul kiplerle haber verdikleri hadise denir.
Merfû hadis, sahih, hasen, zayıf olabilir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Merfû Hadis”, İslam hadis terminolojisinde kullanılan bir ifadedir. Bu ifade, Hz. Muhammed’e (s.a.v) atfedilen ve onun sözleri, eylemleri veya onaylarından oluşan hadisleri ifade eder.
“Merfû” kelimesi Arapça kökenli olup “yükseğe çıkarılmış” veya “yükseltilmiş” anlamına gelir. Merfû Hadisler, Hz. Muhammed’e (s.a.v) nispet edilen ve onun doğrudan ifade ettiği veya yaptığı şeylerle ilgili olan hadislerdir.
Merfû Hadisler, ravi zinciri boyunca her adımda “Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu” ifadesiyle aktarılır. Bu ifade, hadisin Peygamber’e kadar ulaştığını ve onun doğrudan ifade ettiği veya yaptığı bir şey olduğunu belirtir. Dolayısıyla, Merfû Hadisler, Hz. Muhammed’in (s.a.v) sözleri, eylemleri veya onaylarını doğrudan yansıtan hadislerdir.
İslam toplumunda Merfû Hadisler, Kur’an-ı Kerim’den sonra en yüksek otoriteye sahip olan hadis türlerindendir. Müslümanlar, Hz. Muhammed’in (s.a.v) öğretilerini, uygulamalarını ve onaylarını içeren Merfû Hadisleri dikkate alarak dini inançlarını ve ibadetlerini şekillendirirler. Hadis bilginleri, Merfû Hadislerin sahihlik derecesini ve güvenilirliğini değerlendirirken çeşitli kriterleri göz önünde bulundururlar.