Paylaş
Merhamet etmeyene merhamet olunmaz ne demek
Question
MERHAMET ETMEYENE MERHAMET OLUNMAZ
Peygamberimizin merhamet etmeyene merhamet edilmez hadisi
Merhamet, acıma duygusu, bu duygunun etkisiyle yapılan iyilik ve lütuf anlamlarına gelmektedir. Merhametin kaynağı Allah’tır. Merhamet, Cenab-ı Hakk’ın en önemli özelliklerinden birisidir. Kur’an-ı Kerim’de Allah ve Rab kelimelerinden sonra en çok anılan adlar Rahman ve Rahim adlarıdır. Allah’ın rahmetinin sınırsızlığı ve merhamet sahibi oluşu ayet-i kerimelerde şöyle ifade edilmektedir. “…Azabım var ya, dilediğim kimseyi ona uğratırım. Rahmetim ise her şeyi kapsamıştır. Onu, bana karşı gelmekten sakınanlara, zekâtı verenlere ve ayetlerimize inananlara yazacağım.”[1]
“ Kullarımdan, “Ey Rabbimiz! Biz inandık, bizi bağışla, bize merhamet et, sen merhamet edenlerin en hayırlısısın” diyen bir grup var idi.”[2]
İnsanlara doğruyu, güzeli, hakikati tebliğ için gönderilen Peygamberlerin en önemli özelliği de merhametli olmalarıdır. Bu hakikat ayet-i kerimelerde şöyle geçmektedir.
“ (Ey Muhammed!) Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.”[3]
” Andolsun ki, size kendi içinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü’minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.”[4]
Merhamet, mü’minlerin de en temel özelliklerindendir.
“Muhammed Allah’ın Resulüdür. Onunla beraber olanlar, inkârcılara karşı çetin, birbirlerine karşı da merhametlidirler.”[5]
“Sonra da iman edenlerden olup birbirine sabrı tavsiye edenlerden, birbirine merhameti tavsiye edenlerden olanlar var ya, işte onlar Ahiret mutluluğuna erenlerdir.”[6] ayetleri bu durumu açıkça ortaya koymaktadır.
Mü’minin merhametli oluşunun göstergesi sadece insanlara merhametli davranmak değildir. Bu merhamet, tüm canlıları içine alacak şekilde olmalıdır. Müslüman, merhametli davranmanın bir görev olduğunun farkına varmalıdır. Rahmet Peygamberi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), her zaman merhametli olmuş, merhamet konusu üzerinde önemle durmuş ve hadis-i şeriflerde şöyle buyurmuştur.
“Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.”[7]
“Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler”[8]
——————
[1] A’raf, 156.
[2] Mü’minun, 109.
[3] Enbiya, 107.
[4] Tevbe, 128.
[5] Fetih, 29.
[6] Beled, 17-18.
[7] Buhari, Edeb, 18.
[8] Ebu Davud, Edeb, 66; Tirmizi, Birr, 16.
BENZER KONULAR:
- Allah’ın (c.c.) adil, Merhametli ve affedici olması ile ahiret inancı arasında nasıl bir ilişki vardır? Söyleyiniz.
- Allah insani özelliklerden münezzeh ise nasıl Merhametli olabiliyor?
- Rahmet ve Merhamet ne demek
- Allah Merhametliyse neden cehennem var
- Merhametsizliğin Nedenleri ve Çareleri
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam’da “merhamet etmeyene merhamet edilmez” ilkesi, Kuran’daki (Bakara Suresi, 2:278) “Kim Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse – işte onlar kâfir olanlardır.” Bu ayet, İslam’da adalet ve merhametin önemini vurgulamaktadır.
İlke aşağıdaki şekillerde anlaşılabilir:
Karşılıklılık: Başkalarına merhamet etmeyenlerin, kendilerine merhamet görmeyi beklememeleri anlamına gelir. İslam, müminleri başkalarıyla ilişkilerinde merhamet ve merhameti somutlaştırmaya teşvik eder. Bir insan sürekli olarak başkalarına merhamet ve şefkat göstermezse, ne Allah’tan ne de başkalarından merhamet bekleyemez.
Adalet ve Hesap Verebilirlik: İslam, bireylerin eylemlerinden sorumlu olduğunu öğretir. Bir insan, başkalarıyla ilişkilerinde merhameti, merhameti ve adaleti sürekli olarak reddeder veya reddederse, eylemlerinin sonuçlarına katlanacaktır. Bu özelliklerini başkalarına göstermezlerse Allah’tan bağışlanma, merhamet ve nimet görmeyebilirler.
Merhamet ve Adaleti Dengelemek: İslam, merhamet ve adalet arasındaki dengeyi teşvik eder. Merhamet ve bağışlama son derece teşvik edilmekle birlikte, adalet pahasına uygulanmamalıdır. Merhametli ve şefkatli bir yaklaşımı sürdürürken başkalarıyla ilişkilerde adil ve adil olmak esastır.
İslam’ın müminleri, merhamet ve nezaket göstermeyenlere bile merhametli ve affedici olmaya teşvik ettiğini belirtmek önemlidir. “Merhamet etmeyene merhamet edilmez” ilkesi, merhamet ve adaletin hayatın her alanında yer almasının önemini hatırlatır niteliktedir. Müminler, insanlara karşı merhamet ve merhamet göstererek Allah’ın rahmet ve mağfiretini kazanmaya çalışırlar.