Meryem suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Meryem suresi ile ilgili kısa bilgiler

Meryem suresi hakkinda bilgi

Kuranı kerimin 19. suresi olan Meryem suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Hz. Meryem Hz. İsa’nın annesidir. Meryem suresi, ismini 16 – 40 ayetlerinde kıssası geçen Hz. Meryem’den almıştır. Bu surenin bir diğer ismi ise “kâf-hâ-yâ-ayn-sâd”. Peygamber efendimize Mekke döneminde nazil olmuş olmuşsa da bazı ayetlerinin Mekke döneminde indirildiği de söylenmektedir. Toplamda 98 ayetten oluşmuştur. Bu surede, Hz. Meryem’in oğlu Hz. İsa’yı nasıl dünyaya getirdiği, Hz. İsa hakkındaki iftiraların reddedişi, Zekeriya kıssası, Allah’ın bir mucizesi olarak Hz. İsa’nın babasız olarak dünyaya gelmesi gibi konular yer almıştır.


Meryem Suresi

Meryem suresi konusu ve içerdiği mesajlar madde madde

Kur’ân-ı Kerîm’in 19. sûresi

1640. âyetlerinde Hz. Meryem’den de bahsedildiği için bu adı almıştır. Buna, ilk âyetini teşkil eden harflerin adıyla “Kâf hâ yâ ayn sâd” sûresi de denir. Mekke devrin­de indirilmiştir. 98 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, dal, mim ve nun harfleridir. 58. âyetinde tilâvet secdesi vardır.

Bu sûrede, bazı peygamberlerin kıssala­rına temas edilerek gerekli öğüt ve uyarı­larda bulunulmakta; dünyanın geçiciliği, putlara tapmanın anlamsızlığı vurgulanmakta ve İman edip iyi işler yapmanın gereği bildirilmektedir.

Meryem Sûresinde bahsedilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:

* Yüce Allah dilerse yaşlı bir erkekle, kısır sanılan bir kadına da evlat verir; O’ndan ümid kesilmemelidir. Dua ederken bağıra çağıra değil, alçak sesle ve edeple Allah’a yalvarmalıdır. Ayrıca ana-babaya da iyilik etmelidir (âyet: 115).

* Hıristiyanların teslis akideleri bâtıldır: Allah, çocuk edinmez, Hz. îsâ, bir insan ve peygamberdir, iffetli bir kadın olan Hz. Meryem, Yüce Allah’ın dilemesiyle Hz. îsâ’yı babasız olarak dünyaya getirmiştir. Bunların dışındaki iddialar gerçek dışıdır, haksızlıktır (16-40).

* Peygamberler, bir Allah’a imana davet eden, namazı ve zekâtı emreden, sözlerin­de duran, dürüst ve seçkin kullardır {41-58).

* Namazı terk eden ve şehvetine uyan­lar, azgınlıklarının cezasını çekeceklerdir. Buna karşılık, tevbe edip, inanan ve iyi işler yapan takva sahibi kimseler adn cennetle­rine konulacaklardır (59-63).

* Cebrail, Yüce Allah’ın emriyle İner. Her şey Allah’ındır; O’na kullukta sebat etmeli­dir. “Allah” yüce ismi de sadece O’na aittir (64-65).

* İnsanı ilk defa yaratan Allah, elbette onu tekrar diriltmeye de kadirdir. Başta elebaşıları olmak üzere inkarcılar ve şey­tanları cehenneme atılacak, müttakîler ise kurtulacaktır (66-72).

* İnkarcılar, dünyadaki konumlarına ba­kıp, kendilerini müminlerden üstün gör­memelidir; onlara mühlet verilmektedir. Asiında bunlar gibi, görünüşte daha üstün lan nicelerini Yüce Allah helak etmiştir. Onlar, âhirette gerçeği anlayacaklardır. Allah’katında değerli olan şey, salih amel­dir kalıcı ve sürekli olan yararlı işlerdir (73-76).

* İnkarcılara mal ve evlatları hiçbir yarar sağlamaz; onların sahip oldukları her şey dünyada kalacak, Yüce Allah’ın huzuruna tek başlarına çıkacaklardır {77-80).

* Müşriklerin tanrı diye taptıkları şeyler, onlara âhirette hiçbir fayda sağlamaz. İnkarcılara şeytanlar musallat edilmiştir; onlar susuz ve yaya olarak cehenneme sürükleneceklerdir {81-87).

* Allah’a çocuk isnat edenlerin bu yaptık­ları büyük bir küstahlıktır; Allah çocuk edinmez; göklerde ve yerde bulunan her şey O’nun kuludur (88-95}.

* İnanıp yararlı işler yapan kimseler için Allah Teâlâ, gönüllerde bir sevgi yaratır (96).

* Kur’ân, müttakîleri müjdelemek, inat­çıları da uyarmak üzere Hz. Muhammed (s.a.)’e vahyedilmiş ilâhî bir kitaptır {97).

* Allah’a karşı gelen nice nesiller yok edilmiştir; bundan ibret almak ve Kur’ân’a uymak gerekir (98).

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Meryem Ve İsa (A.S.) Kıssasından Alinacak Öğütler

    Kur’ân-ı Kerîm’de izlenen ilâhî metot gereği, anlatılan her konu ve kıssada mutlaka mü’minleri teselli eden birçok mesajlar vardır. Ayrıca geç­mişten ders alarak geleceği ona göre hazırlama uyarısı söz konusudur. O bakımdan Meryem ile İsa (A.S.) kıssasında bizlere yönlendirici, düşünce ufkumuzu genişletici, Hakk’ın kuvvet ve kudretini daha iyi anlamamızı sağ­layıcı birtakım safhalar vardır. Onları şöyle sıralayabiliriz :

    1— Hıristiyanların doğu cihetine yönelip ibâdet etmelerinin sebeple­rinden biri, belki de başta geleni, Hz. Meryem’in ailesinden ayrılıp doğu cihetine çekilerek İsa Peygamber’e gebe kalmasıdır.

    2— Allah’tan saygı ile korkup fenalıklardan sakınan kimseden zarar gelmez, Kötülüklerin temelinde imansızlık, Allah ve âhiret korkusuzluğu yatmaktadır.

    3— Büyük ruh ve hayat kaynağı olan Melek Cebrail’in bir insana hi­tap etmesi gerekirse, herhalde insan suretine girmesi gerekir. Çünkü o ru­hun ve kudretin kendi hüviyetiyle ve mahiyetiyle seslenmesine, peygamber­ler dışında başkalarının tahammül etmesi cok zor, hatta mümkün değildir.

    4— Her peygamber, peygamber adayı olarak, her velî de velî adayı olarak doğar. Bu Levh-i Mahfuz’da yazılıp neticeye bağlanmış bir hüküm­dür. Sonra aile, çevre ve mürşitlerin birtakım olumlu veya olumsuz katkı­ları olabilir; ama bu, peygamber veya velî olarak doğan zatta pek olum­suz neticeler doğurmaz.

    5— Her şeye rağmen Meryem, yüksek ahlâkına, lekesiz iffetine rağ­men babasız bir çocuk doğurmak istememişti. Bu takva derecesinde ken­dini Allah’a veren bir kadının terbiye ve iffetinin ölçüsünü simgeler.

    6— Cenâb-ı Hak, insan gücünün yettiğini insana bırakır, Bu ilâhî sün­netlerden biridir, pek az istisnası olabilir.

    7— İrsî kusurlar nesilden nesile geçebilir. Bu genel bir kural olma­makla beraber, genetik bir olaydır. Meryem’in babasının fena bir adam, anasının da hayasız ve iffetsiz olmadığının belirtilmesi buna işarettir. Zi­ra soylu ağaç tatlı meyva verir. Diken tohumundan da ancak diken yeşerir.

    O halde dosdoğru inanan kişilerin evlenmek için seçecekleri kızların birtakım vasıfları ve özellikleri yanında daha çok ana ve babalarının ka­rakter ve ahlâklarına dikkat etmeleri de gerekir.

    8— Doğum sonrası, sindirimi kolay tatlı besin maddesine ihtiyaç var­dır. Hurma da hem sindirimi kolay, hem besleyici özelliktedir.

    9— Her insanın çok muhtaç olduğu üç selâmet dönemi söz konusu­dur: Doğduğu gün, öleceği gün ve dirilip kalkacağı gün.. Bu dönemlerde Allah’ın selâm sıfatından tecelli edecek selâmete lâyık olmanın yol ve çarelerini önceden düşünüp ona göre hazırlanmak, hem aileye, hem de kişilerin kendilerine vaciptir.

    Anne ne kadar dindar, Allah’ına bağlı olursa, o nisbette ailesini aydın­latan bir lamba olabilir. Aynı zamanda doğuracağı çocuk o oranda ilâhî

    selâmete erişme şansını elde edebilir

    En iyi cevap

Cevapla