Mescid-i Dırar

Question

Mescidi Dırar

Mescid i Dirar مسجد الجن

Mescid-i Dırar, Münafıkların müminlere komplolar ha­zırlama ve bozgunculuk çıkarma amacıyla yaptıkları mescittir.

Münafıklar, Mescid-i Küba ve Mescid-i Nebî’ye uzakta oturan yaşlıların cemaata yetişemedikleri bahanesiyle Salim b. Avf kabilesinin bulunduğu yerde mescid yap­tırmışlar, ibadete açması için de Hz. Pey-gamber’e başvurmuşlardı. Peygamberimiz o sırada Tebuk seferi hazırlığı ile meşgul olduğu için bunu ancak dönüşte yapabile­ceğini söylemişti.

Bu mescidin ortaya çıkışı, aslında müna­fıkların Ebû Âmiri Rahib {veya Ebû Âmiri Fasık) denilen kimse ile işbirliğinin bir eseri idi. Hıristiyan olan bu adam, Hz. Peygam-ber’in hicretinden ötürü, —İbn Übey b. Selül qibi— menfaati zedelenen kimselerdendi. Bu yüzden, adamlarıyla Mekke’ye giderek Bedir’de müslümanlara karşı savaştı. Bedir yenilgisine Mekkeli müşriklerden daha çok Üzüldü ve onları intikam için tahrik etti. Adamlarıyla birlikte gerek Uhud’ da gerek­se Hendek’te Medineli hemşehrilerini Hz. Peygamber’in aleyhine kışkırtmaya çalış­tıysa da, kimse ona itibar etmedi. Bunun üzerine Mekke’ye yerleşti. Mekke müslümanlar tarafından fethedilince Taife geçti. Onlar da müslüman olunca Şam’a sığındı. Daha sonra Medine’deki münafık­larla gizlice planlar ve oyunlar peşine düş­tü. Buna göre, görünüşte mescid vazifesi görecek bir bina yapılacak, Ebû Âmir orada gizlice münafıklarla buluşacak, onlarla işbirliği yaparak dışarıdan hıristiyan unsu­runu harekete geçirecek ve Medine’yi ku-şatacaktı.

İşte Hz. Peygamber Tebuk seferi dönü­şünde (9/1Tİ.630 Ekim) gerçekte nifak ve fesat yuvası olarak yapılan bu mescidde namaz kılmak üzere oraya gitmeye hazır­lanırken şu anlamdaki âyetler İndi: “(Müna­fıklar arasında) bir de (müminlere) zarar vermek, (hakkı) İnkâr etmek, müminlerin arasına ayrılık sokmak ve daha önce Allah ve Rasûlune karşı savaşmış olan adamı beklemek için bir zarar mescidi kuranlar vardır. “İyilikten başka maksadımız yok” diye de yemin edeceklerdir. Halbuki Allah tanıklık eder ki onlar kesinlikle yalancıdır-lar. Onun içinde asla namaz kılma! İlk gü­nünden takva üzerine kurulan mescid (Küba Mescidi) içinde namaz kılman elbet­te daha doğrudur. Orada temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çok temiz-lenenleri sever” (et-Tevbe 9/107108).

Âyetin   baş   tarafında geçen ve “zarar vermek üzere” anlamına gelen “dırar” kelimesinden dolayı, münafıkların yaptır­dığı bu mescide “Dırar Mescidi” denilmiştir. Bu âyetlerle yapılan ilâhî ikazdan sonra Peygamberimiz, ashabtan bazı kimseleri görevlendirerek Dırar Mescidi’ni yıktırmış-tır. Onlara bu görevi verirken “Şu zalim cemaatın mescidini yıkınız” ifadesini kul­lanmıştır.

Kaynak: İslamda inanç ibadet ve günlük yaşam ansiklopedisi

Mescid-i Dırar ne demek? Kısaca

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-19T19:48:13+03:00

    Mescid-i Dırar, İslam tarihinde yer alan önemli bir yapıdır ve özellikle Medine’de, İslamiyet’in ilk yıllarında inşa edilmiştir. Bu mescid, Kur’an-ı Kerim’de de adı geçen bir mescittir ve onunla ilgili bazı tartışmalar da mevcuttur.

    İnşa Edilmesi:
    Mescid-i Dırar, Medine’deki Müslümanların inşa etmekte olduğu bir başka cami olan Mescid-i Nebevi’nin yakınında, münafıklar tarafından gizlice yapılmıştı. Amacı, İslam’a zarar vermek ve Müslümanlar arasında fitne çıkarmaktı. Mescid, özellikle iç savaş çıkarmayı hedefleyen bazı kimseler tarafından, diğer Müslümanları zayıflatmak amacıyla inşa edilmiştir.

    Kur’an-ı Kerim’de Anılması:
    Kur’an-ı Kerim’de Mescid-i Dırar’ın yapımıyla ilgili olarak bir ayet bulunmaktadır. Bu ayet, münafıkların Mescid-i Dırar’ı inşa etmelerinin kötü niyetli olduğunu belirtmektedir. 9. surenin 107. ayetinde şöyle denir:

    “O kimseler ki, iman edenler için, bir zarar ve fitne olmak amacıyla mescitler inşa ettiler. Ve ‘Allah yolunda savaşanlarla birlikte burada ibadet etmeyin’ dediler. Halbuki onlar, gerçekten yalan söyleyenlerdir.”

    Bu ayet, mescidin aslında kötü niyetle inşa edildiğini ve amaçlarının Müslümanları bölüp, zayıflatmak olduğunu açıkça belirtir.

    Peygamber Efendimizin (SAV) Tepkisi:
    Peygamber Efendimiz (SAV), Mescid-i Dırar’ı öğrenince orayı yıkmaya karar vermiştir. Mescid, halk arasında halkın güvenliğini tehdit eden ve fitneye yol açabilecek bir yapı olarak görülüyordu. Peygamber, Allah’ın emriyle mescidi yıkmıştır.

    Mescid-i Dırar’ın Yıkılması:
    Peygamber Efendimiz (SAV), Mescid-i Dırar’ı yıkıp yerine oraya ibadet edebilecek, gerçek İslam’a hizmet edecek bir yer yapmak amacıyla oradaki kötü niyetli yapıyı ortadan kaldırmıştır. Bu, münafıklara ve onların planlarına karşı bir tepkidir. Sonrasında, bu olay Müslümanlar için büyük bir ders olmuştur.

    Sonuç:
    Mescid-i Dırar, sadece fiziksel bir yapının ötesinde, İslam toplumunda münafıklık, fitne ve bölücülük gibi olgulara karşı bir sembol haline gelmiştir. Peygamber Efendimizin (SAV) bu tür kötü niyetli yapılara karşı gösterdiği tavır, İslam toplumunun birlik ve beraberliğinin korunmasında önemlidir.

    Bu olay, ayrıca, toplumu bölmeye çalışan her türlü hareketin önünün kesilmesi gerektiği ve İslam toplumunun güvenliğinin her şeyden önce geldiği konusunda önemli bir ders vermektedir.

Cevapla