Paylaş
Mescidi Aksa neden ilk kıblemiz ve ilk ne zaman kıble oldu?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Mescidi Aksa neden ilk kıblemiz ve ilk ne zaman kıble oldu?
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mescid-i Aksa; Süleyman (as) zamanında inşa edilmiştir. Ve yine aynı zamanda Süleyman (as)’dan beri Müslümanlar namaz kılacağı zaman Mescid-i Aksa’yı hiza alıp yani yönünü Mescid-i Aksa’yı dönüp o şekilde namaz kılmaktadır. Ta ki Rasulullah (sav) Mekke’den Medine’ye hicret ettikten kısa bir süreye kadar bu şekilde Müslümanlar namazlarını kılımışlardır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mescid-i Aksâ Müslümanların birinci kıblesi, yeryüzünde inşa edilen ikinci mescit ve kendisine ibadet amacıyla yolculuk yapılmasına müsaade edilen üçüncü ibadethanedir.
Mescid-i Aksâ’da kılınan namazlar için tıpkı Mescid-i Harâm ve Mescid-i Nebevî’de yapılan ibadetler gibi kat kat sevap vardır. İsrâ ve Mi’rac hadisesinde önemli duraklardan biri olan Mescid-i Aksâ, bu harikulade olay esnasında gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin Hz. Muhammed (s.a.v.)’in arkasında namaz kılmasına şahitlik etmiştir. Dolayısıyla Mescid-i Aksâ, Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar peygamberlerin tamamının yeryüzünde aynı anda bir arada bulundukları tek kutsal mekân olup, Kuran-ı Kerim’de çevresinin mübârek kılınmakla vasfedilmiş yegâne coğrafi alandır.
İsrâ ve Mi’rac esnasında Müslümanlar için en önemli günlük ibadetlerden biri olan ve “dinin direği” sayılan beş vakit namaz farz kılınmış olup, “Âmenerrasûlü” ifadesi ile başlayan Bakara suresinin son iki ayeti indirilmiştir.
Zayıf olduğu kabul edilmekle birlikte kıyamet alametlerinden biri olan ve dünyadaki birçok yerde zuhur edecek Deccal’ın Mescid-i Aksâ’yı da kapsayan nadir birkaç bölgeye giremeyeceği ile alakalı şöyle bir rivayet bulunmaktadır: “O sizin içinizde kırk sabah kalır. Bu sürede şu dört mescit hariç su içilen her yere ulaşır: Mescid-i Harâm, Mescid-i Medine, Tûr, Mescid-i Aksâ. Şayet onun durumu size karışık gelirse (bilin ki) Allah şaşı değildir.”