Meşhur Hadis ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Meşhur Hadis Nedir?
Meşhur Hadis Hakkında Kısa bilgiler

Meshur Hadis Nedir

Meşhur Hadis, Her tabakada râvîleri üçten aşağı düşmeyen hadise “meşhur hadis” veya “müstefîz hadis” denir. Sahih, hasen ya da zayıf olabilen meşhur hadis tâbiun döneminde tevatür derecesine ulaşmıştır. Sahih ve hasen olan meşhur hadis, dinde delildir, hükmü bağlayıcıdır.

Hanefîlere göre meşhur hadis, ilmi yakine yaklaşık bir değerde, kuvvetli zan ifade eder. Buna ilm-i tuma’nîne denir. İlm-i tuma’nîne, bir bilginin doğruluğunun kesin olduğu konusunda gönlün yatıştığı bilgidir. Bunun için Hanefîlere göre meşhur hadis, delil olması ve hükmünün bağlayıcılığı yönünden mütevatir haber gibidir.

Hadisçilere göre meşhur hadis özellikleri taşımadığı veya hiçbir isnâdı da bulunmadığı halde, insanlar arasında yaygın hale gelmiş sahih veya zayıf rivâyetlere de meşhur ya da “müstafîz” denmiştir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2022-07-30T20:30:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Meşhur hadis; adından da anlaşılacağı üzere hadis ilmi ile alakalı bir kavramdır. Meşhur Hadis, Her tabakada râvîleri üçten aşağı düşmeyen hadise “meşhur hadis” veya “müstefîz hadis” denir. Sahih, hasen ya da zayıf olabilen meşhur hadis tâbiun döneminde tevatür derecesine ulaşmıştır. Sahih ve hasen olan meşhur hadis, dinde delildir, hükmü bağlayıcıdır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, Hz.Muhammed(S.a.v) sözleri, eylemleri ve onayları olan geniş bir hadis koleksiyonuna sahiptir. Bu hadisler, Müslümanlar için inanç, ibadet, ahlak ve günlük yaşam konularında önemli bir rehber olarak kabul edilir. Çok sayıda bilinen ve sık sık alıntılanan hadisler vardır, ancak en ünlülerinden biri Cebrail hadisi’dir.

    Hadis Cibril olarak da bilinen Cebrail Hadisi, Hz.Muhammed (S.a.v) ile melek Cebrail (Arapça Cibril) arasındaki bir karşılaşmayı anlatır. İslami inanç ve uygulamanın özünü kapsayan temel bir hadistir. Hadis şöyledir:

    Ömer b. el-Hattab anlatıyor: Bir gün Rasûlullah (s.a.v.)’in yanında otururken, elbisesi bembeyaz, saçları simsiyah, yolculuk belirtisi olmayan bir adam yanımıza geldi. Bizden hiç kimse onu tanımadı.Yürüdü ve Peygamber (sav)’in yanına oturdu.Dizlerini dizlerine dayadı ve avuçlarını dizleri üzerine koyarak şöyle dedi: “Ey Hz. Muhammed (S.a.v)  bana İslam’dan bahset.’

    Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): “İslâm, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed(S.a.v) Allah’ın Resulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu Gücünüz yetiyorsa Beyt’i hac ziyaret edin.’

    Adam: “Doğru söyledin” dedi ve ona sorup [sonra] doğru olduğunu söylemesine şaşırdık. “Öyleyse bana imandan haber ver” dedi.

    Resulullah (sav) cevap verdi: “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve ahiret gününe, hayrıyla şerriyle kadere iman etmendir.”

    Adam: “Doğru söyledin” dedi. Sonra: “Bana iyilik yapmaktan bahset” dedi.

    Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Allah’a, sanki O’nu görüyormuşsun gibi ibadet etmendir, sen O’nu görmezken, O seni gerçekten görmektedir.”

    Adam: “Öyleyse bana Kıyamet’ten haber ver” dedi.

    Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Bu konuda sorulan sorandan daha iyi bilemez.”

    Adam: “Öyleyse bana onun alâmetlerinden haber ver” dedi.

    Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Cariye hanımını doğuracak ve sen yalınayak, çıplak, yoksul çobanın yüksek binalar yapmakta yarıştığını göreceksin.”

    Sonra [adam] kendini çıkardı ve ben bir süre kaldım. Sonra [Peygamber] şöyle dedi: “Ey Ömer, soru soran kimdi biliyor musun?”

    Ben: ‘Allah ve Resulü daha iyi bilir’ dedim.

    Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Sana dinini öğretmek için Cebrail geldi.”

    Bu hadis, İslam’ın şartlarını (iman, namaz, zekat, oruç ve hac), imanın şartlarını (Allah’a, meleklerine, kitaplarına, elçilerine ve ahiret gününe iman), samimiyetin önemini vurgulamaktadır. Peygamber’in Kıyamet Günü’nün tam olarak ne zaman olacağı konusunda bilgisi olmadığını kabul etmedeki alçakgönüllülüğü.

    Cebrail Hadisi, İslami inanç ve uygulamanın temel yönlerinin kapsamlı bir özeti olarak hizmet eder ve dünya çapındaki bilim adamları ve Müslümanlar tarafından geniş çapta incelenmeye ve referans gösterilmeye devam etmektedir.

Cevapla