Paylaş
Meşiet ne demek? Kısaca
Question
Meşiet Nedir? Kısa bilgi
Dilemek, istemek, irade, arzu, murad, matlup ve sevketmek anlamlarına gelir. Meşîet kelimesi Kur’ân’da geçmemekle birlikte, aynı kökten türeyen şâe fiili 236 yerde geçmiştir. Bazı âyetlerde Allah’ın dilemesi, bazı âyetlerde ise kulun dilemesi olarak zikredilmektedir. Bu durumda meşîet Allah’a ait ise icad, insanlara ait ise isâbet etme anlamına gelir. Kimi kelamcılara göre “irade” kelimesiyle eş anlamlı, kimilerine göre de bir şeyi icad etmek anlamına gelmektedir:
“Sizler ancak Rabbinizin dilemesi (izin vermesi) sayesinde (bir şeyi) dileyebilirsiniz. Şüphesiz Allah herşeyi bilendir. Hikmet sahibidir.” (İnsan,76/30); “Bu kasabaya girin, orada bulunanlardan dilediğiniz şekilde bol bol yeyin.” (Bakara, 2/58) “(Rasûlüm!) De ki: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Sen mülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik senin elindedir. Gerçekten sen herşeye kadirsin.” (Âl-i İmrân, 3/26)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Malik (Melik, Melîk, Mâlikü’n-Nas, Mâlikü’l-Mülk) ne demek? Kısaca
Answer ( 1 )
Meşiet kelimesinin lügatta bulunan anlamı; dilemek, istemek, irade, arzu, murad, matlup ve sevketmek anlamlarına gelmektedir. Dini bir kavram olan meşiet ise şu anlama gelmektedir; Allah’a ait ise icad, insanlara ait ise isâbet etme anlamına gelir. Kimi kelamcılara göre “irade” kelimesiyle eş anlamlı, kimilerine göre de bir şeyi icad etmek anlamına gelmektedir