Paylaş
Mevlit Okumak
Question
Mevlit Okumak
Soru: Doğum gününü kutlamanın bidat olduğunu bile bile mevlit okumak caiz midir?
Cevap: Mekkelilerin Hz. Peygamber’in doğumunu hayırla yadet-tiklerini ve onun doğduğu evi ziyaret ettiklerini, bazılarının onun doğumuyla ilgili şiirler söyleyip onu övdüklerini tarihi kaynaklar haber vermektedir. Mesela Abbas ibn Abdilmuttalib Hz. Peygamber’e hitaben şu şiiri söylemiştir.
Sen doğduğun zaman yeryüzünü aydınlattın Senin nurunla aydınlandı bütün ufuklar.
Fakat selef, bizim şu anda bildiğimiz şekliyle mevlit okutma törenleri düzenlemeyi bilmiyordu. Şu anda yapılan şey, insanların bir yerde toplanmaları, aralarına bir mevlithanın oturması ve onlara Hz. Peygamber’in doğumunun hikayesini ve onunla ilgili olayları (gazel şeklinde) okumasıdır. Hz. Peygamber’in (s.a) doğumunu anmak maksadıyla tarihte ilk defa tören düzenleyenler Fatimiler’dir.
Alimlerden bir kısmı bir günah veya kötülük içermediği, ya da herhangi bir dini ahkama karşı çıkılmadığı müddetçe Hz. Peygamber’in hayatını ve kişiliğini anlatmak için düzenlenen törenleri, pek çok hayra vesile olan güzel bir yol şeklinde görürler. Böyle bir tören, bir
ibadet değil, bir âdet olarak değerlendirilir. Müslümanlar bu törenleri güzel bir şekilde değerlendirdikleri ve ondan yararlandıkları takdirde bu iyi bir adettir. Çünkü bu törenler müslümanların tanışmaları ve kaynaşmalarını pekiştirmek üzere kendi aralarında toplanmaları, Hz. Pay-gamber’in hayatını ve temiz kişiliğini tanımaları, İslâm’ın prensiblerini ve tevhid dininin ahkamını Öğrenmeleri için bir vesiledir.
Allah Teâlâ’mn yüce Peygamber’i hakkında şöyle buyurduğunu hatırlayalım:
Andolsun ki Allah’ın Rasûlünde en güzel örnek vardır.
Şüphesiz sen büyük bir ahlâk üzeresin.
Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.
Faziletli bir toplum için ideal model olan Hz. Muhammed’in (s.a) peşinden gidenlerin onun hayatını ve kişiliğini tanımaları gerekir. Mevlit kutlamaları, en güzel manalar, ideal örnekler ve ahlaki güzellikler vasıtasıyla insan ruhunu harekete geçirmek ve İslâm’ın şanlı tarihinden bazı sahneleri canlandırmak için iyi bir fırsat ve güzel bir hatırlama olarak değerlendirildiği müddetçe olumlu ve yararlı bir faaliyettir. Bu faaliyeti, İslâm’ın bir emri olarak değil, dinimizi ve Peygamberimizin siretini Öğreneceğimiz ve onu en güzel şekilde anacağımız bereketli vakitler için bir fırsat olarak değerlendirmek üzere icra etmeliyiz.
Bu törenleri dine aykırı ve Allah’ın gazabına sebep olacak her türlü davranıştan uzak tutmalıyız. Bu törenlerde söylenilen şeylerin tarihi ve İslâmı kaynaklara uygun olması. Hz. Peygamber’in siretiyle ilgili bilgilerin de sağlam rivayetlere dayanması gerekir. [5]
Answer ( 1 )
Mevlit okumak, İslam kültüründe, özellikle Türk ve Osmanlı geleneğinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in doğumunu ve hayatını anmak için okunan özel bir metin olan “Mevlid”i okumak anlamına gelir. Mevlit, özellikle dini toplantılarda, cemiyetlerde veya özel günlerde okunan bir eserdir. Mevlid, 13. yüzyılda, ünlü Türk şairi ve mutasavvıfı Süleyman Çelebi tarafından yazılmıştır ve genellikle “Mevlid-i Şerif” olarak bilinir.
Mevlit okumak, Peygamber Efendimiz’e duyulan sevginin ve saygının bir göstergesidir. Okunan mevlitler, dua, zikir ve ilahiyle birlikte ruhani bir atmosfer oluşturur. Bu, toplum içinde birlik, beraberlik ve manevi bir derinlik yaratmaya yardımcı olur. Özellikle Mevlit Kandili’nde ve diğer önemli dini günlerde mevlit okuma geleneği yaygındır.
Mevlit okumanın, kişinin manevi dünyasını zenginleştirdiğine, ruhsal huzur ve mutluluk verdiğine inanılır. Okunurken, Allah’a şükredilir, Peygamber’e salavatlar getirilir, dualar edilir.