Mezar başında Kur’an okumak ?

Question

Ölüye mezar başında Kuran okunur mu?

Sayın hocalarım;
1-Kabirlerde Kur’an okunur mu?
2- Ayet veya hadislerde bu konu ile ilgili bir hüküm var midir?
3- Yasin suresi 70.ayet mealini nasıl anlamalıyız?
4- ölen kişiye Fatiha ihlas sureleri okumanın hükmü nedir?

 

mezar başında kuran okumak

Mezarlıkta kuran okunur mu diyanet

Mezar başında kuranı Kerim okumak ile ilgili bir-iki delil vardır. Bir sahabe vefat etmeden önce vasiyet etmişler kabrimin başında şu sureleri şu ayetleri kabrinin sonunda da ayaklarımın ucunda şu ayet ve sureleri okuyunuz diye…
Hadis ve Sahabe sözünü ve kaynağını ekleyeceğiz inşallah onun dışında başka bir delil bilmiyoruz.

Nitekim Leclac (ra) oğluna vasiyette bulunurken şöyle demiştir:

عن عبد الرحمن بن العلاء بن اللجلاج عن ابيه عن جده قال: قال لى ابى: يا بنى! اذا انا مت فالحدنى فاذا وضعتنى فى لحدى فقل: بسم الله وعلى ملة رسول الله، ثم سن على الثرى سنا، ثم اقرأ عند رأسى بفاتحة البقرة وخاتمتها، فانى سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول ذلك.

“Oğulcuğum! Ben öldüğüm zaman beni mezara göm. Beni mezarıma koyduğun zaman şöyle söyle: Bismillâhi ve alâ milleti Resûlillâh. Sonra da üzerime toprak atarak onu düzle. Daha sonra ise başucumda Bakara sûresinin baş tarafını ve son kısmını oku. Zira ben Hz. Peygamber’in (aleyhissalatü vesselam) böyle dediğini duydum.”
Kaynak: Taberânî, XIX, 220, 221 (h.no.491); İbn Asâkir, Târîhu Dımeşk, XXXXX, 292 (trc. No. 5848); Beyhakî, IV, 56.

Heysemi (v.807/1405) hadisin senedindeki ravilerin tamamının sikâ/güvenilir olduğuna hükmetmiştir.

Abdullah b. Ömer’den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam şöyle buyurmuştur:

اذا مات احدكم فلا تحسبوه واسرعوا به الى قبره ، وليقرأ عند رأسه بفاتحة الكتاب وعند رجليه بخاتمة البقرة فى قبره

“İçinizden birisi öldüğü zaman onu durdurmayın ve onu kabrine koyma konusunda acele ediniz. Sonra da içinizden birisi, ölünün başucuna durarak Fâtiha sûresini, ayak ucunda da Bakara sûresinin sonunu okusun.”
Kaynak: Taberânî, XII, 340 (h.no. 13613); Beyhâkî, Şuabu’l-imân, VII, 16 (h.no. 9294.

Merfu, yani Peygamber Efendimiz (asm)’in sözü olarak rivayet edilen bu hadisi, Heysemî, seneddeki Yahya b. Abdullah el-Bâbülettî’nin zayıf olduğu gerekçesiyle zayıf olarak nitelendirmiştir.

mezarlıkta kuran okunur mu diyanet

———————————————–

Yasin Suresi 70. Ayetin verdiği mesaj şudur:

Bu Kur’an’la, kalbi diri, basireti açık olanı uyarması için gönderdik. Bu özellikleri taşıyanlar da mü’minlerdir. Çünkü Kur’an’dan yararlananlar onlardır. Kafirlere azabın farz olması için de gönderdik. Çünkü onlar ölüler gibidir, kendilerine söylenenleri anlamazlar. Beyzavi şöyle der: Yüce Allah, inkarlarından, delillerinin tutarsızlığından ve düşüncesizliklerinden dolayı gerçekte ölüler olduklarını bildirmek için onları dirilerin karşılığında zikretti.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Mezar başında Kur’an okumak, İslam kültüründe yaygın bir uygulamadır. Bu, ölen kişinin ruhuna dua etmek ve ona rahmet dilemek amacıyla yapılır. Kur’an okumak, ölen kişinin günahlarının affedilmesi ve onun ahiretteki durumunun iyileştirilmesi için bir vesile olarak kabul edilir.

    Birçok kişi, özellikle ölüm yıldönümlerinde veya mezar ziyaretlerinde, Kur’an’dan belirli sureler veya ayetler okur. Bunlardan en çok okunanlar arasında Fatiha Suresi, İhlas Suresi, Yasin Suresi ve Ayetel Kürsi yer alır.

    Fakat bu konuda farklı görüşler de bulunmaktadır. Bazı alimler, mezar başında Kur’an okumanın sünnet olduğuna inanırken, bazıları bunun sadece bir gelenek olduğunu, asıl olanın dua etmek olduğunu ifade eder. Önemli olan niyetin samimi olması ve ölen kişinin ruhuna hayır duası yapılmasıdır.

    Sen mezar başında Kur’an okuma hakkında nasıl düşünüyorsun?

    En iyi cevap

Cevapla