Mezar Başında Vaaz Ve Nasihat Etmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mezarlıkta Vaaz Ve Nasihat Etmek

KABRİN YANINDA VA’ZETME HADİS

Arapça Metin ve Anlamı:

945/1 عن علي رضي الله عنه قال : كنا في جنازة في بقيع الغرقد، فأنانا رسول اللہ ﷺ، فقعد وقعدنا حوله، ومعه مخصرة، فنكس، وجعل النّار من ينكث بمخضرته. ثم قال: «ما منكم من أحد إلا وقد كتب مقعده ومقعده من الجنة». فقالوا : يا رسول الله، أفلا تتكل على كتابنا؟ فقال : «أعملوا؛ فكل ميسر لما خلق له». وذكر تمام الحديث .

1/945-Hz. Ali radıyallahu anh diyor ki: Bakiülğarkad mezarlığın da bir cenazede idik. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem yanımıza geldi; oturdu, biz de etrafina oturduk. Elinde bir baston vardı. Başını eğdi; bastonu ile vurmaya başladı; sonra da:

“İçinizde hiçbir kimse yoktur ki cennetteki veya cehennemdeki yeri yazılmış olmasın”, dedi. “Ya Resulallah, yazımıza dayanarak ameli terk edebilir miyiz?” dediler. O da: Amel edin; herkes (cennet ve cehennemden) hangisi için yaratılmışsa, onun amelinde başarılı olur, dedi… Müttefekunaleyh.

Lügatler:
Bakiülğarkad: Medinelilerin mezarlığıdır. Garkad orta boylu dikenli bir çalıdır.

Allah’ın yazması: Bilmesi yahut Levh-i Mah fuz’da tescil etmesidir. İnsan cennet ve cehennemden hangisi için yaratılmışsa onun amelinde muvaffak olur: Bunun manası şudur: İnsan her hal-u kârda amel etmek için yaratılmıştır. İstediği amel ona kolaylaştırılır; bu ister hayır olsun, isterse şer olsun. Buna göre said ler (mutlular) mutluluk yolunda yürürler; şakiler (bedbahtlar) da bahtsızlık yolunda yürürler.

Hadisten çıkan hükümler:
Kabrin yanında va’zetmek müstehap tir. Çünkü o zaman daha etkili olur. Zira ölümü görmek kalpleri incel tir. Bu hadiste şu da vardır: Allah Teala insanların varacakları mutluluk ve bedbahtlığı bilmektedir. Allah’ın bu bilmesi, insanları amel et meye zorlamaz; ancak bu erken bir bilgidir. Mesela falanca kimse kendi hür iradesiyle iyilerin amelini işleyecek ve mutlulardan olacaktır, şeklindedir. Allah’ın ilmi insan için gayb olduğu sürece, Allah’ın il mine dayanarak ameli terk etmesi doğru değildir. Bilakis insan için vacip olan, hayır kazanmaya çalışmaktır. Zira Allah Teala ona bu gücü vermiş ve bunu da ona vacip kılmıştır. Onu Allahın, kulunun ileri de ne yapacağını bildiğine göre değil de, serbest iradesi ile yaptığı amele göre hesaba çekecektir.

BENZER KONULAR:

Cevapla