Mezar yapımı ile ilgili hadisler

Question

Kabir yapımı ile ilgili hadisler

Mezar yapimi ile ilgili hadisler

Mezarların yapımı ile ilgili peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin bazı tavsiyeleri olmuştur özellikle israftan kaçınılması na tavsiye etmişlerdir. Mezarları mermer yapmak betondan inşa etmek israfa kaçmak yasaklanmıştır..

Aşağıda yazılan iki hadisi şerif de bu söylediklerimizin kaynağıdır

Hz. Ali (r.a), Resûlullah’ın kendisine: “Haydi git, kırıp dökmedik put, düzlemedik yüksek kabir bırakma!” dediğini rivayet etmiştir.

HADİSİN KAYNAĞI: [Müslim, Cenâiz 93; Ebu Dâvud, Cenâiz 72.]

“Resulullah (sav) kabrin kireçlenmesini, üzerine bina yapılmasını, üzerine oturulmasını, üzerine yazı yazılmasını ve ayakla basılmasını yasakladı.
HADİSİN KAYNAĞI: [Müslim, Cenâiz 94; Ebu Dâvud, Cenâiz 76.]

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2020-09-25T03:56:14+03:00

    Mezarlar ile ilgili hadislerden anlaşıldığına göre kişi mezarını mermerden betondan yaptırmamalıdır.
    Mezarın üstüne yükselterek betondan ve mermerden inşa etmek caiz değildir haramdır günahtır.
    Mezar dağılmasın diye çevresine bir karış yükseklikte taş veya piriket koymak başucunda ismi bilensin diye bir taş veya Mermer parçası koymak ve üzerine adını soyadını yazmak caizdir.

    En iyi cevap
    0
    2023-06-10T15:18:12+03:00

    İslam kaynaklarında mezar yapımı ile ilgili bazı hadisler bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:

    1. “Kabrin üstünde yükseklik yapmayın, mezar taşlarını büyük ve süslü yapmayın. Sadece düz bir taş koyun ve ‘Filan oğlu Filan’ diye yazın.” (Buhari)

    Bu hadiste, mezarın üzerinde abartılı yapılar yapmaktan kaçınılması ve sade bir şekilde işaretlenmesi önerilir. Mezar taşının üzerine defnedilen kişinin ismi ve aidiyeti belirtilir.

    1. “Allah’ım! Sen affedicisin, affı seversin. Beni affet.” (Tirmizi)

    Bu hadiste, Hz. Muhammed’in (s.a.v) ölülerin mezarlarını ziyaret ederken okuduğu dua yer almaktadır. Bu dua, Allah’tan affetmeyi ve ölü yakınlarının günahlarının affedilmesini talep etmek amacıyla okunur.

    1. “Ölüleriniz için güzel dualar yapınız.” (Ebu Davud)

    Bu hadiste, Müslümanlardan ölüler için güzel dualar yapmaları istenmektedir. Ölüler için dua etmek, onların ruhlarına ve ahiretteki durumlarına yardımcı olmayı amaçlar.

    1. “Müslümanın kabri ya cennet bahçelerinden bir bahçe, ya da cehennem çukurlarından bir çukurdur.” (Tirmizi)

    Bu hadiste, Müslümanın kabrinin ya cennet bahçelerine benzer güzel bir yer veya cehennem çukurlarına benzer sıkıntılı bir yer olabileceği ifade edilmektedir. Bu hadis, insanların ahiretteki durumunun önemini vurgulamaktadır.

    Bu örnekler, mezar yapımı ve ölülerin mezarlarının ziyaretiyle ilgili bazı hadislerdir. İslam’da mezarların basit ve sade bir şekilde yapılması, ölüler için dua etmenin teşvik edilmesi ve ahiretteki durumunun önemi vurgulanmaktadır. Ancak, mezar yapımı ve mezar ziyaretiyle ilgili detaylar, kültürel uygulamalara ve yerel geleneklere de bağlı olabilir.

Cevapla