Mezara neden nohut ekilir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mezara nohut ekilmesi

Mezara nohut ekilmesi

Vefat edenin mezarına okunmuş nohut gömmek bid’at mıdır?

Merhaba,

Babam vefat ettiğinde 70.000 tane kelimei tevhit çekildi ve mezarına 70.000 tane nohut ekildi. Nohutlar yeşerdikçe ölen kişinin günahlarının azalacağını belirtiyorlar. Bu yapılan işlemin vefat eden kişiye faydası var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

İyi günler.

CEVAP:

Mezara nohut ekme, mezara herhangi bir bitki dikme veya nohut gibi nesneleri ekme uygulamaları, İslam’da köklü bir dayanağı olmayan, halk arasında yaygınlaşmış bazı inanışlardır. Bu tür uygulamalar, ne Kur’an’da ne de sahih hadislerde yer alır ve İslam alimleri arasında bid’at (dinde sonradan ortaya çıkan bir uygulama) olarak değerlendirilir.

İslam’a göre, bir kişinin vefatından sonra ona fayda sağlayacak asıl şeyler, sahih dini kaynaklarla belirtilmiştir. Bunlar arasında şu üç şey öne çıkar:

Hayatta bıraktığı salih evlat: Vefat eden kişi için dua eden, iyi amellerde bulunan çocuklar.
Yaptığı hayırlı işler: Sadaka-i cariye gibi kalıcı bir iyilik veya faydalı bir bilgi bırakmış olması.
Dua ve istiğfar: Yakınlarının veya müminlerin vefat eden kişi için yaptıkları dualar.
Dolayısıyla, nohut ekme veya benzeri bir uygulamanın İslamî bir dayanağı yoktur ve vefat eden kişiye fayda sağladığına dair güvenilir bir kaynak bulunmamaktadır. Bunun yerine, babanızın ruhuna sürekli dua etmek, Kur’an okumak veya hayır işlemek gibi İslam’a uygun yöntemlerle ona sevap kazandırmanız daha uygun olacaktır.

Dini siteler listesi

Öncelikle babanızın vefatı dolayısıyla başınız sağ olsun. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

Mezara nohut ekme ve bunun vefat eden kişiye fayda sağlayacağı inancı, İslam dininde yeri olmayan bir uygulamadır. Bu tür uygulamalar bid’at olarak kabul edilir. Bid’at, dinde sonradan ortaya çıkarılan, dine aykırı olan ve dinin temel kaynaklarında (Kur’an ve Sünnet) bulunmayan inanç ve uygulamalardır.

İslam dinine göre, kişinin ölümünden sonra ona fayda sağlayacak olan şeyler şunlardır:

Kişinin kendi yaptığı salih ameller: Namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadetler ve hayır işleri.
Geride kalanların yaptığı dualar ve hayırlar: Ölen kişi için dua etmek, Kur’an okumak, sadaka vermek gibi.
Ölen kişinin hayattayken yaptığı hayırlı işlerin devam etmesi: İlim öğretmek, hayır kurumları kurmak, ağaç dikmek gibi.
Nohut ekmenin vefat eden kişiye faydası olacağına dair bir bilgi, Kur’an ve Sünnet’te bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu tür uygulamalardan kaçınmak ve dinimizin temel kaynaklarına uygun davranmak en doğru olanıdır.

Babanız için yapabileceğiniz en güzel şey, onun için dua etmek, Kur’an okumak, sadaka vermek ve hayırlı işler yapmaktır. Allah, babanıza rahmet eylesin ve sizi sabırla imtihan etsin.

Unutmayın ki, Allah’ın rahmeti ve mağfireti boldur. Samimi bir şekilde tövbe eden ve Allah’a yönelen herkesin günahları affedilir.

Umarım cevabım faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin.

Başınız sağ olsun, Allah’tan babanıza rahmet dilerim.

BENZER KONULAR:

Answers ( 4 )

    2
    2022-04-20T23:00:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da şu kadar kelime-i tevhid söylenmesi gerekir veya mezara şu kadar yeşil bitki ekilir şeklinde bir uygulama yoktur. Bunlar tamamen bidat ve hurafeden ibarettir.

    Fakat mezara yeşil bitki ekmek konusunda Rasulullah (sav)’den birçok hadis bizlere ulaşmıştır. Onlardan birisine örnek verecek olursak;

    Hz. Peygamber (s.a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük şeylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında koğuculuk yapıyor, diğeri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (s.a.s) yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmiştir. Bunu gören ashap, niye böyle yaptığını sorduklarında:

    “Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur.” buyurmuşlardır.(Buhârî, Cenâiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebû Dâvud, Tahâret, 26)

    En iyi cevap
  1. Yağmur avatarı
    1
    2023-05-06T18:38:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Neden

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mezar üzerine nohut ekilmesi bir gelenektir dini bir hükmü yoktur ancak nohut ve benzeri tüm yeşillikler ekilen çiçekler ve ağaçlar vefat eden kişiye sadaka olarak yazılır fayda verir kabir azabını hafifletir

    0
    2024-09-27T22:39:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Evet, mezara nohut ekme ve benzeri uygulamalar, İslam’da yeri olmayan ve bid’at olarak kabul edilen davranışlar arasındadır. İslam’da bid’at, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) getirdiği dinin özüne ve temel kaynaklarına aykırı olarak sonradan ortaya çıkan her türlü inanç ve uygulamayı ifade eder. Kur’an ve Sünnet’te mezara nohut ekmenin veya benzeri ritüellerin vefat eden kişiye herhangi bir fayda sağlayacağına dair bir delil bulunmamaktadır. İslam, ölen kimseye dua etmek, onun ardından hayır yapmak, sadaka vermek gibi amelleri teşvik ederken, bu tür uygulamalardan sakınılmasını öğütler.

Cevapla